Τοπικά

Μεγάλες οι καταπατήσεις δασικών εκτάσεων από ξενοδοχεία και βίλες στη Σκιάθο

Μεγάλες είναι οι καταπατήσεις δασικών εκτάσεων στη Σκιάθο από ξενοδοχεία και βίλες που έχουν χτιστεί. Η καταπάτηση, όπως σημειώνει σε ανάρτησή της η τοπογράφος μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις παραλιακές περιοχές που υπάρχει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον ενώ προσθέτει πως τα περισσότερα αυθαίρετα στη Σκιάθο βρίσκονται εντός αγροτικής γης.

Η ανάρτηση της κ. Μπακλατσή:

Λήγει στις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία αντιρρήσεων στο Δασικό Χάρτη των ΟΤΑ: Βόλου , Ν. Αγχιάλου, Σκιάθου και Αλοννήσου . Διαβάζοντας λοιπόν τον αναρτημένο Δασικό Χάρτη , βλέπουμε να έχει διαφορετικό “προφίλ” η κάθε περιοχή. Έτσι διαπιστώνουμε στη Σκιάθο μεγάλα ξενοδοχεία και βίλες διάσπαρτες ,να έχουν κτιστεί μέσα σε δασικές εκτάσεις κυρίως στις παραλιακές περιοχές που υπάρχει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, ενώ ελάχιστοι είναι οι δασωμένοι αγροί , λόγω της στροφής των κατοίκων στον τουρισμό.

Λάθος οικιστική πύκνωση έδωσε ο Δήμος Σκιάθου
Τα αυθαίρετα που έδωσε ο Δήμος Σκιάθου είναι εκτός προδιαγραφών , διότι στην πλειονότητά τους βρίσκονται εντός αγροτικής γης. Μάλιστα το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα κάνει άμεσα νέα ανάρτηση του δασικού χάρτη για τη Σκιάθο για την περιοχή που χαρακτηρίστηκε ως οικιστική πυκνότητα και εξαιρέθηκε του Δασικού Χάρτη , σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας, που έκρινε ως αντισυνταγματική την οριοθέτηση των οικιστικών πυκνοτήτων μέσα σε δάση και την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία της ανάρτησης των χαρτών.
Στην Αλόννησο πάλι ο Δασικός Χάρτης έδειξε πολλές χιλιάδες δασωμένων αγρών, λόγω της μετανάστευσης και της γεωργικής εγκατάλειψης , που υπήρξε μετά τον πόλεμο στο νησί. Όμως πολλοί επιστρέφουν σήμερα στην ύπαιθρο του νησιού και στην αγροτική παραγωγή. Κι ενώ άρχισε να αναπτύσσεται ξανά η καλλιέργεια κυρίως της ελιάς και των οπωροκηπευτικών, αρκετοί θα διαπιστώσουν ότι τα χωράφια των παππούδων τους είναι δασικά.
Στη Νέα Αγχίαλο παρατηρούμε μικρό αριθμό ξεχερσωμένων δασικών εκτάσεων, λόγω του πεδινού ανάγλυφου της περιοχής. Επίσης λίγες είναι οι εκτάσεις με αυθαίρετη δόμηση , ενώ αρκετοί είναι και οι δασωμένοι αγροί. Τέλος εντός των ορίων του Δήμου Βόλου δεν παρατηρείται ιδιαίτερο πρόβλημα, έχουμε λίγους δασωμένους αγρούς και καταπάτηση μικρών δασικών εκτάσεων. Σ ΄ αυτό συνέβαλε η προστασία του περιαστικού χώρου έξω από την πόλη με τη θεσμοθέτηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου , το 1985-1986 από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το