Τοπικά

Με βαθμό 9.5 στην επόμενη τάξη – Ξεκίνησαν οι ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια της Μαγνησίας

Με βαθμό 9,5 στον γενικό μέσο όρο της προφορικής και γραπτής επίδοσης των μαθημάτων ο μαθητής του Λυκείου μπορεί να προαχθεί στην επόμενη τάξη, μια κατάσταση που σε γενικές γραμμές διευκολύνει την προσπάθειά του να απολαύσει το καλοκαίρι χωρίς άγχος.
Οι ενδοσχολικές εξετάσεις ξεκίνησαν προχθές στα Λύκεια της Μαγνησίας με τους μαθητές να διαγωνίζονται στα μαθήματα. Για πολλούς μαθητές υπάρχει η στόχευση της καλής επίδοσης και για να βγάλουν ένα καλό μέσο όρο στο τέλος της χρονιάς. Βέβαια για το αν θα προαχθούν στην επόμενη τάξη, αυτό μάλλον είναι εξασφαλισμένο.
Και αυτό, γιατί για να προαχθεί ένας μαθητής Λυκείου στην επόμενη Τάξη, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει βαθμό 9,5 ως μέσο όρο στα μαθήματα που εξετάζονται και γραπτώς. Δηλαδή στον βαθμό 9,5 δεν περιλαμβάνεται η επίδοση στη γυμναστική και την ερευνητική εργασία.

Έτσι μπορεί στα μαθηματικά ή στα Αρχαία να έχει γράψει μονοψήφιο αριθμό, αλλά με πολύ καλούς βαθμούς στην ιστορία, την ξένη γλώσσα ή άλλα μαθήματα να περνάει την Τάξη.
Γι’ αυτό και, όπως αναφέρουν διευθυντές Λυκείου, πλέον είναι πολύ δύσκολο να μείνει μετεξεταστέος ένας μαθητής.
Στα δεκατρία ανέρχονται τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς οι μαθητές της Α’ Τάξης και στα 16 τα μαθήματα για τους μαθητές της Β’ Τάξης. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές των δύο πρώτων τάξεων λήγουν στις 14 Ιουνίου.
Στην Γ’ τάξη από φέτος οι μαθητές εξετάζονται στο πλαίσιο των ενδοσχολικών εξετάσεων σε τέσσερα μαθήματα που είναι η Έκθεση-Λογοτεχνία, η Ιστορία, τα Μαθηματικά και η Φυσική. Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται την Παρασκευή 1η Ιουνίου.

Ο βαθμός 9,5 είναι το διαβατήριο για την προαγωγή και στο Γυμνάσιο. Βέβαια υπάρχουν κάποιες διαφορές. Τα μαθήματα στο Γυμνάσιο είναι χωρισμένα από το υπουργείο Παιδείας σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία είναι τα μαθήματα Γλώσσα-Λογοτεχνία, Ιστορία, Μαθηματικά και Φυσική που εξετάζονται γραπτώς οι μαθητές. Αν σε κάποιο από αυτά ή και στα τέσσερα έχουν οι μαθητές βαθμό κάτω από 9,5 και ο γενικός μέσος όρος από τα μαθήματα είναι από δεκατρία και πάνω, τότε προάγονται.
Οι ενδοσχολικές εξετάσεις στα γυμνάσια αρχίζουν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται την επόμενη Τετάρτη με τους μαθητές να διαγωνίζονται στα προαναφερθέντα μαθήματα.
Καθηγητές επισημαίνουν πως από πέρσι που μειώθηκαν τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα, έχει περιοριστεί και το ενδιαφέρον των μαθητών για καλή επίδοση, αφού γνωρίζουν ότι με τις επιδόσεις στα μαθήματα που έχουν μόνο προφορικό βαθμό, μπορούν να προάγονται.
Όπως τόνισε διευθυντής Γυμνασίου, «ουσιαστικά μόνο το 10% αγωνιά πραγματικά για το αν θα περάσει την Τάξη. Οι υπόλοιποι είναι σίγουροι ότι θα προαχθούν, αν και πάλι υπάρχει ένα 20-30% που ενδιαφέρεται να διασφαλίσει απλώς την προαγωγή και το τι θα γράψει τον Ιούνιο δεν τον ενδιαφέρει πολύ. Γι’ αυτό και υπάρχουν μαθητές που είναι καλοί στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως Μαθηματικά, Φυσική, Έκθεση, αλλά τελικά αδιαφορούν και γράφουν χαμηλότερα από τις πραγματικές τους δυνατότητες».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πρωτομαγιά 2024: Για πότε μετατέθηκε η αργία

Καθώς η Μεγάλη Τετάρτη συμπίπτει φέτος με την Πρωτομαγιάς 2024, η υποχρεωτική αργία έχει μετατεθεί…

28 Μαρτίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη; Σχεδόν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν στη Βρετανία, σύμφωνα με έκθεση

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) του Ηνωμένου Βασιλείου για τις…

27 Μαρτίου 2024

Το μεγαλύτερο λιμάνι της αρχαίας Ελλάδας είναι κατά 500 χρόνια παλαιότερο από όσο γνωρίζαμε

Στην αρχαία Μεσόγειο, η Κόρινθος ήταν μια οικονομική δύναμη. Χτισμένη σε έναν στενό ισθμό η…

27 Μαρτίου 2024

Πυροβόλησαν και σκότωσαν την αρκούδα που επιτέθηκε σε πέντε ανθρώπους στη Σλοβακία

Μια καφέ αρκούδα που τραυμάτισε πέντε ανθρώπους σε μια πόλη της Σλοβακίας εξουδετερώθηκε, δήλωσε ο…

27 Μαρτίου 2024

Επιστήμονες κατέγραψαν κατά τύχη και για πρώτη φορά τα πρώτα στάδια έκρηξης σουπερνόβα

Πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, σε έναν όχι και τόσο μακρινό γαλαξία, ένα μεγάλο…

27 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Λίβερπουλ: Κάτοικοι δέχονται επιθέσεις από μεγαλόσωμους γλάρους

Στο Λίβερπουλ, μια πόλη γνωστή για την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά και την έντονη αστική…

27 Μαρτίου 2024