Τοπικά

Μέχρι αύριο οι αιτήσεις για την μαθητεία στα ΕΠΑ.Λ. – Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν για εννιά μήνες

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκαπίδευσης Μαγνησίας καλεί τους ενδιαφερόμενους απόφοιτους ΕΠΑΛ να υποβάλλουν αίτηση προεγγραφής για συμμετοχή στη Γ’ Φάση του Μεταλυκειακού Έτους – τάξη μαθητείας.
Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την έναρξη της Γ’ Φάσης του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας, που αφορά τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι αύριο Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://e-mathiteia.minedu.gov.gr, εφόσον.
A. Στα ΕΠΑΛ του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου-Ν. Ιωνίας θα λειτουργήσουν οι ειδικότητες: Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, Τεχνικός Οχημάτων, Βοηθός Νοσηλευτή, Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ, Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, Κομμωτικής Τέχνης.
B. Στο ΕΠΑΛ Αλμυρού θα λειτουργήσουν οι ειδικότητες: Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, Τεχνικός Οχημάτων, Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
Γ. Στο ΕΠΑΛ Αγριάς θα λειτουργήσει η ειδικότητα: Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
Δ. Στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου θα λειτουργήσει η ειδικότητα: Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

Στο «Μεταλυκειακό έτος – τάξη Μαθητείας» στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητεία) με συνολική διάρκεια του προγράμματος εννέα μήνες και θα περιλαμβάνει: α) μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας και β) μαθήματα Ειδικότητας στη σχολική μονάδα. Την ευθύνη υλοποίησης του «Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας», έχει το ΕΠΑ.Λ. στο οποίο και εγγράφονται οι μαθητευόμενοι, σε συνεργασία με το Ε.Κ., στο οποίο θα γίνεται το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας (7 ώρες).
Με την ολοκλήρωση του Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας και πριν την συμμετοχή σε εξετάσεις Πιστοποίησης κάθε μαθητευόμενος δύναται να παρακολουθήσει Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης, που οργανώνονται με την ευθύνη του ΥΠΠΕΘ. Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.
Αναλυτικότερα κατά τη διάρκεια του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» θα πραγματοποιηθούν:
Α. «Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας» συνολικής διάρκειας διακοσίων τριών (203) ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο Ε.Κ.
Β. «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας», διάρκειας 28 ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις (4) ημέρες για 9 μήνες.
Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένων της Τάξης Μαθητείας ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπου για τους κάτω των 25 ετών ανέρχεται σε (22,83€) δηλαδή 17,12€. και για τους άνω των 25 ετών (26,18€) δηλαδή 19,64€. Η επιδότηση για τους κάτω των 25 ετών είναι 11€ ανά ημέρα εργασίας και για τους άνω των 25 ετών 14€ ανά ημέρα εργασίας αντίστοιχα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το