Τοπικά

Με την ομιλία του Πάνου Πάτση για τις σπείρες των γαλαξιών έπεσε η αυλαία στο συνέδριο αστρονομίας

Έπεσε χθες η αυλαία στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας με την τελευταία από τις τέσσερις εκλαϊκευμένες ομιλίες στο πλαίσιο του συνεδρίου. Ομιλητής ήταν ο κ. Πάνος Πάτσης, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Οι σπείρες των γαλαξιών».

Ο κ. Πάνος Πάτσης τόνισε πως «πολλοί γαλαξίες έχουν έναν μορφολογικό σχηματισμό, τις σπείρες. Ένας τέτοιος γαλαξίας είναι και ο δικός μας» για να προσθέσει: «Οι σπείρες παίζουν έναν κεντρικό ρόλο, πέρα από το αισθητικό μέρος, που είναι κάτι όμορφο, το οποίο μπορεί να παρατηρήσει κανείς στον ουρανό, διότι είναι η περιοχή γέννησης αστέρων. Αυτό μας ενδιαφέρει, διότι αστέρες, όπως ο ήλιος, και τα πλανητικά συστήματα που τους ακολουθούν, είναι από τους αστέρες που γεννιούνται στις σπείρες».
Ο διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών επισήμανε ότι «οι δισκοειδείς γαλαξίες σχηματίζονται από συνενώσεις μικρότερων μονάδων. Κάποια στιγμή φτιάχνουν έναν ενιαίο δίσκο, στον οποίο υπάρχουν αστέρες, αέριο, τα οποία περιστρέφονται, και για κάποιους λόγους δημιουργούνται στην περιοχή των σπειρών σοκ και έτσι δημιουργούνται οι αστέρες» για να συμπληρώσει: «Ο τρόπος, με τον οποίο κινούνται αστέρες και αέριο, είναι τέτοιος, που για περισσότερο χρόνο μένουν στην περιοχή των σπειρών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι σπείρες είναι ένας σχηματισμός, τον οποίο ειδικά στον γαλαξία που είμαστε, δυσκολευόμαστε να τον παρατηρήσουμε. Αυτό έγινε σχετικά πρόσφατα δυνατό, ώστε να κατανοήσουμε τη θέση του Ηλίου και της Γης, ως εκ τούτου στον γαλαξιακό δίσκο».
Οι σπείρες είναι περιοχές αστρικής γένεσης, σχετίζονται με την ύπαρξη πλανητικών συστημάτων και σε τελευταία ανάλυση με το φαινόμενο της ζωής. «Το ότι βρισκόμαστε εδώ είναι μία συνέπεια της δημιουργίας κάποια στιγμή του Ήλιου πάνω σε περιοχή κάποιων σπειρών που υπήρχαν τότε, από υλικά αστέρων που είχαν υπάρξει παλαιότερα, και είχαν τα υλικά, τα οποία μπορούσαν να δημιουργήσουν πλανήτες, και ως εκ τούτου και βαρύτερα στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία της ζωής» κατέληξε.
Ο Βόλος αποτέλεσε για μέρες το κέντρο της αστρονομικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο, αφού το συνέδριο περιλάμβανε 50 και πλέον εισηγήσεις και ερευνητικές εργασίες, τις οποίες παρακολούθησαν οι περίπου 150 σύνεδροι από όλα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, αλλά και πολλοί Έλληνες αστρονόμοι – αστροφυσικοί, που εργάζονται στο εξωτερικό και είναι μέλη της ΕΛΑΣΕΤ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το