Τοπικά

«Με τη σωστή ενημέρωση αποφεύγεις τον πανικό» – Εθελοντική ψυχολογική υποστήριξη από την Εβίτα Γκάγκα

Η ψυχολόγος κ. Εβίτα Γκάγκα, όπως και στο πρώτο lockdown, έτσι και τώρα που το σκηνικό επαναλαμβάνεται, ετοιμάζεται να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της σε όσους Βολιώτες αντιμετωπίζουν δυσάρεστα συναισθήματα, εξαιτίας του Covid-19. Η Βολιώτισσα επαγγελματίας υγείας είναι μέλος της τοπικής «Ομάδας Ενημέρωσης και Αλληλοβοήθειας» και θα παρέχει ψυχολογική στήριξη κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

H αλληλεγγύη είναι η λέξη «κλειδί» για την κ. Γκάγκα, η οποία την περασμένη άνοιξη από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η πανδημία του κορωνοϊού, έθεσε εαυτόν στη διάθεση των υπόλοιπων εθελοντών της ομάδας και πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της. «Στην αρχή εντάχθηκα στην ομάδα για τη δική μου ενημέρωση. Όμως, έπειτα βλέποντας τις ανάγκες που προέκυψαν, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, ένιωσα την ανάγκη να βοηθήσω όσο μπορώ. Παρείχα δωρεάν συνεδρίες και στην προηγούμενη καραντίνα, από τον Μάρτιο μέχρι και τέλη Απριλίου για την ακρίβεια. Αυτό θα επαναληφθεί και τώρα, μόλις κανονιστούν ορισμένες λεπτομέρειες με τον Γρηγόρη Γαγάρα, που έχει ιδρύσει την ομάδα. Υπήρξε μία πρώτη επαφή μαζί του, άλλωστε ήταν τόσο ξαφνικό που δεν προλάβαμε να αντιδράσουμε, αλλά μέσα στις επόμενες ημέρες θα κοινοποιήσω περισσότερα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θέλω να είναι πιο στοχευμένο αυτή τη φορά, για όσους δυσκολεύονται να διαχειριστούν την κατάσταση αυτή που έχει δημιουργηθεί», σημείωσε, για να προσθέσει: «Αυτή την εποχή που ζούμε, η αλληλεγγύη είναι το αντίδοτο στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί, και όλα γενικότερα τα αρνητικά συναισθήματα που κυριαρχούν και είναι λογικά και ανθρώπινα. Όση ψυχική ανθεκτικότητα κι εάν διαθέτουμε, κάπου κλονίζεται με την πανδημία. Η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια, είναι δύο λέξεις τόσο επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε».

Με την κοινωνική απόσταση και τον περιορισμό στις μετακινήσεις να έχουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα όλων, η Εβίτα Γκάγκα δεν έκρυψε πως στην πρώτη καραντίνα, ο αριθμός των ανθρώπων που ζήτησαν τις συμβουλές της, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. «Δεχόμουν αρκετές κλήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όχι μόνο από τον Βόλο, αλλά και από άλλες πόλεις, όπως τα Ιωάννινα, η Αθήνα, μέχρι και Κέρκυρα. Το τελευταίο διάστημα της πρώτης καραντίνας, οι περισσότεροι που επικοινωνούσαν μαζί μου ήταν από περιοχές εκτός Μαγνησίας. Ήταν κάτι που δεν το περίμενα αυτό. Είτε τα λέγαμε διά τηλεφώνου είτε προγραμματίζαμε διαδικτυακές συναντήσεις. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως σε όλους μας φάνηκε και εξακολουθεί να φαίνεται δύσκολο όλο αυτό που συμβαίνει με την καραντίνα. Ειδικά τώρα που το ξαναζούμε, εν μέρει θα προκύψουν μεγαλύτερες δυσκολίες. Η επανάληψη θα είναι πιο επώδυνη, τουλάχιστον αυτό εισπράττω από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί μέχρι στιγμής».

Κλείνοντας, η Βολιώτισσα ψυχολόγος, με καταγωγή από το Σέσκλο, αναφέρθηκε σε όσα πρέπει να προσέξουμε στη δεύτερη καραντίνα: «Κάθε άνθρωπος αντιδράει τελείως διαφορετικά. Για παράδειγμα, υπάρχει κόσμος που βλέπει το lockdown ως μία ευκαιρία να κάνει κάτι άλλο, ενώ άλλοι δεν μπορούν να διαχειριστούν εύκολα αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη και οι σκέψεις τους βρίσκονται σε σύγχυση. Οποιαδήποτε συμβουλή είναι καθαρά εξατομικευμένη. Δεν υπάρχουν tips, τα οποία εφαρμόζονται το ίδιο απ’ όλους. Από την πλευρά μου, θεωρώ πολύ βασικό το πώς διαχειρίζεται ο καθένας μας την ενημέρωσή του μέσα από σωστές πληροφορίες. Έτσι αποφεύγεις τον πανικό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το