Τοπικά

Με «σύμμαχο» τον εθελοντισμό καθαρίζουν παραλίες και βυθούς – Μπανιέρες, μηχανάκια και πλυντήρια μέσα στις θάλασσες

Είναι αυτοί που διαθέτουν λίγο από τον χρόνο τους για να απολαμβάνουμε εμείς και οι τουρίστες τις ακτές και τα γαλανά νερά. Αυτοί που οργανώνονται σε ομάδες και με όρεξη και χαμόγελο απομακρύνουν από τις παραλίες όλα τα σκουπίδια που ξέβρασε η θάλασσα ή πέταξαν όσοι αδιαφορούν για τον περιβάλλον. Από πλαστικά μέχρι στολές, και από μπανιέρες μέχρι πλυντήρια είναι κάποια από τα αντικείμενα που έχουν ανασυρθεί από τις ακτές και τους βυθούς στη Μαγνησία.

Η μπανιέρα, το ψυγείο και άλλα σκουπίδια μπροστά από το «Καλυψώ»

Καθαρισμός ακτών με το «Καλυψώ»
Ο κ. Λάμπρος Χούμας, ιδιοκτήτης και καπετάνιος του τουριστικού σκάφους «Καλυψώ» συμβάλει πάνω από 12 χρόνια, όπως και φέτος το καλοκαίρι, στις δράσεις καθαρισμού της Σκιάθου που οργανώνει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος. H «επαφή» του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκιάθου ξεκίνησε μέσω του νυν δημάρχου Θοδωρή Τζούμα που ήταν πρόεδρος του συλλόγου. «Είμαι Σκιαθίτης, ζω από τη θάλασσα και αγαπώ τον τόπο μου. Μου αρέσει να είναι καθαρά εκεί που πηγαίνω. Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να βάλει τη δική του «πινελιά» για να κρατάμε τον χώρο μας καθαρό. Όταν βλέπω πως γίνονται όμορφες κινήσεις πάντα συμβάλω αφιλοκερδώς».
Συνήθως το «Καλυψώ» καλείται για τον καθαρισμό στις βόρειες πλευρές του νησιού, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση από αυτοκινητόδρομο. «Εκεί, επειδή είναι ανοιχτή η θάλασσα, όλο τον χειμώνα μαζεύονται διάφορα πλαστικά από το πέλαγος». Μεταφέρει τους εθελοντές και όταν συγκεντρωθούν τα απορρίμματα ο κ. Χούμας τα μεταφέρει πίσω στην πόλη της Σκιάθου, όπου τα παραλαμβάνουν τα οχήματα της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Η στολή που βρέθηκε στην παραλία Άγιος Παντελεήμονας της Σκιάθου

«Όλοι μαζί Σκιάθος καθαρή» με βραβείο
«Στυλοβάτης» των δράσεων καθαρισμού είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» και όπως δήλωσε η πρόεδρος του Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, γίνονται για τον εξωραϊσμό του νησιού, για την ίδια τη Σκιάθο αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους, καθώς συμμετέχουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος έλαβε το βραβείο, στα «Bravo 2018», για τη δράση «Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή», που διακρίθηκε στον πυλώνα «Bravo Environment».

Από τη δράση καθαρισμού του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκιάθου

«Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τη δράση και την περιμένει για να συμμετέχει ενεργά» σημείωσε η κ. Χατζηκωνσταντίνου. Η δράση «Όλοι μαζί, η Σκιάθος καθαρή» συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχει την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου και της Λιμενικής Αρχής και υλοποιείται με τη συμβολή των τοπικών συλλόγων και αυτόνομων εθελοντών. Η HELMEPA θα έχει συμμετοχή με επιμορφωτικές δράσεις στα τοπικά σχολεία. Η τοπική κοινωνία της Σκιάθου είναι μια ευαισθητοποιημένη κοινωνία που ανταποκρίνεται σε οργανωμένες περιβαλλοντικές δράσεις, συμπράττοντας μ’ αυτό τον τρόπο σε μία κοινή προσπάθεια προστασίας της μοναδικής φύσης της. Φέτος, η εβδομάδα καθαριότητας έγινε μήνας και οι δράσεις ξεκίνησαν από τις 11 Απριλίου ενώ θα ολοκληρωθούν στις 23 Μαΐου. Πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 12 Μαΐου, το ΕΠΑΛ Σκιάθου καθάρισε στην περιοχή Αμμουδιά και η επόμενη δράση είναι από το Ειδικό Σχολείο Σκιάθου στην παραλία Αγ. Γεωργίου την επόμενη Τετάρτη, στο πλαίσιο ευρύτερου εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος που οργάνωσαν. Η δράση ξεκίνησε και θα τελειώσει με τη συμμετοχή παιδιών, συγκεκριμένα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι χορηγός των πάνινων τσαντών που, στο πλαίσιο της δράσης θα δοθούν με τη λήξη της δράσης, ως επιβράβευση για τη συμμετοχή των εθελοντών, ενήλικων και ανήλικων, σε αυτή.
Κατά καιρούς, τα μέλη του συλλόγου και οι εθελοντές που συμμετέχουν στη δράση έχουν απομακρύνει από τις ακτές κάθε λογής απορρίμματα, συνηθισμένα αλλά και μη, όπως μία στολή που βρέθηκε στην παραλία Αγιος Παντελεήμονας ενώ στα Λαλαριά (παραλία Τσουγκριά) «ανασύρθηκαν» ένα ψυγείο και μία μπανιέρα.

