Πολιτισμός, Τοπικά

Με τις Βολιώτισσες ερμηνεύτριες λυρικού τραγουδιού θα εορταστεί η «Ημέρα της Γυναίκας»

Την Κυριακή 8 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Με μουσικό αφιέρωμα από τις ερμηνεύτριες λυρικού τραγουδιού που ζουν και δημιουργούν στο Βόλο θα τιμήσει η Διεύθυνση Πολιτισμού την Ημέρα της Γυναίκας. Το μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Γυναικείες φωνές…για την Ημέρα της Γυναίκας» θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της παγκόσμιας εορτής, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Μαγνησίας και της Δημοτικής Επιτροπής για την Ισότητα των δύο φύλων.

Οι κυρίες του λυρικού τραγουδιού Κατερίνα Αποστολοπούλου, Σοφία Καγιά, Σύλβια Τσιμπανάκου και Τζένη Χατζηδήμου με τη συνοδεία στο πιάνο της Αννίτας Λεφάκη και της Νεκταρίας Παπαδημητρίου θα αποδώσουν γνωστές και αγαπημένες μελωδίες του διεθνούς Μουσικού Θεάτρου.
Των ερμηνειών θα παρεμβάλλεται ανάγνωση κειμένων που έχουν γραφτεί για τη γυναίκα ή από γυναίκες και δίνουν το στίγμα εποχής, αντιλήψεων, απόψεων. Η ανάγνωση των κειμένων θα γίνει από την Ελένη Χατζηδημητρίου – πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν.Μαγνησίας και τη δημοσιογράφο Ροσσάνα Πώποτα που θα παρουσιάσει την εκδήλωση.

Μουσική και λόγος θα συμπλεύσουν αρμονικά και μελωδικά για να προσδώσουν την τιμή και την αξία στη Γυναίκα στο πλαίσιο εκδήλωσης που στοχεύει να τιμήσει παράλληλα τις γυναίκες που ξεχώρισαν από ταλέντο και δυναμισμό, από την ερμηνεία τους στο λυρικό τραγούδι. Και οι τέσσερις ερμηνεύτριες έχουν δώσει το δικό τους καλλιτεχνικό στίγμα, έχουν ξεχωρίσει και έχουν χαρίσει μοναδικές στιγμές σε μουσικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας αποδεικνύοντας τη γυναικεία δύναμη και ικανότητα.
Η Κατερίνα Αποστολοπούλου Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε Πτυχίο Θεωρητικών με Άριστα παμψηφεί το 1989, Πτυχίο Μονωδίας με Άριστα Παμψηφεί καθώς και Δίπλωμα Μονωδίας με Άριστα Παμψηφεί και τιμητική διάκριση.Το 1990 διορίστηκε ως καθηγήτρια Μουσικής στο Δημόσιο και διδάσκει στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου και στη μουσική σχολή Τραγουδάρα. Έδωσε πολλές συναυλίες με τις Χορωδίες των σχολείων όπου δίδασκε σε Ι. Ναούς, Χορωδιακά Φεστιβάλ και συμμετείχε σε Ραδιοφωνικές εκπομπές και παραστάσεις όπως η μουσικοχορευτική παράσταση << Αναμνήσεις οπερέτας και musical >> τον Ιούλιο του 2011. Το 1990 διηύθυνε τη Γυναικεία και Παιδική Χορωδία Ιωλκού και αργότερα την παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και τη Νεανική Χορωδία του Αγ. Βασιλείου. Από το 2001 συμμετέχει κάθε χρόνο στα πλαίσια των εκδηλώσεων « Δεληγεώργεια » .