Τοπικά

Με τροπολογία της Ζέττας Μακρή έληξε οριστικά η ομηρία των αγροτών του Νομού

Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με τροπολογία που κατέθεσε η πρόεδρος της επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η οποία έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, χθες, Τρίτη 6 Μαΐου 2020, έληξε η ομηρία στην οποία είχαν οδηγηθεί χιλιάδες αγρότες του Ν. Μαγνησίας, από τον Ιανουάριο του 2018, λόγω της πράξης κύρωσης του δασικού χάρτη. Ο συγκεκριμένος δασικός χάρτης, ειδικά στον Ν. Μαγνησίας, καταρτίστηκε και θεωρήθηκε με βασικές παραλείψεις σε ό,τι αφορά την καταχώρηση της πληροφορίας για κάθε αγροτεμάχιο – πολύγωνο αλλά και την πλήρη απουσία απεικόνισης πράξεων της διοίκησης παρόλα τα προβλεπόμενα στο νομικό πλαίσιο κατάρτισης των δασικών χαρτών αλλά και στο ΠΔ 32/2016.

Η ομηρία έληξε με την ψήφιση των διατάξεων του νέου, πλέον, νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και, ειδικότερα, αυτής του άρθρου 48 καθώς και των σχετικών τροπολογιών που προστέθηκαν σε αυτό, που κατατείνουν στην άμεση – εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση – αναμόρφωση του δασικού χάρτη.
Ειδικότερα, με την ως άνω τροπολογία της κ. Μακρή, παύει, οριστικά και αμετάκλητα, η ταλαιπωρία χιλιάδων αγροτών, των οποίων οι ιδιοκτησίες τους, από γεωργικές εκτάσεις, κατά τα τελευταία 70 χρόνια, και επιδοτούμενες με κοινοτικές ενισχύσεις από την ένταξη της χώρας (1981), ξαφνικά, εμφανίσθηκαν ως δασικές εκτάσεις και απειλούνταν με άμεση διακοπή της καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων αλλά και αναμενόμενη αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος στο πλαίσιο της διαδικασίας κτηματογράφησης και σύνταξης του κτηματολογίου στον Νομό μας.

Είναι γνωστό στους αγρότες του Νομού ότι, απέναντι σε όλες αυτές τις επιπτώσεις ενός εσφαλμένου δασικού χάρτη, η προτεινόμενη συνταγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν η υποβολή χιλιάδων αντιρρήσεων προς εξέταση στις ΕΠΕΑ, η υποβολή χιλιάδων προδήλων σφαλμάτων και η εξέταση τους από τη Διεύθυνση Δασών, καθώς και η υποβολή περί των 3000, στον Ν. Μαγνησίας, αιτημάτων εξαγοράς σύμφωνα με τα άρθρα 47 και 47β.
Η κ. Μακρή, ως βουλευτής του Νομού και για λογαριασμό όλων των αγροτών, θα ήθελε να ευχαριστήσει, θερμά, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και, προσωπικά, τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη για την κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος και την πολιτική του απόφαση να επιλυθεί οριστικά με νομοθετική ρύθμιση – όπως και έγινε – η αναμόρφωση του δασικού χάρτη διά του άρθρου 48.

Ακόμη, η κ. Μακρή, θέλει να εκφράσει τις προσωπικές της ευχαριστίες στον Υπουργό και για την αποδοχή και ψήφιση της υπ’ αρ. 282/14/4-05-2020 τροπολογίας – την οποία η ίδια κατέθεσε και υποστήριξε – το περιεχόμενο της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το περιεχόμενο του άρθρου 48 και τροποποιεί διατάξεις, οι οποίες υπήρχαν στους νόμους 2040/1992 και 3208/2003 καθώς και στο ΝΔ 2185/1952, και δημιουργούσαν ασάφεια περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκτάσεων που ενέπιπταν στις διοικητικές πράξεις των επιτροπών απαλλοτρίωσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το