Βοηθά η κοινότητα των Άγγλων
Πλαστικά κάθε είδους, όπως σύριγγες και καλαμαριέρες για ψάρεμα, έχει απομακρύνει από τις ακτές και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλοννήσου με τον πρόεδρό του Παναγιώτη Τσουκανά να αναφέρει ότι κάθε χρόνο σε συνεργασία με την Εταιρεία για τη μελέτη και την προστασία της μεσογειακής φώκιας ΜOM, με το πρόγραμμα «Let΄s do it» και με τον Δήμο Αλοννήσου γίνονται οργανωμένοι καθαρισμοί παραλιών αλλά και με τη συνδρομή σκαφών. Στο παρελθόν είχαν συμμετάσχει σκάφη από δύο καταδυτικά κέντρα, το καΐκι της ΜΟΜ, το σκάφος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου αλλά και το ίδρυμα «Θάλασσα». Στις δράσεις καθαρισμού συμμετέχουν και τα σχολεία ενώ πολύ ενεργή είναι και η κοινότητα των Άγγλων. Μικρές ομάδες οργανώνονταν και μέσα στον χειμώνα συντηρώντας την καλή και καθαρή εικόνα των παραλιών.

Δέκα τόνοι σκουπιδιών σε έναν μήνα
Στις ακτές των Σποράδων βρέθηκε από τις 31 Ιουλίου έως τις 29 Αυγούστου 2020 ο «Τυφώνας» ή αλλιώς «Typhoon», το υπερσύγχρονο πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Typhoon Project», συνέλεξε περισσότερους από 10 τόνους απορριμμάτων από 172 παραλίες της Σκιάθου, της Σκοπέλου, της Αλοννήσου και των μικρών νησιών Τσουγκριά, Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Γιούρα και Ψαθούρα. Το «Typhoon» είναι ένα πλοίο 72 μέτρων που συμβάλλει στο έργο καθαρισμού παράκτιων και υποθαλάσσιων περιοχών. Εκτός από σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης, το πλοίο φιλοξενεί 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και διαθέτει κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών που συλλέγονται κατά τη διάρκεια των δράσεων. Τα κύρια απορρίμματα που εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν ήταν κομμάτια φελιζόλ αλιευτικής προέλευσης, μικρά πλαστικά κομμάτια, σχοινιά και σπάγκοι αλιείας, πλαστικά μπουκάλια νερού/αναψυκτικού, καθώς και πλαστικά ποτήρια.

Ο κ. Ηλιόπουλος σε δράση καθαρισμού της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων

Στρώματα και μηχανάκια στη θάλασσα
Σε πολλούς καθαρισμός παραλιών και βυθών συμμετέχει κάθε χρόνο η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας. «Δίνουμε βάρος στους βυθούς καθώς οι παραλίες είναι πιο εύκολο να καθαριστούν. Δυστυχώς σε πολλά σημεία και σε κοντινές ακτές του Βόλου έχουμε βρει αντικείμενα που δεν θα έπρεπε να είναι ποτέ μέσα στη θάλασσα» δήλωσε το μέλος της Λέσχης Βασίλης Ηλιόπουλος. Κάποια από αυτά τα αντικείμενα είναι στρώμα, μηχανάκια, ποδήλατα μέχρι και πλυντήριο. «Τα πετούν από απότομη ακτή στη θάλασσα ή τα πετούν μέσα σε χείμαρρους και με μια μεγάλη νεροποντή μπορούν να καταλήξουν στη θάλασσα». Τα αντικείμενα περισυλλέγονται από τον βυθό σε διχτυωτούς σάκους και αν πρόκειται για ογκώδη αντικείμενα χρησιμοποιούνται σχοινιά και ειδικά φουσκωτά μπαλόνια για να ανέβουν στην επιφάνεια. Στη συνέχεια μεταφέρονται με το σκάφος της Λέσχης στην ακτή και απομακρύνονται από την ακτή από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου. Η Λέσχη προγραμματίζει στις 6 Ιουνίου καθαρισμό παραλίας σε συνεργασία με τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου «Θέτις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το