Τοπικά

Με ταχείς ρυθμούς ανακαλείται το Zantac στη Μαγνησία

Στις φαρμακαποθήκες έχουν ήδη ξεκινήσει να επιστρέφουν οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας, υλοποιώντας την απόφαση του ΕΟΦ σχετικά με την προληπτική απόσυρση του γνωστού φαρμάκου Zantac και του Lumaren των 150 mg, που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη σε πρόσμιξη με το δυνητικά καρκινογόνο NDMA.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου Κωνσταντίνο Ματσιόλη η διαδικασία ανάκλησης συνεχίζεται κανονικά, αφού όλοι οι φαρμακοποιοί ότι ποσότητες των παραπάνω σκευασμάτων είχαν στα συρτάρια τους, τις στέλνουν στις φαρμακαποθήκες.
Σημειώνεται πως η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών να επισημαίνει πως δεν χρειάζεται ο κόσμος να ανησυχεί, γιατί η παραπάνω ανάκληση έχει προληπτικό χαρακτήρα.
Υπενθυμίζει πως πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ενεργειών που ξεκίνησαν σε Αμερική και Ευρώπη και εν συνεχεία και στη χώρα μας μετά την παγκόσμια ανησυχία που προέκυψε από το ενδεχόμενο η δραστική ουσία της ρανιτιδίνης σε συνδυασμό με το NDMA να δημιουργούν ένα πιθανώς καρκινογόνο μείγμα.
«Οι πολίτες θα πρέπει να εμπιστεύονται το φαρμακείο της γειτονιάς τους αναφορικά με το θέμα και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για κάτι. Η διαδικασία είναι προληπτική οι ανάγκες των ασθενών θα καλυφθούν από άλλα σκευάσματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή» σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου.

Σπεύδουν για το αντιγριπικό
Εξάλλου στα φαρμακεία του Βόλου και της Νέας Ιωνίας πριν να ολοκληρωθεί ο Σεπτέμβριος έχουν αρχίσει ήδη να καταφεύγουν πολίτες προκειμένου να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό.
Το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι αυξημένο, αφού νωρίτερα από τη συνηθισμένη εποχή που αρχίζει η διαδικασία – περί τα μέσα Οκτωβρίου – ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας συμπολίτες σπεύδουν να εμβολιαστούν.
Τονίζεται ότι η προμήθεια του εμβολίου είναι δωρεάν και ο ενδιαφερόμενος μετά από τη συνταγογράφηση από τον γιατρό του μπορεί να πάει σε κάποιο φαρμακείο και να το παραλάβει χωρίς να πληρώσει κάτι.
Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο, ενώ η κορύφωσή της συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Γιώργος Στεργίου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το