Πολιτισμός

Με την ταινία «Με διαβατήριο τη γοητεία» συνεχίζονται οι προβολές σε Μεταξουργείο-Αχίλλειο

Με την ταινία «Με διαβατήριο τη γοητεία» σε σκηνοθεσία Μιλάντ Αλαμί, συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Η ταινία θα προβληθεί σήμερα Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στο Μεταξουργείο στη Ν. Ιωνία και τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο Αχίλλειο. Ώρα έναρξης 21.30.

«Με διαβατήριο τη γοητεία» – «The Charmer», Δανία, Σουηδία, 2017, σκηνοθεσία: Μιλάντ Αλαμί, σενάριο: Μιλάντ Αλαμί, Ίνγκεμποργκ Τόπσι, φωτογραφία: Σοφία Όλσον, μοντάζ: Ολίβια Νέεργααρντ Χολμ, μουσική: Μάρτιν Ντίρκοφ, πρωταγωνιστούν: Αρνταλάν Εσμαΐλι, Σόχο Ρεζανεχάντ, Λαρς Μπρίγκμαν. Διάρκεια 100 λεπτά
Συναρπαστικό το ντεμπούτο του Αλάμι, ανακατεύει ψυχολογικό δράμα, ρομάντζο και τελικά θρίλερ, αφηγούμενο την ιστορία Ιρανού μετανάστη που προσπαθεί να μείνει στη Δανία μέσω λευκού γάμου.
Ο Ιρανός πρωταγωνιστής κινδυνεύει άμεσα με επαναπατρισμό στη χώρα του από την υποτιθέμενα φιλόξενη και ανεκτική Δανία, γιατί δεν έχει προλάβει να αποκτήσει με νομιμότητα την υπηκοότητά του. Μέσω του σεξ ίσως βρει τον δρόμο προς τον γάμο, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο. Όσο χρειάζεται σοβαρός και αβίαστα επικοινωνιακός, συχνάζει σε μπαρ για μοναχικές καρδιές, εκεί όπου οι Σκανδιναβές τσιμπάνε ακόμη από τα σκούρα αρσενικά χαρακτηριστικά. Το κρεβάτι αποδεικνύεται χίμαιρα και ο Αλαμί τονίζει την post coitus μοναξιά του Εσμαΐλ, σαν ένα ακόμη βήμα προς το προσωπικό αδιέξοδο ή, αν προτιμάτε, την αντίστροφη αίσθηση της πλήρωσης.

Το αποκορύφωμα της σύγχυσης ενός ανθρώπου που έχει εγκαταλείψει το σπίτι του για να ζήσει αυτούς που άφησε πίσω, σε ένα περιβάλλον πολιτισμένο μόνο σε επίπεδο καλών τρόπων (ακόμα και η υπάλληλος στο Γραφείο Αλλοδαπών τού μιλάει σωστά, ενήλικα και απέριττα, αν και η συμπεριφορά της δεν στερείται κατανόησης), αναπτύσσεται δραματικά μετά την τυχαία γνωριμία του με μια Ιρανή δεύτερης γενιάς, κανονική πολίτη της Δανίας, που αντιλαμβάνεται αμέσως τις προθέσεις του και σταδιακά τον αποδέχεται φιλικά, αφήνοντας ενδεχομένως ακούσια, ερωτικά αισθήματα να δηλητηριάσουν την καθαρότητα της σχέσης τους. Το πρόβλημα δεν είναι δικό της (εξαιρετική η εκθαμβωτική τραγουδίστρια Σόχο Ρεζανεζάντ), αλλά του Εσμαΐλ: Ειρωνικά, είναι πιο εύκολο να εκδίδεται ηθικά με αντίτιμο ένα καλύτερο μέλλον παρά να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του όταν νιώθει την ευθύνη της αυθεντικής δέσμευσης. Το φινάλε θα ρίξει φως στα προσωπικά διλήμματα και στα αντικρουόμενα κίνητρά του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το