Τοπικά

Μεγάλα «φέσια» από τα κοινόχρηστα – Κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια στον Βόλο

Κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους ιδιοκτήτες ακινήτων στον Βόλο για τα απλήρωτα κοινόχρηστα των ενοικιαστών τους. Απλήρωτοι λογαριασμοί νερού και ΔΕΗ, με τα χρέη να βεβαιώνονται στην Εφορία, δεν είναι τα μόνα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Κάθε χρόνο 80 περίπου ιδιοκτήτες στο πολεοδομικό συγκρότημα βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών κοινοχρήστων.

Αυξάνονται οι ιδιοκτήτες που βρίσκονται αντιμέτωποι στην καλύτερη περίπτωση με διαταγή πληρωμής και στη χειρότερη με κατάσχεση του ακινήτου τους. Σύμφωνα με τον νόμο, ο διαχειριστής μετά από απόφαση της Γενική Συνέλευσης ενός κτιρίου μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση διαταγής πληρωμής για «φέσια» κοινοχρήστων, που συνήθως ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Για να συρθεί ο ιδιοκτήτης στα δικαστήρια δεν έχει σημασία ούτε το ύψος της οφειλής ούτε εάν τα κοινόχρηστα έχουν καταβληθεί, ως ένα μέρος μόνο, όπως και το εάν εκείνη τη χρονική στιγμή το ακίνητο είναι μισθωμένο. Πρακτικά, η διαταγή πληρωμής εκδίδεται σε βάρος του ιδιοκτήτη, ο οποίος θα πρέπει να πληρώσει τα οφειλόμενα ποσά… και η περιπέτεια ξεκινά.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη, εάν ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν αποπληρώσει τα χρέη απειλείται με κατάσχεση του ακινήτου που πραγματοποιείται για λογαριασμό της πολυκατοικίας. Ακόμη θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με κατάσχεση ή με προσημείωση υποθήκης ή με εγγραφή στον Τειρεσία ή ακόμη και με κατάσχεση των τραπεζικών του λογαριασμών εφόσον το υπόλοιπο του λογαριασμού του είναι άνω των 1.500 ευρώ ή ακόμη και με κατάσχεση του ενοικίου εις χείρας του μισθωτή του.
Στον Βόλο δραστηριοποιούνται περίπου οχτώ εταιρείες έκδοσης κοινοχρήστων και η κάθε μια από αυτές ακολουθεί τη συγκεκριμένη διαδικασία για δέκα περίπου ιδιοκτήτες κάθε χρόνο.

Δεν πληρώνουν
Τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών αποδεικνύονται τα πρώτα «θύματα» των περικοπών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τα έγγραφα κοινοχρήστων και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, του φυσικού αερίου, του τηλεφώνου παίρνουν την άγουσα για τον κάλαθο των αχρήστων, χωρίς να εξοφλούνται, με αποτέλεσμα να σωρεύονται μεγάλα χρέη στα νοικοκυριά. Για τις ΔΕΚΟ ακολουθείται ο δρόμος της ρύθμισης, αλλά για τα κοινόχρηστα δεν υπάρχει ανάλογη επίσημη διαδικασία, αν και αρκετές εταιρείες προχωρούν μετά από συνεννόηση σε διακανονισμό των οφειλών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών σε κάθε πολυκατοικία υπάρχουν τουλάχιστον δύο διαμερίσματα που αποτελούν τις «μαύρες τρύπες» στην καταβολή και την εξόφληση των κοινοχρήστων, με αποτέλεσμα ο διαχειριστής να αναγκάζεται να καταφύγει στο αποθεματικό της πολυκατοικίας και να αντλεί από εκεί χρήματα, προκειμένου να εξοφληθούν οι λογαριασμοί, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου πολυκατοικίες μένουν από καθαριότητα και θέρμανση ή σε ακραίες περιπτώσεις, όταν οι συντηρητές ανελκυστήρων δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των οφειλών της πολυκατοικίας, το οποίο αυξάνεται κάθε μήνα, μπορεί να «μείνουν» και από ασανσέρ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το