Τοπικά

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από αγριογούρουνα στις Μικροθήβες – Έντονες διαμαρτυρίες αγροτών

Έντονες οι διαμαρτυρίες των αγροτών για τις ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειές τους, χωρίς να αποζημιώνονται από το κράτος. Οι καταστροφές μπορεί να μην είναι ολοκληρωτικές, αλλά η ζημιά αν φτάνει το 20%-25%, ισοδυναμεί με το κέρδος του αγρότη. Ο μεγάλος πληθυσμός των αγριογούρουνων έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά φέτος η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω του γεγονότος ότι πέρσι δεν επιτράπηκε το κυνήγι ελέω κορωνοϊού.

Ο αγρότης κ. Γιάννης Γκαμάλιας, ο οποίος καλλιεργεί αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια, σύκα, ελιές, στην περιοχή των Μικροθηβών, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που έχουν εμφανιστεί με τα αγριογούρουνα. «Μπαίνουν στις καλλιέργειες και τρώνε ό,τι υπάρχει. Από πέρσι έχουμε δει και το παράξενο φαινόμενο να σηκώνονται σχεδόν όρθια στα δέντρα και να σπάζουν τα κλωνάρια με το βάρος τους» σημείωσε.
Ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην περιοχή είναι μεγάλος: «Μέσα σε ένα βράδυ με τον γιο μου «συναντήσαμε» πάνω από 150 αγριογούρουνα, σε μια διαδρομή 2 χιλιομέτρων».

Οι καταστροφές που προκαλούν τα αγριογούρουνα σε αρκετές καλλιέργειες δεν είναι ολοκληρωτικές. «Αν όμως καταστρέψουν το 20%-25% της καλλιέργειας, ουσιαστικά έχουν «φάει» το κέρδος, που βγάζει ένας αγρότης με πολύ κόπο» επισήμανε για να προσθέσει: «Όταν έχει ένας αγρότης 100 στρέμματα καλαμπόκι και του έχουν φάει τα καλαμπόκια από τα 99 στρέμματα, δεν συμφέρει καν να αλωνίσει. Τα αμύγδαλα δεν τα προτιμούν τα αγριογούρουνα, αλλά δεν τα φτάνουν κιόλας, διότι είναι ψηλά. Τα ρεβίθια τα τρώνε, ενώ τα φασόλια ούτε που τα πειράζουν».

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Γκαμάλια, το κυριότερο είναι οι ζημιές που προκαλούνται από τα αγριογούρουνα στον εξοπλισμό του ποτίσματος. «Ζημιές σε λάστιχα, σε βανάκια, σε φίλτρα, στις διακλαδώσεις άρδευσης κ.ά., είναι το χειρότερο» τόνισε.
Το φαινόμενο με τα αγριογούρουνα είναι έντονο τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά φέτος επιδεινώθηκε. «Πέρσι δεν επιτράπηκε το κυνήγι του αγριογούρουνου, λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων που επιβλήθηκαν από το κράτος για τη μη διάδοσή του. Πέρσι για παράδειγμα, αν βλέπαμε στη διαδρομή που προανέφερα, 50 αγριογούρουνα, φέτος αυτά είναι 150-200» σημείωσε.

Το χειρότερο είναι τα ατυχήματα που προκαλούν. «Στη διαδρομή Μικροθήβες-Αϊδίνι φέτος έχω πέσει πάνω σε πέντε περιπτώσεις διαλυμένων οχημάτων μετά από σύγκρουση με αγριογούρουνο. Οχήματα με απίστευτες ζημιές, ουσιαστικά για πέταμα» επισήμανε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι καταστροφές στις καλλιέργειες από τα αγριογούρουνα δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και το κράτος, αν και από πέρσι είχε ακουστεί ότι θα ενταχθούν, αλλά δεν έγινε τίποτα».
Προβλήματα με τα αγριογούρουνα αντιμετωπίζει όλη η περιοχή και ο κόσμος για να προστατεύσει τις περιουσίες του και τους κόπους μιας χρονιάς τα κυνηγάει. «Φοβάμαι να μην έχουμε ατυχήματα, διότι τα φυσίγγια για το κυνήγι του αγριογούρουνου είναι πολύ χοντρά και το κακό δεν αργεί να γίνει» κατέληξε ο ίδιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το