Τοπικά

Με το βλέμμα σε άλλους πλανήτες… Ο Γιώργος Ταμβάκης παρατηρεί τον ουρανό από μικρό παιδί 

Κόλλησε το μικρόβιο από μικρή ηλικία παρατηρώντας τον ουρανό και ασχολήθηκε με την Αστρονομία. Ο κ. Γιώργος Ταμβάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, βρέθηκε χθες το μεσημέρι στην παραλία του Βόλου, μπροστά από τον χώρο που ελλιμενίζεται η Αργώ, στήνοντας το τηλεσκόπιο για να παρατηρήσει με άλλους τη διάβαση του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο του Ηλίου.

Ο ίδιος σημείωσε πως «αν ένας άνθρωπος μπορούσε να ζήσει γύρω στα 100 χρόνια και είχε το βλέμμα του ψηλά στον Ήλιο, θα μπορούσε να δει τουλάχιστον 12 φορές τον εσωτερικό και πρώτο πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος, τον Ερμή, να περνάει μπροστά από τον Ήλιο» για να συμπληρώσει πως η Γη είναι ο τρίτος πλανήτης μετά την Αφροδίτη, οπότε υπάρχει η ευχέρεια της παρατήρησης των διελεύσεων των εσωτερικών πλανητών.
«Μία από αυτές τις 12 φορές που γίνονται ανά 100 χρόνια, έχουμε την τύχη να παρατηρήσουμε σήμερα, λόγω και του καλού καιρού που επικρατεί» ανέφερε ο κ. Γ. Ταμβάκης για να προσθέσει πως «στην ουσία θα έχουμε διάβαση του πλανήτη Ερμή. Αυτό το φαινόμενο για την Ελλάδα θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες, ουσιαστικά μέχρι να δύσει ο Ήλιος, με τον Ερμή να μπαίνει στην καρδιά του ηλιακού δίσκου, με πολύ καλή ορατότητα. Ο κόσμος αυτό που θα δει, είναι ένα αντικείμενο σαν το κεφάλι μίας καρφίτσας να διέρχεται μπροστά από τον Ήλιο».

Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει στο Ηλιακό μας Σύστημα και είναι ορατό από τους εξωτερικούς πλανήτες, όπως η Γη. Η προηγούμενη φορά που η διάβαση του Ερμή είχε γίνει ορατή από την Ελλάδα ήταν το 2016 και η επόμενη φορά υπολογίζεται τη δεκαετία του 2030.
«Διαβάσεις πλανητών έχουμε την τύχη να βλέπουμε μόνο από τον Ερμή και την Αφροδίτη, καθώς αυτοί είναι οι εσωτερικοί πλανήτες σε σχέση με τη Γη προς τον Ήλιο. Της Αφροδίτης είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, ενώ τη διάβαση του Ερμή είναι πιο εύκολο να τη δούμε» σημείωσε.
Όλοι όσοι είχαν ενημερωθεί ή έτυχε να περάσουν από το σημείο είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το φαινόμενο της διάβασης του Ερμή με τα τρία τηλεσκόπια που είχαν στηθεί από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.

Ο κ. Γ. Ταμβάκης ανέφερε ότι από μικρό παιδί του άρεσε να παρατηρεί τον ουρανό και αν κάποιος έχει την τύχη να μεγαλώσει στην περιφέρεια, όπου ο ουρανός είναι καθαρός, είναι και τυχερός.
Ο ίδιος σημείωσε πως η Αστρονομία είναι μία επιστήμη που συνδυάζει τρία μαθήματα: Τη Φυσική, τη Χημεία και τα Μαθηματικά.
«Κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου από την Ε’ Δημοτικού έχοντας μια βάση στα Μαθηματικά» τόνισε για να συνεχίσει λέγοντας πως «το μάθημα της Αστρονομίας βγήκε από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πριν από 5 περίπου χρόνια και αυτό χαρακτηρίστηκε από εμάς τους εκπαιδευτικούς, μεσαίωνας».
Σύμφωνα με τον κ. Γ. Ταμβάκη, «στην ουσία οι Σχολές και οι Εταιρείες Αστρονομίας ανά την Ελλάδα έρχονται τώρα με τα μαθήματα να καλύψουν αυτό το κενό που δημιουργήθηκε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το