Τοπικά

Μεγάλες ζημιές στη μηλοπαραγωγή στο Ανατολικό Πήλιο από την πρόσφατη χαλαζόπτωση

Νέα χαλαζόπτωση έπληξε τη μηλοκαλλιέργεια στο Ανατολικό Πήλιο και μάλιστα, ενώ οι παραγωγοί βρίσκονται στο τέλος της συγκομιδής. Χθες κλιμάκιο του ΕΛΓΑ μετέβη στην περιοχή για να εκτιμήσει τις ζημιές με την αγωνία στους αγρότες σχετική με την άμεση αποζημίωση να κυριαρχεί.
Μπορεί αυτή τη φορά το πλήθος μήλων που έπληξε η χαλαζόπτωση της περασμένης Παρασκευής να μην ήταν τόσο μεγάλο, όσο το αντίστοιχο που σημειώθηκε τον Ιούλιο και προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην παραγωγή, καθώς τα περισσότερα είχαν μαζευτεί, αλλά όσα ήταν ακόμη στα δένδρα υπέστησαν σημαντικές ζημιές.

Παράλληλα αυτή τη φορά επλήγησαν εκτάσεις κόκκινων μήλων της κατηγορίας στάρκιν, που βρίσκονται στην Τρίτη ζώνη, δηλαδή σε υψόμετρο μεταξύ 700-900 μέτρων.
«Βρισκόμασταν στο τέλος της συγκομιδής και μακάρι να είχαμε αποφύγει αυτή τη χαλαζόπτωση, η οποία μπορεί να μην ήταν μεγάλης έκτασης, όμως έχει προξενήσει ζημιές» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Γιάννης Κράββαρης και πρόσθεσε πως «αμέσως ζητήσαμε από τον ΕΛΓΑ να έρθει στην περιοχή και να εκτιμήσει το μέγεθος των ζημιών για να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την αποζημίωση».
Ο ίδιος τόνισε πως το χαλάζι έπληξε τα κόκκινα μήλα, αλλά και κάποιες άλλες κατηγορίες μήλων. Μάλιστα σημειώθηκε σε μια περιοχή που δεν είχε πληγεί από τη χαλαζόπτωση του περασμένου Ιουλίου.

Παράλληλα σε ορισμένες εκτάσεις σημειώθηκαν και πτώσεις μήλων από τον δυνατό αέρα, που επικράτησε την προηγούμενη Παρασκευή.
Ο κ. Κράββαρης επισήμανε πως «το κλιμάκιο του ΕΛΓΣΑ μετέβη χθες στην περιοχή για να κάνει εκτιμήσεις. Οι αποζημιώσεις συνήθως μετά από ένα τρίμηνο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς κ. Βάιος Κομνηνός επισήμανε πως «οι ζημιές που προκλήθηκαν από την τελευταία αυτή χαλαζόπτωση είναι μεγάλες για τα μήλα που ήταν αμάζευτα. Εκτιμάμε πως μπορεί να αγγίζει και το 100%. Και αναφερόμαστε στην τρίτη ζώνη, όπου τα μήλα είναι κόκκινα και πολύ ποιοτικά. Δυστυχώς πάνε χαμένοι οι κόποι των παραγωγών για να τα καλλιεργήσουν και γι’ αυτό ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει γρήγορα στα πορίσματα και στα αποτελέσματα, ώστε να καταβληθούν και οι αποζημιώσεις».

Η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας και τότε ο Συνεταιρισμός θα έχει μια καθαρή εικόνα για το μέγεθος της παραγωγής. Πάντως εκτιμάται ότι η ποσότητα των μήλων θα κυμανθεί γύρω στα 12.500.000 κιλά, ενώ πέρυσι ήταν γύρω στα 15.000.000 κιλά. Η μείωση της ποσότητας για τους παραγωγούς είναι πλέον αναμενόμενη μετά τις χαλαζοπτώσεις.
Πάντως ήδη ποσότητες μήλων Ζαγορίν εξάγονται σε διάφορες χώρες, ενώ η νέα σοδειά βρίσκεται στους πάγκους των λαϊκών αγορών, αλλά και στα σούπερ μάρκετ και σε άλλα σημεία πώλησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το