Τοπικά

Με την κάρτα σίτισης παίρνουν… καλλυντικά “Θ”

market

Ένα μεγάλο ποσοστό των κατόχων καρτών αλληλεγγύης (κάρτες σίτισης) δεν τις έχουν πραγματικά ανάγκη, αφού δεν τις χρησιμοποιούν για αγορές τροφίμων ή άλλων ειδών πρώτης ανάγκης διαβίωσης (απορρυπαντικά, χαρτικά), αλλά για καλλυντικά ή οινοπνευματώδη ποτά…

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες υπαλλήλων ταμείων από μεγάλα σούπερ μάρκετ του Βόλου, είναι μεγάλο το ποσοστό αυτών που χρησιμοποιούν τις κάρτες σίτισης για αγορές εκτός τροφίμων, μεταξύ των οποίων αλλοδαποί ή Ρομά…
Σύμφωνα με υπαλλήλους ταμείων σούπερ μάρκετ του Βόλου, καθημερινά γίνονται αγορές με κάρτες σίτισης ειδών που δεν είναι τρόφιμα πρώτης ανάγκης, οπωρολαχανικά, αλλαντικά, κρέατα, τυροκομικά, αλλά καλλυντικών ή οινοπνευματωδών ποτών και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες… Δηλαδή όσοι κάτοχοι καρτών σίτισης προβαίνουν σ’ αυτές τις αγορές, εξαντλούν όλο το ποσό της κάρτας σε αγορές καλλυντικών και οινοπνευματωδών και δεν κατευθύνουν ούτε ένα ευρώ σε τρόφιμα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης…
«Ψωνίζει 160 ευρώ καλλυντικά κι εμένα να μου κόβουν το μισθό των 600 ευρώ με το επίδομα αλληλεγγύης» δήλωσε στη «Θ» υπάλληλος σούπερ μάρκετ επί της οδού 2ας Νοεμβρίου.
Σε άλλη περίπτωση υπάλληλος ταμείου σούπερ μάρκετ δήλωσε ότι ένας κάτοχος κάρτας σίτισης αγόρασε μπύρες για όλο το ποσό που δικαιούνταν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αγοράζουν πολλές φιάλες βότκα ή ουίσκι…
«Ήρθε ένας μια μέρα και γέμισε το καρότσι μπύρες και πλήρωσε με την κάρτα», δηλώνει ταμίας άλλου σούπερ μάρκετ του Βόλου.
Σύμφωνα με τους ταμίες, δεν είναι φυσικά όλοι οι κάτοχοι της κάρτας έχοντες και κατέχοντες, καθώς υπάρχουν και συνάνθρωποί μας που έχουν πραγματικά ανάγκη. Ωστόσο αυτοί που χρησιμοποιούν την κάρτα σίτισης για να αγοράζουν καλλυντικά ή οινοπνευματώδη ποτά, είναι σημαντικό ποσοστό, που ίσως φθάνει και το 30% του συνόλου…

Φάνηκε και με τα ροδάκινα
Το ζήτημα εξάλλου φάνηκε και τις προάλλες με τη διανομή ροδάκινων στους 3.311 δικαιούχους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαγνησία (2.820 στο Δήμο Βόλου), αφού μόλις το 50% αυτών προσήλθε για να λάβει δωρεάν φρούτα…
Φοροτεχνικός που ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε στη «Θ» ότι πιθανότατα οι εν λόγω κάτοχοι κάρτας σίτισης, δεν την έχουν ανάγκη, αφού έχουν «μαύρα» εισοδήματα, δηλαδή εισοδήματα που δεν δηλώνουν στην Εφορία. Έτσι στο εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης φαίνονται να έχουν εισόδημα κάτω από το όριο που έχει οριστεί για το επίπεδο φτώχειας.
Κάθε μήνα (ήδη έχει γίνει δύο φορές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο), οι κάρτες πιστώνονται με χρήματα, που κυμαίνονται από 70 μέχρι 220 ευρώ, ανάλογα με τον κάτοχο (οι καταβολές είναι 9 ετησίως).

Η κάρτα αλληλεγγύης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε για τυχόν ηλεκτρονικές αγορές μέσω διαδικτύου, ούτε για αγορές με άτοκες δόσεις. Επίσης, δεν χρησιμοποιείται στα ATM για ανάληψη μετρητών, ενώ το ποσό που έχει πιστωθεί σε αυτήν, δεν μπορεί να εισπραχθεί σε μετρητά.
Οι κάτοχοι να χρησιμοποιούν την κάρτα τους σε καταστήματα τροφίμων, που διαθέτουν POS (μηχανήματα ανάγνωσης τραπεζικών καρτών). Για να πραγματοποιήσει ο κάτοχος τη συναλλαγή, παραδίδει την κάρτα στο ταμείο της επιχείρησης και πληκτρολογεί τον PIN (κωδικός) στην ειδική συσκευή POS. Το ποσό χρεώνεται αυτόματα στην κάρτα, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση.
Οι υπάλληλοι των ταμείων των σούπερ μάρκετ επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση και η κάρτα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνον για αγορές τροφίμων, απορρυπαντικών και χαρτικών, ειδών δηλαδή πρώτης ανάγκης για το νοικοκυριό.
Με την κάρτα σίτισης μπορεί επίσης ο κάτοχος να πραγματοποιήσει μέσω των i-bank ATM της Εθνικής Τράπεζας: Ερώτηση υπολοίπου, λήψη αντιγράφου των επτά τελευταίων κινήσεων της κάρτας και αλλαγή PIN. Η κάρτα πιστώνεται με το ποσό του επιδόματος σίτισης που δικαιούται ο κάτοχος κάθε μήνα, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος, βάσει αρχείου που αποστέλλει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η κάρτα είναι η προπληρωμένη κάρτα που εκδίδει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο των παροχών του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Απευθύνεται στους δικαιούχους του επιδόματος σίτισης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για αγορά τροφίμων σε επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, μόνον για αγορά τροφίμων δεν χρησιμοποιείται πολλές φορές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το