Τοπικά

Μεγάλη εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων τη Δευτέρα στον Βόλο

Με στόχο να αναδειχθεί η θηριωδία του Ολοκαυτώματος και να ενημερωθούν οι μαθητές για της πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος, πραγματοποιείται τη Δευτέρα μεγάλη εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την επέτειο του Ολοκαυτώματος, στο Πνευματικό Κέντρο Βόλου. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει το 8ο Λύκειο Βόλου, ενώ πρόκειται να παραστούν η κ. Λίνα Σαμπεθάι και η κ. Αιμιλία Μαϊση για να μεταφέρουν τα όσα γνώρισαν, μέσω των γονιών τους, που ήταν φυλακισμένοι στο Άουσβιτς και γλίτωσαν.

«Είναι γνωστή η ρήση που λέει ότι ένας λαός που δεν θυμάται την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει. Εμείς δεν θέλουμε την ιστορία του εβραϊκού λαού να την ξαναζήσει κάνεις» δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης. Στόχος της Δευτεροβάθμιας είναι να διδαχθούν οι μαθητές και όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο κ. Σαβελίδης «θέλουμε να διδάξουμε αυτή την ιστορία και να φροντίσουμε να μην την ξεχάσει κανείς για να μην επιτρέψουν σε κανέναν να την ξαναζήσει».

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Σολομών Μαρσέιγ εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση για την ευαισθησία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας, που προχωρά στη διοργάνωση της εκδήλωσης για το Ολοκαύτωμα.

«Οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο η τιμή που οφείλουμε στα αθώα θύματα, αλλά θέλουμε να αναδείξουμε το κακό προκειμένου να μην ξαναγίνει», είπε. Ευχαρίστησε τον κ. Σαβελίδη και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Σοφία Κανταράκη για την εκδήλωση, που όπως σημείωσε, θα συμβάλει στην ανάδειξη “της επίγειας κόλασης των ναζί που ξεπερνάει την κόλαση που φανταζόμαστε”.

Πρόσθεσε ακόμη πως το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα στη Σκόπελο, με πρωτοβουλία των διευθυντριών Λυκείου και Γυμνασίου στο νησί. Αναφέρθηκε ακόμη στη διενέργεια διαγωνισμού, που αναμένεται να γίνει μετά τη σχετική έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο, για μαθητές λυκείων στη Μαγνησία. Οι μαθητές θα κληθούν να γράψουν ένα δοκίμιο για το Ολοκαύτωμα και δέκα παιδιά θα μεταβούν στο Άουσβιτς.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια του 8ου ΓΕΛ Βόλου Αγγελική Γκούρου ανέφερε ότι οι μαθητές ανέλαβαν με πολλή χαρά και προθυμία τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο Βόλου, και οι μαθητές θα διαβάσουν ποιήματα και πεζά κείμενα, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια με τη συνοδεία κιθάρας.

«Είναι χρέος μας να διδάσκουμε στα παιδιά να μην είναι ρατσιστές και να είναι δημοκράτες» τόνισε η κ. Γκούρου. Αναφερόμενη σε επίσκεψη μαθητών πριν από τρία χρόνια στο Αουσβίτς, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είναι άλλο να τα διαβάζει κανείς και άλλο να βρεθεί στον τόπο της μαρτυρίας. Μετά από αυτά που είδαν τα παιδιά με ρώτησαν “κυρία πως μπορούν κάποιοι άνθρωποι να είναι ναζιστές; “.

H κ. Κανταράκη τόνισε πως το ολοκαύτωμα αποτελεί μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία και πως το γραφείο σχολικών δραστηριοτήτων δεν θα μπορούσε να απέχει από την ενημέρωση των μαθητών. Συνεχάρη το 8ο ΓΕΛ Βόλου για την κινητοποίηση στην εκδήλωση που τιμά τη μνήμη αυτών που μαρτύρησαν από τους ναζιστές.

«Η εκδήλωση αυτή περνάει το μήνυμα πως όταν οι αξίες εγκαταλείπονται, ο άνθρωπος σταματάει να είναι άνθρωπος».

Ανέφερε ακόμη πως στην εκδήλωση θα συμμετέχουν όλα τα γυμνάσια της Μαγνησίας με επιτροπές μαθητών. Θα υπάρξει συζήτηση από τις ερωτήσεις που θα προκύψουν καθώς έχουν προσκληθεί απόγονοι ομήρων των ναζιστών .

«Μέσω αυτών οι μαθητές θα μπορέσουν να αισθανθούν το αίσχος της θηριωδίας» σημείωσε η κ. Κανταράκη. Στην εκδήλωση αναμένεται να παρευρεθούν οι κυρίες Λίνα Σαμπεθάι και Αιμιλία Μαϊση για να μεταφέρουν τα όσα γνώρισαν μέσω των γονιών τους που ήταν φυλακισμένοι στο Άουσβιτς και γλίτωσαν.
Τον συντονισμό των ερωτήσεων και της συζήτησαν θα αναλάβει ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Μάγος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το