Τοπικά

Με πρόβλημα γονιμότητας το 15% έως 20% των ζευγαριών – Μιλά στη «Θ» ο Βολιώτης καθηγητής εμβρυολογίας Γ. Ανυφαντής

Στις 35 ανέρχονται κάθε μήνα οι ωοληψίες που πραγματοποιούνται στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ από πέντε με δέκα είναι σπερματεγχύσεις και οι καταψύξεις-αποψύξεις γαμετών και εμβρύων στο πλαίσιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σήμερα μιλά στη «Θ» ο Βολιώτης επίκουρος καθηγητής Εμβρυολογίας και επιστημονικά υπεύθυνος του εργαστηρίου Εμβρυολογίας-Σπερματολογίας της ΜΥΑ (Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής) της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Ανυφαντής για τον πολύ σημαντικό ρόλο του εμβρυολόγου και την εξέλιξη της εμβρυολογίας την τελευταία δεκαετία.

Ο κ. Ανυφαντής είναι τακτικό μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ εκτελεί και χρέη μέλους της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ασχολείται ερευνητικά με την ποιότητα των σπερματοζωαρίων τόσο σε κλινικό όσο και σε μοριακό επίπεδο, με την ποιότητα των ωαρίων και των παραγόμενων εμβρύων. Πρόσφατα μια διδακτορική διατριβή στην οποία είναι επιβλέπων έλαβε υποτροφία από τη δομή «ΔΕΚΑ» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ερευνητική του δραστηριότητα επεκτείνεται σε περίπου 60 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης, ενώ διατελεί και Section Editor/Associate Editor σε τρία ξενόγλωσσα περιοδικά υψηλού δείκτη απήχησης σχετικά με την ανθρώπινη εμβρυολογία και αναπαραγωγή, με πληθώρα διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής τόσο σε Ελληνικά όσο και σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια. Επίσης είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κλινικών Εμβρυολόγων (ΠΕΚΕ) και της European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE).

«Ο ρόλος του εμβρυολόγου στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι παρά πολύ σημαντικός» σημειώνει ο κ. Ανυφαντής και προσθέτει πως «Ο εμβρυολόγος είναι αυτός που συλλέγει τα ωάρια, που επεξεργάζεται το δείγμα σπέρματος, που πραγματοποιεί και ελέγχει τη γονιμοποίηση, που ελέγχει την εμβρυική ανάπτυξη, που επιλέγει ποια είναι τα καταλληλότερα έμβρυα για εμβρυομεταφορά κλπ. Η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία είναι περίπου 25%, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, 70%, από την ποιότητα των μεταφερόμενων εμβρύων. Ο ρόλος βέβαια του εμβρυολόγου δεν περιορίζεται μόνο στις παραπάνω διαδικασίες, αλλά επεκτείνεται και στις διαδικασίες της κατάψυξης των γαμετών (ωαρίων και σπερματοζωαρίων) και των εμβρύων, αλλά και στην απόψυξη αυτών εάν και όταν χρειαστεί. Ο ρόλος του εμβρυολόγου επίσης έγκειται και στη γενετική ανάλυση των εμβρύων, γνωστή ως προ-εμφυτευτική διάγνωση, όπου μέσω της διαδικασίας της βιοψίας των βλαστομεριδίων ή των κυττάρων της βλαστοκύστης σε συνδυασμό με βιολογία μοριακής τεχνολογίας, ανιχνεύονται πιθανές γενετικές ανωμαλίες και επομένως δεν μεταφέρονται αυτά τα έμβρυα. Τέλος, ο ρόλος του εμβρυολόγου επεκτείνεται και στη λειτουργία του εργαστηρίου εμβρυολογίας-σπερματολογίας, στην Τράπεζα Κρυοσυντήρησης γαμετών και εμβρύων, στον έλεγχο ποιότητας αυτών, στη διαχείριση εκπαιδευόμενων εμβρυολόγων που επιθυμούν να ασχοληθούν με το κομμάτι της εμβρυολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Με προβλήματα γονιμότητας το 15-20% των ζευγαριών
Ο κ. Ανυφαντής απαντά πως «το ποσοστό των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας είναι περίπου 15-20%. Το ίδιο ποσοστό απαντά και στην Ελλάδα Αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκά πιστοποιημένη (EBCOG accredited) Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με διευθυντή τον καθηγητή κ. Αλέξανδρο Δαπόντε (τελευταία πιστοποίηση 15.12.2019), πραγματοποιούνται μηνιαίως περίπου 35 ωοληψίες, 5-10 σπερματεγχύσεις και 5-10 καταψύξεις και αποψύξεις γαμετών και εμβρύων. Η διαχείριση του κάθε περιστατικού από μένα και κάθε εμβρυολόγο είναι εξατομικευμένη, εφόσον κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό, δηλαδή σε ένα ζευγάρι μπορεί να υπάρχει υπογονιμότητα λόγω κακής ποιότητας σπερματοζωαρίων, σε κάποιο άλλο λόγω ορμονικών διαταραχών της γυναίκας, σε κάποιο άλλο λόγω προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας του ζεύγους κλπ. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η διαχείριση του κάθε περιστατικού από την πλευρά του εμβρυολόγου δεν περιλαμβάνει μόνο μια διαδικασία. Συγκεκριμένα η διαχείριση ενός περιστατικού περιλαμβάνει έξι διαφορετικές διαδικασίες (ωοληψία, επεξεργασία σπέρματος, γονιμοποίηση, εμβρυική ανάπτυξη, εμβρυομεταφορά, κατάψυξη και απόψυξη εμβρύων), με αποτέλεσμα ο ρόλος και η ευθύνη του εμβρυολόγου για τη σωστή διεκπεραίωση του περιστατικού να είναι ιδιαίτερα μεγάλη».

Ο επίκουρος καθηγητής υπογραμμίζει πως «σήμερα στο εργαστήριο χρησιμοποιούνται όλες εκείνες οι τεχνικές για τη σωστή διεκπεραίωση των περιστατικών.
Έχοντας συνεχή επαφή με το ζευγάρι που λαχταρά την έλευση ενός παιδιού ο κ. Ανυφαντής βιώνει τα ανάμικτα συναισθήματα που προκαλούνται από την επιτυχία ή αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Όπως εξηγεί «το ποσοστό αποτυχίας στα ζευγάρια που υποβάλλονται σε ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι σχετικά υψηλό και περίπου 75%».
Ο ίδιος σημειώνει πως «η κατάψυξη των εμβρύων είναι μια μεθοδολογία που προκύπτει σε περίπτωση κυρίως περίσσειας εμβρύων εφόσον έχουν ήδη μεταφερθεί κάποια».

Στο ερώτημα, πόσο έχει προχωρήσει η επιστήμη στην εμβρυολογία, ο κ. Ανυφαντής απάντησε μεταξύ άλλων: «Η εμβρυολογία ως επιστήμη έχει προχωρήσει την τελευταία 10ετία παρά πολύ. Συγκεκριμένα με την υαλοποίηση (μέθοδος κατάψυξης) έχει δείξει ότι τα αποτελέσματα επιτυχίας είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με την αργή κατάψυξη. Τα καλλιεργητικά υλικά έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό. Ως μέλος της Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσπαθώ από τη δική μου πλευρά να βελτιώσω τους κανόνες και να αναδείξω τα ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν γενικά στον τομέα της Εμβρυολογίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το