Τοπικά

Με συνοδές νοσηρότητες το 50% θανάτων από ιό

 

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε από δω και πέρα με τον ιό. Έχουμε τρία πράγματα στη φαρέτρα μας, το εμβόλιο που προστατεύει από νοσηλείες και θανάτους» τόνισε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής ειδικών κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Ο ίδιος μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» πρόσθεσε πως «έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά και από την ανοσία που δείχνει η ίδια η νόσηση. Δεύτερον έχουμε τις θεραπείες, για όσους νοσήσουν βαριά. Βέβαια τα μονοκλωνικά αντισώματα δυστυχώς με τις μεταλλάξεις δεν δουλεύουν τόσο καλά και η διαθεσιμότητά τους είναι μικρή. Τρίτον έχουμε τα μη φαρμακευτικά μέτρα, όπως είναι οι αποσπάσεις, οι μάσκες, τα φάρμακα. Με αυτά τα δεδομένα θα προσπαθήσουμε να μπούμε σε έναν κανονικότερο ρυθμό και να αποκαταστήσουμε λειτουργίες. Θα σταματήσουμε την ανίχνευση κρουσμάτων, δεν έχει νόημα να συνεχίζεται, αφού ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός, και θα ασχολούμαστε περισσότερο με τις νοσηλείες και τους θανάτους. Δεν υπάρχει λόγος να ανακοινώνονται τα κρούσματα. Επίσης για τους θανάτους θα πρέπει να διαχωρίσουμε αυτούς που συνδέονται με τον κορωνοϊό και αυτούς που οφείλονται αποκλειστικά στον ιό. Στο 50% των θανάτων που ανακοινώνονται με κορωνοϊό, ο ιός έχει απλά σύνδεση, ενώ τα αίτια είναι άλλα».

Θα σταματήσει η απομόνωση των ασυμπτωματικών
Για τη χαλάρωση των μέτρων και τι έχουμε να περιμένουμε από δω και πέρα, είπε πως «Πρέπει να προσέχουν οι ευάλωτοι πληθυσμοί. Θα συνιστούσα σε έναν ανεμβολίαστο ηλικιωμένο να φορά τη μάσκα του. Επίσης τα άτομα που είναι υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν.
Μελλοντικά θα σταματήσει και η απομόνωση των ασυπτωματικών πασχόντων από κορωνοϊό. Επίσης θα σταματήσει και η τάση, αν έχει κάποιος συμπτώματα, αμέσως να πρέπει να κάνει τεστ. Αυτό θα γίνεται σε όποιον είναι ομάδα υψηλού κινδύνου» τόνισε ο καθηγητής.
Από την 1η Ιουνίου βγάζουμε και τις μάσκες από τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους. «Θεωρώ πως η χρήση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να συνεχιστεί να ισχύει ως ισχυρή σύσταση» είπε.

Εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ
Οι μισοί νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένοι. «Εάν έχουμε δέκα διασωληνωμένους, πέντε ανεμβολίαστους και πέντε εμβολιασμένους, και στην κοινωνία έχουμε το 10% των πολιτών ανεμβολίαστο και το 90% εμβολιασμένο, τότε θα διαπιστώσουμε ότι το 50% των ανεμβολίαστων εισάγεται στη ΜΕΘ, ενώ αντίστοιχα μόλις το 6% των εμβολιασμένων. Ακόμη και όλο τον πληθυσμό να είχαμε εμβολιάσει, πάλι θα είχαμε κάποιους διασωληνωμένους, γιατί μπορεί να μην έκαναν καλή ανοσία ή να έχουν και άλλα συνοδά προβλήματα» είπε ο κ. Χατζηχριστοδουλου.
Ο ίδιος σημείωσε πως στην πραγματικότητα τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, δηλαδή 3.000.000. Ανακοινώνονται 1.000 κρούσματα και στην πραγματικότητα είναι 2.000-3.000, όμως, αρκετά είναι επαναλοιμώξεις.
Για την τέταρτη δόση είπε πως «θα το δούμε τον Σεπτέμβριο, πιθανόν να γίνει. Μελλοντικά θα κάνουμε μια δόση εμβολίου για έναν χρόνο».
Αναφερόμενος στο καλοκαίρι ανέφερε πως ο καλός καιρός βοηθά σε έναν βαθμό στη μείωση της διασποράς. Ωστόσο, ο ιός δεν θα σταματήσει να κυκλοφορεί, αν και λιγότερο σε σχέση με τον χειμώνα.
Για τον χειμώνα είπε πως «θα δούμε ποια μέτρα θα πάρουμε για ένα επερχόμενο κύμα. Προς το παρόν έχουμε το καλό σενάριο με την εξέλιξη του κορωνοϊού, δηλαδή να είναι περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερος παθογόνος. Το τι θα γίνει μετά, δεν το ξέρει κανείς. Το καλό σενάριο είναι το επικρατέστερο».

Λάθος αυτό που γίνεται στη Σαγκάη
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Σαγκάης λέγοντας πως «Αυτό που γίνεται στη Σαγκάη είναι τρελό, λάθος, καθώς δεν πρόκειται να ανακοπεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού. Έπρεπε να επενδύσουν περισσότερο στα εμβόλια. Έφτιαξαν δικά τους εμβόλια που είχαν, όμως, μειωμένη αποτελεσματικότητα».
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης ανέφερε πως «στην Κίνα θέλουν να εκριζώσουν τον ιό, κάτι, όμως, που δεν μπορεί να γίνει, καθώς η μεταδοτικότητά του στελέχους όμικρον είναι υψηλή. Θέλουν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν πριν δύο χρόνια, όταν ο ιός ήταν πολύ λιγότερο μεταδοτικός. Αυτή είναι η αντίληψη των Κινέζων. Επίσης φοβούνται μήπως γεμίσουν τα νοσοκομεία με ηλικιωμένους, όπου το 80% άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι ή έχουν κάνει μια δόση».
Ερωτηθείς για την τέταρτη δόση επισήμανε πως «από φθινόπωρο αναμένεται να κληθεί ο πληθυσμός να κάνει μια ετήσια δόση που να περιλαμβάνει τις μεταλλάξεις. Αυτή τη στιγμή δεν έχει βγει αυτό το εμβόλιο, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το