Έχει συνεργαστεί σαν solist με τη Βυζαντινή Χορωδία του Ζ. Νικολέρη , τη Χορωδία των Εκπαιδευτικών, τη Μαντολινάτα Άττικα, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δ. Βόλου σε διεθνή φεστιβάλ, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δ. Βόλου, το Μουσικό Σύνολο Ίαμβος, τη Χορωδία του Δ. Αταλάντης και για 24 χρόνια με την Πολυφωνική Χορωδία του Δ. Βόλου σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει τραγουδήσει με γνωστά ονόματα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και από το 1998 συνεργάζεται με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δ. Βόλου σε πολλές συναυλίες και παραστάσεις όπως την οπερέτα του Ν. Χατζηαποστόλου « Πως περνούν οι παντρεμένοι » Τον Νοέμβριο του 2014 συμμετείχε στην συναυλία αφιέρωμα στον Μ. Πλέσσα
Η Σοφία Καγιά γεννήθηκε στο Βόλο. Σε ηλικία 7 ετών άρχισε μαθήματα πιάνου και θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Το 1992 ξεκίνησε μαθήματα κλασικού τραγουδιού και μελοδραματικής στην τάξη της Κίτσας Δαμασιώτη. Έγινε δεκτή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Κλασικού Τραγουδιού , στο τμήμα Μουσικής Προπαιδείας και στο Εργαστήρι Όπερας του «Πανεπιστημίου Μουσικής και Δραματικής Τέχνης» Αυστρίας στο οποίο συμμετείχε ως σολίστ σε πολλές παραγωγές όπερας και συναυλίες καθώς και στο Κρατικό Θέατρο του Γκράτς, στη Λυρική Σκηνή του Leoben , σε τοπικά φεστιβάλ και περιοδείες με οπερατικές παραγωγές, επίσης σε πάρα πολλά προσωπικά ρεσιτάλ, και μουσικά σύνολα σε Αυστρία και Ελλάδα. Απέσπασε «Βραβείο Προόδου» στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Κλασσικού Τραγουδιού «Ferrucio Tagliavini» της Αυστρίας και «Βραβείο Τιμής» στον Διεθνή Διαγωνισμό κλασικού Τραγουδιού «Maria Canals» στη Βαρκελώνη. Έχει πλούσιο διδακτικό έργο.
Η Σύλβια Τσιμπανάκου γεννήθηκε στην πόλη του Βόλου το 1974 και από την ηλικία των 15 ετών μελετάει φωνητική και μελόδραμα με την διακεκριμένη σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κα. Ιουλία Τρούσσα. Βραβεύθηκε με την υποτροφία “Μαρία Κάλλας” που την οδήγησε στο Λονδίνο όπου είχε την τύχη να σπουδάσει πλάι σε ιστορικά ονόματα της Φωνητικής Τέχνης όπως η κα. Johanna Peters και η θρυλική Vera Roza. Στη συνέχεια φοίτησε με υποτροφία στο διακεκριμένο Guildhall School of Music and Drama όπου της δόθηκε κατ’εξαίρεση υποτροφία για τρία Masters. Εκεί είχε την ευκαιρία εκτός από το κλασσικό τραγούδι να σπουδάσει musical, ερμηνεία, θέατρο και ηθοποιία αλλά και να εκπροσωπήσει με σημαντικές διακρίσεις το Guildhall σε διαγωνισμούς, gala και διεθνή φεστιβάλ. Επίσης κέρδισε ακόμη μια υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με μεγάλες ορχήστρες και μέχρι και σήμερα εμφανίζεται ως σολίστ σε μεγάλα θέατρα του εξωτερικού. Εδώ και ένα μήνα συνεργάζεται με το Δημοτικό Ωδείο Βόλου.
