Κόσμος

Οι μεγάλες ελλείψεις στο βούτυρο προκάλεσαν κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Mπροστά στα μεγάλα σούπερ μάρκετ μαζεύτηκαν αγρότες στη Γαλλία ώστε να εξηγήσουν στους καταναλωτές ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει έλλειψη στο βούτυρο, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι πολίτες δυσκολεύονται να βρουν το αγαθό σε πολλά καταστήματα της χώρας όπου καταγράφονται μάλιστα εικόνες με άδεια ράφια.

Ειδικότερα, οι αγρότες καταγγέλλουν μια «εκστρατεία παραπληροφόρησης» από τους διανομείς.

«Το να βλέπει κανείς άδειο στο σούπερ μάρκετ ένα ράφι με γαλακτοκομικά προϊόντα, αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν υπάρχει έλλειψη αλλά μια “πλύση εγκεφάλου” βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με την οποία δεν παράγουμε αρκετό γάλα. Πρόκειται για μια εκστρατεία παραπληροφόρησης των διανομέων. Επομένως, τον Σεπτέμβριο του 2017, παρήγαμε περισσότερο γάλα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2016». Αυτά δήλωσε ο Γιανίκ Γκιρέν, υπεύθυνος της μονάδας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, Jeunes Agriculteurs (JA) στη Ρον, ενώ συμμετείχε σε μια διαμαρτυρία μπροστά από το σούπερ μάρκετ Leclerc, στο Κιβριέ ντ’ Αζερ κοντά στη Λυόν.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο, οι αγρότες της Ρον ήθελαν να εξηγήσουν στους καταναλωτές την «πραγματική αιτία που δεν συνεχίζεται ομαλά ο εφοδιασμός» των καταστημάτων μεγάλης διανομής με βούτυρο, προσφέροντας, σε μια συμβολική κίνηση, πακέτα μαλακού βουτύρου «στη δίκαιη τιμή» των 3 ευρώ τα 250 γραμμάρια στους πελάτες που εξέρχονταν από το σούπερ μάρκετ.

«Σήμερα, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ δεν θέλουν να καταβάλουν το δίκαιο κόστος τους επεξεργαστές- στους οποίους πουλάμε το γάλα μας. Οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν. Και το βούτυρο, αντί να κατευθύνεται προς την εσωτερική αγορά πηγαίνει σε πιο επικερδείς αγορές» εξήγησε ο Γκιρέν.

Η έλλειψη βουτύρου στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας «είναι το επακόλουθο μιας ανισορροπίας προσφοράς- ζήτησης στο σύνολο της αγοράς βουτύρου, όμως αυτά τα προβλήματα στον εφοδιασμό των σούπερ μάρκετ μαρτυρούν κυρίως τις εξαιρετικά δύσκολες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των Γάλλων διανομέων και των παρόχων» εξήγησε από την πλευρά του το Εθνικό Κέντρο γαλακτοκομικού τομέα.

Και στο Ουάζ, το συνδικάτο FDSEA πραγματοποίησε κινητοποιήσεις σε πολλά σούπερ μάρκετ.
«Προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις για να πούμε στους παραγωγούς ότι δεν υπάρχει έλλειψη στο βούτυρο κι ότι απλά τα μεγάλα σούπερ μάρκετ δεν θέλουν να πουλήσουν στη δίκαιη τιμή» εξήγησε η γενικός γραμματέας του FDSEA στο Ουάζ Μπερναντέτ Μπρεόν.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το