Τοπικά

Με το όπλο παρά πόδα 3.000 κυνηγοί στη Μαγνησία – Έναρξη σήμερα της κυνηγετικής περιόδου που λήγει το Φεβρουάριο

Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται 3.000 κυνηγοί από τον Νομό Μαγνησίας, καθώς από σήμερα ξεκινά η κυνηγετική περίοδος που θα διαρκέσει μέχρι και το Φεβρουάριο.
Ο πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Βόλου κ. Γιάννης Μόσδρομος τόνισε πως «στη Μαγνησία εκτιμάται πως 3.000 άτομα έβγαλαν πέρυσι άδεια κυνηγιού. Εκεί θα κυμανθεί και φέτος ο αριθμός τους, ο οποίος παραμένει τα τελευταία χρόνια σταθερός. Αυτό που άλλαξε μέσα στην κρίση, είναι πως οι κυνηγοί επιλέγουν να μεταβαίνουν σε κοντινούς προορισμούς για να κυνηγήσουν, αφού τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής είναι μη υποφερτά πλέον».
Ο ίδιος από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής βρίσκεται σε ορεινή περιοχή της Μακεδονίας για να ξεκινήσει το κυνήγι από εκείνα τα μέρη.
Όπως εξήγησε, από τους 3.000 κυνηγούς το 60% αυτών έβγαλε πέρυσι είτε τοπική είτε περιφερειακή άδεια με το κόστος να κυμαίνεται μεταξύ 112-132 ευρώ, ενώ το 40% έβγαλε πανελλαδική. Αντιθέτως προ κρίσης το 70% και πλέον έβγαλε άδεια κυνηγιού για όλη την Ελλάδα.

Για να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος άδεια θήρας, πρέπει να καταθέσει βεβαίωση από γιατρό αναφορικά με τη σωματική και ψυχική του υγεία, βεβαίωση από την Αστυνομική Διεύθυνση, ενώ εξετάζεται στο Δασαρχείο πάνω σε ειδικό ερωτηματολόγιο. Για την ανανέωση της αδείας θήρας απαιτούνται το ειδικό βιβλιαράκι προς θεώρηση και φωτοτυπία του δελτίου κατοχής όπλου.
«Από το κυνήγι τονώνονται πολλοί κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας και αυτό δεν πρέπει να το παραβλέψουμε. Για τους κυνηγούς δεν είναι τόσο τα θηράματα, όσο η συμμετοχή, η παρέα, το ταξίδι στο βουνό, αυτό που γοητεύει περισσότερο» δήλωσε και αφού ευχήθηκε στα μέλη του συλλόγου Βόλου καλή κυνηγητική περίοδο, συνέστησε στους κυνηγούς να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ώστε να υπάρχουν ατυχήματα».

Από τις 20 Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου ισχύει το κυνήγι τρυγονιού και ορτυκιού που γίνεται σε πεδινές περιοχές. Στη Μαγνησία προτιμώνται περιοχές όπως το Βελεστίνο, η Αγχίαλος και τα πεδινά του Αλμυρού.
Αμέσως μετά, από τις 15 Σεπτεμβρίου δηλαδή, ξεκινά το κυνήγι αγριογούρουνου και του λαγού που οδηγεί στους κυνηγούς σε ορεινές περιοχές.
Τα θηράματα στον νομό Μαγνησίας είναι δύο ειδών: Τα ενδημικά και τα αποδημητικά. Στα ενδημικά θηράματα συγκαταλέγονται η πετροπέρδικα, ο λαγός, ο αγριόχοιρος, η αλεπού και το πετροκούναβο. Κυρίως λόγω περιβάλλοντος ευνοούνται ο αγριόχοιρος και ο λαγός. Παράλληλα έχουν αυξηθεί οι αριθμοί του πετροκούναβου και της αλεπούς, εις βάρος άλλων ευάλωτων στους άρπαγες θηραμάτων (περδικάκια, λαγάκια κ.λπ.). Στα αποδημητικά θηράματα συγκαταλέγονται το ορτύκι, το τρυγόνι, η φάσα, η τσίχλα, η δενδρότσιχλα, η κοκκινότσιχλα και η μπεκάτσα.
Τα αποδημητικά είδη θα περάσουν και φέτος από τη Μαγνησία, ωστόσο ο αριθμός τους δεν μπορεί να υπολογιστεί.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το