Η Τζένη Χατζηδήμου γεννήθηκε στο Liverpool της Αγγλίας. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και θεωρητικών στο Παλλάδιο Ωδείο, με την Ασπασία Ζέρβα. Είναι πτυχιούχος μονωδίας , πιάνου, αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας. Φοίτησε στο School of Creative Arts, Purdue University (West Lafayette, Indiana, USA). Εργάστηκε ως καθηγήτρια πιάνου στα Μουσικά Σχολεία Βόλου, Λαμίας και στα Ωδεία Καρκάλα και Ρυθμός. Υπήρξε διευθυντικό στέλεχος και καθηγήτρια πιάνου και θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο. Υπήρξε μέλος και σολίστ της Πολυφωνικής Χορωδίας του Δήμου Βόλου και συνεργάζεται με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου. Έχει συμμετάσχει ως σολίστ στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε Φεστιβάλ Ωδείων και Μουσικών Σχολών Μαγνησίας, την Κρατική Ορχήστρα του Σούμεν Βουλγαρίας , τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου, στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Λυρικών Σολίστ , με το (Φωνητικό Σύνολο) Voice & Voices , με τη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Συνεργάζεται με σημαντικούς πιανίστες και τα Οργανικά Σύνολα ΙΑΜΒΟΣ και Ηπειρωτική Συμφωνική Ορχήστρα. Είναι εξετάστρια Πιάνου και Μονωδίας ενώ διδάσκει Μονωδία στο Ωδείο Τσακάλωφ, στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων και στο Ωδείο Άρτας.
Η Αννίτα Λεφάκη γεννήθηκε στο Βόλο. Πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου στη μουσική σχολή της Έλλης Αδάμ, με καθηγήτρια την Σ. Μαλισόβα. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της συνεχίζει τις σπουδές της στην Αθήνα, στο Ωδείο Atheneaum, τάξη Π. Μιχαηλίδου. Το 1996 πήρα το δίπλωμα πιάνου με βαθμό άριστα παμψηφεί και Β’ βραβείο.Στη συνέχεια γράφτηκε στο Τμήμα Παλαιάς Μουσικής «Viqnanelli», του Atheneaum, στην τάξη τσέμπαλου της Μ. Δαλμάτη, από όπου το 2000 πήρε το δίπλωμα τσέμπαλου με βαθμό άριστα παμψηφεί και Β’ βραβείο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με τους : Ναταλία Μηχαηλίδου, Uwe Matschke, Lev Vlasenko και τσέμπαλου με τους Mark Kroll και Tom Coopman. Έχει πάρει μέρος στην Ευρωπαϊκή ορχήστρα Βόλου παίζοντας πιάνο και τσέμπαλο καθώς επίσης σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Εργάζεται από το 1992 σε καθηγήτρια πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και στο Εθνικό Ωδείο, ενώ παράλληλα συνοδεύει τάξεις πτυχίων και διπλωμάτων.
Η Νεκταρία Παπαδημητρίου ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Ωδείο βόλου αποσπώντας πτυχίο με άριστα παμψηφεί και διάκριση, καθώς και δίπλωμα με Άριστα παμψηφεί ( τάξη Ευφροσύνης Παπαθωμαίδη ) Παρακολούθησε σεμινάρια με τους Δημήτρη Σγούρο, Αλίκη Βατικιώτη, Uwe Matschke, Γ. Χατζηνίκο κ. α. Έδωσε συναυλίες μουσικής δωματίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδος. Επί σειρά ετών συνόδευσε την Πολυφωνική χορωδία Δήμου Βόλου με μαέστρο το Γ. Καρκάλα, τη Λαρισαϊκή Χορωδία με μαέστο το Γ. Καρκάλα, την παιδική Χορωδία του Ωδείου Ρυθμός. Συνεργάστηκε με τη χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας με μαέστρο το Δ. Καρβούνη, καθώς και με τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Βόλου με μαέστρο τον Συμεών Κόγκαν. Εργάστηκε στο Μουσικό Σχολείο Βόλου και από το 1991 εργάζεται στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου ως καθηγήτρια πιάνου και ως συνοδός των τάξεων εγχόρδων, πνευστών και τραγουδιού.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου. Η ημέρα καθιερώθηκε στις 8 Μαρτίου σε ανάμνηση μιας μεγάλης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 1857 στη Νέα Υόρκη από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Στην εκδήλωση η είσοδος για το κοινό είναι 5€ και 3€ για φοιτητές και ανέργους. Προπώληση  λίγο πριν την εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το