Τοπικά

Με τέντες και όχι παράγκες το φετινό παζάρι της Λάρισας

pazari-larissa-2

Στην τελική ευθεία για τη φετινή διοργάνωση του Παζαριού, στα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, βρίσκεται ο Δήμος Λαρισαίων. Μετά τη δημοσίευση της Κανονιστικής Απόφασης, της απόφασης που ουσιαστικά ρυθμίζει θέματα διοργάνωσης και λειτουργίας της Εμποροπανήγυρης Λάρισας και της διεξαγωγής διαγωνισμού για έργα που αφορούν στον χώρο, ο Δήμος Λαρισαίων προετοιμάζει τη διοργάνωση, που έχει εξελιχθεί σε θεσμό προσελκύοντας το ενδιαφέρον εκατοντάδων εκθετών αλλά και χιλιάδων επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή.

Η δημοτική αρχή, έχει μέχρι σήμερα εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη φορέων της πόλης, όπως του Εμπορικού Συλλόγου, του Επιμελητηρίου κ.α. που τα προηγούμενα χρόνια έθεταν θέματα, είτε διοργάνωσης παράλληλων εκδηλώσεων, είτε της διάρκειας και επιχειρεί να διευθετήσει εκκρεμότητες τεχνικού χαρακτήρα με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία της διοργάνωσης.

Το Παζάρι της Λάρισας, όπως είναι γνωστό, αποφέρει σημαντικά έσοδα (σ.σ. πέρυσι ξεπέρασαν τις 650.000 ευρώ), χρήματα περιζήτητα για τον Δήμο με αφορμή και την οικονομική συγκυρία. Στη φετινή διοργάνωση θα αλλάξει, ως ένα βαθμό, η χωροταξία των θέσεων που μειώθηκαν από 1.000 σε 800, ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μειώθηκε κατά 5% η μίσθωση περιπτέρων και χώρων, όπως επίσης ειδική έκπτωση (20%) σύμφωνα με την Κανονιστική, προβλέπεται για τους εμπόρους – μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας.

ΤΕΝΤΕΣ

Κατά τη δημοτική αρχή, με δεδομένη την αντιπαράθεση των προηγούμενων ετών, θεωρείται θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι αποφάσεις που αφορούν στη φετινή διοργάνωση, ελήφθησαν ομόφωνα και με τη σύμφωνη γνώμη δηλαδή του εμπορικού κόσμου.

Ετσι το Παζάρι αναμένεται να ξεκινήσει φέτος στις 25 Σεπτεμβρίου και «για επτά ημέρες αυστηρά» όπως δεσμεύονται από τη δημοτική αρχή. Φέτος, σε αντίθεση με την «αθόρυβη» έναρξη πέρυσι που συνέπεσε χρονικά με την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, σχεδιάζονται παράλληλες εκδηλώσεις (επιδείξεις παραδοσιακών επαγγελμάτων, ποδηλατοδρομία κ.α.) το πρόγραμμα των οποίων θα οριστικοποιήσει σύντομα καλλιτεχνική επιτροπή.

Στο τεχνικό μέρος θα υπάρξουν αλλαγές στη χωροταξία περιπτέρων και χώρων, ενώ μια από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, αφορά και στην αντικατάσταση περιπτέρων με τσίγκινα σκέπαστρα (εξωτερικά του χώρου της σκεπαστής) με τέντες, έργο που θα δημοπρατηθεί εκ νέου, αφού ο πρώτος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

ΤΙΜΕΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας ενέκρινε πρόσφατα την Κανονιστική Απόφαση (αναλυτικά δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου) η οποία αφορά ουσιαστικά στον κανονισμό διοργάνωσης και λειτουργίας της εμποροπανήγυρης.

Στην Κανονιστική περιλαμβάνεται και ο καθορισμός των τελών χρήσης περιπτέρων και χώρων που ποικίλλουν ανάλογα και με τη θέση (εμπορικά εντός ή εκτός σκεπαστής, χώροι για καντίνες, για καροτσάκια, περίπτερα κλπ).

Όπως σημειώνεται και στην Κανονιστική «για τη φετινή διοργάνωση του Σεπτεμβρίου 2015 λόγω διαμόρφωσης έκτακτων εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών οι τιμές του πίνακα αναπροσαρμόζονται με μείον 5%», ενώ «στα τέλη του τελικού αναμορφωμένου πίνακα ισχύει ειδική έκπτωση 20% για τους Λαρισαίους εμπόρους – μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας».

Πηγή Εφημερίδα Ελευθερία

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το