Ελλάδα

Μέχρι αύριο οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και εστίαση – διασκέδαση

Μέχρι αύριο, Τρίτη 13 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων της εστίασης, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Αναγκαία καθίσταται και η μετάβαση στην τρίτη φάση της εμβολιαστικής στρατηγικής μας. Έτσι, μέχρι αύριο o Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο τραπέζι τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη
Νωρίτερα όπως μετέδωσε το ethnos.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις ώστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες, πληροφορία που τη συγκεκριμένη στιγμή ούτε επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και διαψεύδουν αρμόδιες πηγές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, βλέποντας τα στοιχεία των εμβολιασμών, ολοένα και συγκλίνουν προς την απόφαση να καταστεί σε συγκεκριμένους εργασιακούς τομείς ο εμβολιασμός υποχρεωτικός. Ήδη η αρμόδια επιτροπή Βιοηθικής έχει δώσει το πράσινο φως (έστω και ως ύστατη λύση) συνεπώς συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι ο δρόμος είναι «ανοικτός». Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εάν αποφασίσει να προχωρήσει σε σχετικό διάγγελμα να μιλήσει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενδεχομένως και να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του. Οι πληροφορίες θέλουν τους υγειονομικούς να είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά, ενώ ακολουθούν οι στρατιωτικοί αλλά ενδεχομένως και τα σώματα ασφαλείας. Οι εκπαιδευτικοί πιθανότατα δεν θα βρεθούν αρχικά στη λίστα, δεδομένου ότι τα σχολεία αυτή τη στιγμή είναι κλειστά. Αυτό, ωστόσο, θα επανεξεταστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με το χτύπημα του κουδουνιού.

Τι είπε η κ. Πελώνη για την επιδημιολογική κατάσταση
Κατά την ενημέρωση, η κ. Πελώνη σημείωσε πως «μια νέα έξαρση της πανδημίας εκδηλώνεται σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ανάμεσα στις οποίες η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών».

«Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα σημειώνεται ότι το 70% των στελεχών εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. Από το σύνολο των κρουσμάτων με την νέα μετάλλαξη χρειάστηκε να νοσηλευτεί το 13%, εκ των οποίων κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος», συνέχισε η κ. Πελώνη και πρόσθεσε:

«Διαπιστώνεται παράλληλα -και είναι μείζονος σημασίας- ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ που έχει ήδη επικρατήσει η μετάλλαξη «Δέλτα» και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων- οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία. Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν εμφατικά πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός, πόσο περισσότερο επιβάλλεται ενόψει επικράτησης της νέας μετάλλαξης, πώς είναι η πιο ισχυρή ασπίδα αυτοπροστασίας, αλλά και μείωσης της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Και πόσο μπορεί να βοηθήσει τους νέους μας, ώστε να προστατευτούν και να κάνουν ασφαλείς διακοπές, να προστατεύσουν τους δικούς τους και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να γίνουν αναμεταδότες».

«Ήδη, οι εμβολιασμοί έφτασαν τους 9.230.000, με περισσότερους από 5.240.000 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 4.250.000 να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Μάλιστα, το 70% των πολιτών 60 ετών και άνω είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι», επεσήμανε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το