Τοπικά

Με βούλευμα παραπέμπεται σε δίκη για κακούργημα ο Δ. Καντόλας “Θ”

ΚΑΝΤΟΛΑΣ

Παρελθόν θα αποτελέσει για τον Δήμο Βόλου ο αντιδήμαρχος Δ. Καντόλας. Με βούλευμα, ο Δ.Καντόλας παραπέμπεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας γιατί, με την ιδιότητα του δημάρχου Αισωνίας, το διάστημα Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2010 και ενώ η θητεία του είχε στην ουσία λήξει, φέρεται ότι τέλεσε το κακούργημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση. Με το βούλευμα διατηρούνται οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα μια φορά το μήνα και εγγυοδοσία 3 χιλ. ευρώ) και επομένως θα τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρό πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τη δημοτική αρχή Μπέου. Δεν είναι τυχαίο ότι το βούλευμα έχει εκδοθεί από τις 28 Απριλίου και κρατούνταν σαν επτασφράγιστο μυστικό.

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Δ.Καντόλας “εν γνώσει του ζημίωσε” την περιουσία του Δήμου με ποσό που υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ (συγκεκριμένα με το ποσό των 55.118,28 ευρώ). Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το 2013 με αποκλειστικό δημοσίευμα η “Θ”.

Σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, ο Δ.Καντόλας ανέθεσε στον εργολάβο Σ. Κοντογιώργη να εκτελέσει 7 έργα στον Δήμο, με απευθείας ανάθεση, παρότι η δημαρχιακή επιτροπή του Δήμου είχε αποφασίσει να εκτελεστούν τα έργα από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Τα ιδιωτικά συμφωνητικά ήταν χωρίς ημερομηνία και δεν ανέφεραν ούτε τις συγκεκριμένες εργασίας που θα εκτελούνταν, ούτε τα υλικά που θα χρησιμοποιούνταν.

Στο μεταξύ ο εργολάβος ήταν “φάντασμα”. Σύμφωνα με το βούλευμα δεν ήταν εγγεγραμμένος ούτε  στο μητρώο εργοδοτών του ΙΚΑ για την εκτέλεση οικοδομικών έργων, ούτε υπήρχαν εγγραφές στο μητρώο ασφαλισμένων του ΙΚΑ με το ιστορικό του.  

Ο εργολάβος όχι μόνον ήταν επαγγελματίας κατ’ όνομα, αλλά σύμφωνα με το βούλευμα δεν πραγματοποίησε τα έργα και δεν προμηθεύτηκε το 2010 τα απαραίτητα οικοδομικά υλικά από καμία επιχείρηση, ενώ  “κατά το χρόνο σύναψης, εκτέλεσης και πληρωμής των επίδικων συμβάσεων ήταν και παραμένει καταζητούμενος”.

Ο Κοντογιώργης εξέδωσε και ο πρώην Δήμος Αισωνίας  πλήρωσε 13 τιμολόγια αθεώρητα από την εφορία, που αποδείχτηκε ότι ήταν πλαστά και εικονικά.

Ο πρώην Δήμος Αισωνίας τα εξόφλησε μάλιστα  με μετρητά και όχι με δίγραμμη επιταγή, κατά παράβαση του Νόμου και χωρίς ο εργολάβος να προσκομίσει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης, αλλά και χωρίς ο δήμαρχος να εκδώσει βεβαίωση παρακολούθησης του έργου. Επίσης ο Δήμος καταχώρησε τις πράξεις στα βιβλία του.

Το ποσό των 55.118,28 ευρώ προστίθεται στο έλλειμμα που κληρονόμησε ο πρώην Δήμος Αισωνίας στον  Δήμο Βόλου, στον οποίο εντάχθηκε.

Ο Κοντογιώργης, ο οποίος παραπέμπεται με το βούλευμα  να δικαστεί για ηθική αυτουργία σε απιστία και ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, ακόμη καταζητείται.  Παραπέμπεται επίσης ένας δημοτικός σύμβουλος του πρώην δήμου Αισωνίας, ως μέλος της επιτροπής παραλαβής έργων, αλλά και  τρεις υπάλληλοι, που υποστήριξαν ότι λάμβαναν εντολές από τον Δ. Καντόλα.  

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το