Τοπικά

Μεγάλες ελλείψεις σε εμβόλια στα φαρμακεία της Μαγνησίας ενόψει και της νέας μείωσης τιμών “Θ”

farmaka

Σημαντικές ελλείψεις εμβολίων για την ανεμοβλογιά, τον κοκίτη και άλλες νόσους παρατηρούνται αυτή την περίοδο στα φαρμακεία της Μαγνησίας, αλλά και πανελλαδικά ενόψει μάλιστα και της επερχόμενης νέας μείωσης των τιμών των φαρμάκων.
Μάλιστα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησε σε ανακοίνωση τονίζοντας τα εμβόλια με τις παθήσεις που παρουσιάζουν έλλειψη.
Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι οι ελλείψεις σε εμβόλια και άλλα σκευάσματα που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, συνδέονται με την επικείμενη μείωση των τιμών των φαρμάκων, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να κάνουν εξαγωγές, αλλά και άλλες εταιρείες του εξωτερικού να προωθούν τα φάρμακά τους σε άλλες χώρες που έχουν μεγαλύτερη τιμή. Γι’ αυτό και ο ΕΟΦ προχωρεί ήδη σε έλεγχο των εξαγωγών.
Το πρόβλημα είναι πως στις ελλείψεις φαρμάκων για καρδιολογικά, ψυχικά και άλλα νοσήματα ήρθαν να προστεθούν και οι ελλείψεις για τα εμβόλια.
Οι φαρμακοποιοί ανέφεραν τις ελλείψεις στον ΕΟΦ ο οποίος προχώρησε σε ανακοίνωση των λιστών με τις ελλείψεις ανά κατηγορία στα εμβόλια.
Πάντως οι γονείς βρίσκονται σε αναζήτηση φαρμάκων και εμβολίων και μεταβαίνουν από το ένα φαρμακείο στο άλλο με την ελπίδα να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.
Παράλληλα και οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν στα φαρμακεία.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως οι φαρμακοποιοί είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο θα οδηγούμασταν στη μείωση της χορήγηση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Και ήδη τα αποτελέσματα φαίνονται από τις ελλείψεις που παρατηρούνται όχι μόνο στα φάρμακα, αλλά και στα εμβόλια. Στο πλαίσιο μάλιστα και της μείωσης της τιμής των φαρμάκων το πρόβλημα αναμένεται να γίνει ακόμη πιο μεγάλο.
Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι τα στοκ των φαρμακαποθηκών μειώνονται όλο κα περισσότερο για κάποια εμβόλια και φάρμακα.
Για την έλλειψη εμβολίων από τον ΕΟΦ τονίστηκε πως «η εισαγωγή ποσοτήτων από το εξωτερικό για τα εμβόλια υπό έλλειψη δεν κατέστη δυνατή μετά από έρευνα αγοράς, επειδή το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Ο ΕΟΦ προέβη από νωρίς στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών συνδυασμένων εμβολίων που περιέχουν αντιγόνα κοκίτη (απόφαση ΕΟΦ 42701/13.5.14 & 58873/8.9.15) προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια στην ελληνική αγορά».

Δευτέρα η κινητοποίηση στο ΕΚΑΒ
Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει τελικά η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, όπως ανακοινώθηκε από την ομοσπονδία εργαζομένων και όχι σήμερα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το