Τοπικά

Μεγάλες οι καταστροφές από αγέλες αγριογούρουνων σε καλλιέργειες του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Μεγάλες οι καταστροφές που έχουν παρατηρηθεί σε περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου από τα αγριογούρουνα που ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αγρότες κάνουν λόγο για αγριογούρουνα που εμφανίζονται ακόμη και κοντά σε κατοικημένες περιοχές όπως για παράδειγμα κοντά στα σπίτια στον Ριζόμυλο, ενώ δεν είναι λίγοι οι αγρότες που σταμάτησαν να καλλιεργούν για αυτό τον λόγο. Από την άλλη πλευρά μεμονωμένες είναι οι περιπτώσεις, οι οποίες δεν προκαλούν ανησυχία, στο Κεντρικό και Νότιο Πήλιο.

Για ύπαρξη υπερπληθυσμού αγριογούρουνων στις περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου κάνουν λόγο αγρότες, αρκετοί από τους οποίους σταμάτησαν να καλλιεργούν για αυτό τον λόγο.
Οι ζημιές που έχουν ήδη προκληθεί από τις αγέλες αγριογούρουνων είναι μεγάλες με τους αγρότες να μιλούν για ολοκληρωτικές καταστροφές σε καλλιέργειες, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή του καλαμποκιού.

Ο αγρότης κ. Ηλίας Ιωάννου τόνισε ότι «δημιουργούνται πολλές ζημιές από τα αγριογούρουνα και ειδικά αυτή την εποχή που βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή του καλαμποκιού».
Ο ίδιος ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα στον κάμπο είναι τεράστιο τα τελευταία 2 χρόνια και οι καταστροφές πολλές.
«Έχει αναφερθεί από αγρότες ότι τα αγριογούρουνα φτάνουν μέχρι κοντά στα σπίτια στον Ριζόμυλο» επισήμανε ο κ. Ηλίας Ιωάννου, ενώ ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αποζημίωση σε τέτοιες περιπτώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Ο κ. Ηλίας Ιωάννου τόνισε πως οι ζημιές που δημιουργούν τα αγριογούρουνα, είναι ακόμη και στα δέντρα και τους καρπούς αυτών, ενώ ανέφερε ότι αγρότες έχουν σταματήσει μέχρι και την καλλιέργεια για τον λόγο αυτό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου κ. Γιάννης Διανελλάκης έκανε λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις ζημιών από αγριογούρουνα στην περιοχή του Κεντρικού και Νοτίου Πηλίου, οι οποίες δεν εμπνέουν ανησυχία.
«Στο Κεντρικό και Νότιο Πήλιο η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια οπότε είναι δύσκολο να γίνουν ζημιές στα ελαιόδεντρα. Το πρόβλημα με τις καταστροφές από αγριογούρουνα παρατηρείται κυρίως σε υπαίθριες καλλιέργειες και στον κάμπο» τόνισε ο ίδιος για να προσθέσει ότι ενδεχομένως ζημιές να έχουν προκληθεί στη Ζαγορά και σε νεόφυτες δενδρώδεις καλλιέργειες.
Η εικόνα που υπάρχει στο κεντρικό και νότιο Πήλιο είναι η ύπαρξη μεγάλου πληθυσμού αγριογούρουνων, αλλά καταστροφές δεν υπάρχουν, σημείωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με αγρότες, παρατηρείται δραματική αύξηση του πληθυσμού ενός υποειδούς αγριογούρουνων (υβρίδιο). Τα θηλυκά γεννούν συνήθως δύο φορές τον χρόνο από περίπου 6-7 μικρά κατά μέσο όρο τη φορά, ενώ το κυνήγι των αγριογούρουνων επιτρέπεται μόνο κάποιες εποχές του χρόνου και μόνο για ενήλικα ζώα, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού τους, αφού δεν έχουν φυσικό εχθρό.

Τα αγριογούρουνα που ψάχνουν να βρουν τροφή, καταστρέφουν, σπάζοντας ή ξεριζώνοντας, όλων των ειδών τα νεόφυτα δέντρα, ενώ στην προσπάθειά τους να φάνε τους καρπούς από τα οπωροφόρα δέντρα, καταστρέφουν μέρος της παραγωγής, αλλά και τα ίδια τα δέντρα σπάζοντας κλαδιά και ξεφλουδίζοντας κορμούς.
Εκτός των άλλων έχει επισημανθεί από αγρότες ότι τα αγριογούρουνα καταστρέφουν περιφράξεις, αυλάκια και λάστιχα άρδευσης με σταγόνες κ.ά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το