Τοπικά

Με βυτία υδροδοτήθηκε η προσφυγική δομή του Μόζα την περίοδο της καραντίνας

Συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ όπου μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί και η λειτουργία της επιχείρησης στην περίοδο της καραντίνας. Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΜΒ αντιμετωπίστηκαν  630 βλάβες του δικτύου ύδρευσης. Σε μία εξ αυτών των βλαβών που επηρέαζε την υδροδότηση της δομής προσφύγων στου Μόζα, η ΔΕΥΑΜΒ μέχρι την αποκατάσταση της κανονικής υδροδότησης της δομής, εξυπηρετούσε τη δομή με μεταφορά πόσιμου νερού με βυτία. Κατασκευάστηκαν από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ και στο πλαίσιο των ενεργών συμβάσεων 6.150 μέτρα δικτύου ύδρευσης στην Ν. Αγχίαλο, στα Κ. Λεχώνια, Στην Ν. Ιωνία.

Αντιμετωπίστηκαν 530 βλάβες (αποφράξεις) του δικτύου αποχέτευσης.
Κατασκευάστηκαν 10.600 μέτρα δικτύου αποχέτευσης και 400 διακλαδώσεις.
Κατασκευάστηκαν 400 μέτρα δικτύου όμβριων και 40 φρεάτια υδροσυλλογής.
Ολοκληρώθηκε η εκ βάθρων ανακαίνιση του αντλιοστάσιου ομογενοποίησης και του συστήματος κοχλιομεταφορέων αφυδάτωσης στο Βιολογικό.
Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου αγωγού μεταφοράς ανεπεξέργαστου λύματος από το Κεντρικό αντλιοστάσιο αποχέτευσης στο βιολογικό και η διασύνδεση και λειτουργία του νέου αγωγού.
Επιπλέον ασφαλτοστρώθηκε πλήρως το ρεύμα της Αθηνών από όπου διέρχεται ο νέος αγωγός το τμήμα της οδού Κ. Καρτάλη από Αναλήψεως μέχρι Γ. Δήμου.

Εργολάβος στον τηλεέλεγχο
H ΔΕΥΑΜΒ θα αναθέσει σε ιδιώτη την υποστήριξη, συντήρηση και αντιμετώπιση βλαβών του Συστήματος Τηλεελέγχου-Τηλεχειρισμού των Εγκαταστάσεων Αντλιοστασίων Αποχέτευσης και των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Βόλου. Το Σύστημα αποτελείται από τους Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου Αντλιοστασίων  από την Κεντρική Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) και τον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου ω

Το σύστημα αυτοματισμού του συστήματος αποχέτευσης διαιρείται σε τέσσερα  υποσυστήματα, το κέντρο ελέγχου, τους ελεγκτές (PLC), τα όργανα πεδίου και το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Από το κέντρο ελέγχου πραγματοποιείται η επιτήρηση της εγκατάστασης μέσω εφαρμογής SCADA. Οι ελεγκτές (PLC) είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία της κάθε μονάδας ενώ τα όργανα πεδίου λαμβάνουν μετρήσεις που είναι απαραίτητες για την αυτόματη λειτουργία της εγκατάστασης. Τέλος το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο εξασφαλίζει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των ελεγκτών (PLC) και του κέντρου ελέγχου.

Εκτός τις εγκαταστάσεις των ΕΕΛ υπάρχουν επίσης ομάδες αντλιοστασίων:
Oμάδα Α’: Άγιος Κωνσταντίνος, Λιμάνι, Κεντρικό, Αϊβαλιώτικα, Ομβρίων Λιμάνι, Σφαγεία, Ομβρίων
Ομάδα Β’: Α’ ΒΙΠΕ, Σέσκλου, Β΄ ΒΙΠΕ
Ομάδα Γ’: Αγριάς Σουτραλί, Αγριάς ΟΣΕ, Αγριάς LIDL, Αγριάς Αστέρια
Ομάδα Δ’ Αγίου Στεφάνου Α, Αγίου Στεφάνου Β, Αγίου Στεφάνου C, Αγίου Στεφάνου D, Αγίου Στεφάνου Ε , Αλυκές Ι, Αλυκές ΙΙ
Ομάδα Ε’: Άλλης Μεριάς, Πορταριάς, Κουκουράβας

Τα συνολικά στοιχεία που το αποτελούν το σύστημα είναι:
Κέντρο ελέγχου με δύο Η/Υ server και τρεις θέσεις εργασίας
Τοπικός έλεγχος με 42 ελεγκτές (Τηλεπικοινωνιακό δίκτυο με 40 μόντεμ Wifi και UHF
Εγκατεστημένο πλήθος οργάνων πεδίου: 40 σταθμήμετρα, 30 παροχόμετρα και πάνω από 40 όργανα μέτρησης διαφόρων μεγεθών (θερμοκρασία, πίεση, ποιοτικά χαρακτηριστικά κτλ.)
Η σύμβαση που θα υπογραφεί θα έχει προϋπολογισμό 108.710,00 €.

Βλάβη στον αγωγό του Μόζα
Η δομή φιλοξενίας προσφύγων (ΜΟΖΑ), υδροδοτείται μέσω παροχής από τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς μίγματος νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, που μεταφέρει πόσιμο νερό στο υδραγωγείο
της Β΄ΒΙΠΕ. Παρατηρείται ωστόσο στη δομή μια συνεχής πτώση της πίεσης του διανεμόμενου νερού, η οποία οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού αγωγού, πλησίον του σημείου αναχώρησης της παροχής και συγκεκριμένα στο πλάι της εθνικής οδού Βόλου Λάρισας, στο ύψος της αναχώ5ρησης της επαρχιακής οδού για το Σέσκλο.
Σε εκείνο το σημείο λόγω της μεταγενέστερης του αγωγού, κατασκευής της ΕΟ Βόλου Λάρισας στην σημερινή της μορφή, ο αγωγός βρίσκεται σε βάθος κατ΄εκτίμηση 10 μέτρων, λόγω των επιχώσεων. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτούνται εργασίες 50.000 ευρώ που θα εγκρίνει σήμερα η ΔΕΥΑΜΒ.

Εκσυγχρονισμός του υδραγωγείου Δράκειας
Η κεφαλή του υδραγωγείου Δράκειας, το οποίο τροφοδοτείται από τις αντίστοιχες πηγές, αποτελείται από δύο δεξαμενές χωρίς να είναι σαφής ο τρόπος λειτουργίας και διασύνδεσης των δεξαμενών. Για την απρόσκοπτη τροφοδότηση του δικτύου διανομής και την απρόσκοπτη υδροδότηση του οικισμού, είναι αναγκαία τα ακόλουθα:

 Ενοποίηση των δεξαμενών ώστε να αποδοθεί στο υδραγωγείο μεγαλύτερος όγκος αποθήκευσης, δυνατότητες ελέγχου και εξυγίανση των δεξαμενών.
 Ανακατασκευή του συνόλου των σχηματισμών εισόδου, εξόδου, υπερχείλισης, παράκαμψης των δεξαμενών, ώστε να αποδίδονται δυνατότητες καθαρισμού και εναλλακτικής λειτουργίας. Εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνητων δικλείδων, παροχομέτρων, σταθμημέτρων, συστήματος απολύμανσης , για την ασφαλή λειτουργία του υδραγωγείου και τη δυνατότητα ελέγχου και
τηλεχειρισμού.
 Κατασκευή οικίσκου, όπου θα εγκατασταθεί ο ηλεκτρομηχανολογικός  εξοπλισμός.
 Κατασκευή φρεατίων όπου θα εγκατασταθούν τα συστήματα δικλείδων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το