Τοπικά

Με πρωτόκολλα αντιμετώπισης τοξικού πολέμου, η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων στο Αχιλλοπούλειο

αποβ4

Ένα σημαντικό κόστος για το Νοσοκομείο Βόλου αλλά απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, αποτελεί η διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων. Περίπου 60.000 ευρώ κόστισε το 2014 η διαχείριση 55.000 κιλών επικίνδυνων αποβλήτων αμιγώς μολυσματικών και 4.000 κιλών μικτών αποβλήτων που οδηγήθηκαν στην αποτέφρωση. Επιπλέον οι όροι συγκέντρωσης και διάθεσης αυτών των αποβλήτων είναι πολύ αυστηροί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό επαγγελματία υγείας που να νοσήσει ή να χάσει τη ζωή του επειδή εκτέθηκε σε βιολογικά ή τοξικά υγρά, στο χώρο του Νοσοκομείου Βόλου.

αποβ3

Αποτελεί βασικό παράγοντα η εκπαίδευση και συνείδηση όλου του προσωπικού του Νοσοκομείου για την άρτια διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων, τονίζει ο διοικητής Κ. Καραμπάτσας. “Η διαχείριση γίνεται άρτια και συγκροτημένα από την παραλαβή των αποβλήτων από κλινικές και τμήματα εως την παράδοσή τους για περαιτέρω διαχείριση”. Επιπλέον αναφέρει ότι πέραν της ασφάλειας, σημαντικό είναι να μην υπάρχουν υπερβάσεις σε κιλά και περιττές δαπάνες. Επιφορτισμένη για την οργάνωση και επίβλεψη της όλης διαδικασίας είναι η Επιτροπή Διαχείρισης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων ενώ το Νοσοκομείο διαθέτει Εσωτερικό Κανονισμό διαχείρισης αποβλήτων υγειονομικών μονάδων, ο οποίος επικαιροποιήθηκε το 2012 μετά την ισχύ του νόμου 1537/8-5-2012.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καραμπάτσας, το προσωπικό εκπαιδεύεται συχνά για να γνωρίζει πως ακριβώς πρέπει να ενεργήσει. “Τα δικά μας απόβλητα έχουν ονομασία προέλευσης. Οποιοσδήποτε μπορεί να γνωρίζει από ποια κλινική και πότε παραδόθηκε ο συγκεκριμένος σάκος, άρα αν έχει γίνει λάθος είναι άμεσα ανιχνεύσιμο” τόνισε.

Τα απόβλητα του Νοσοκομείου χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, τα Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) που μοιάζουν με οικιακά, τα Επικίνδυνα Απόβλητα Αμιγώς Μολυσματικά (ΕΑΑΜ) που περιέχουν παθογόνους οργανισμούς σε συγκεντρώσεις η ποσότητες ικανές να προκαλέσουν ασθένειες και τα Μικτά Επικίνδυνα Απόβλητα (ΜΕΑ) που είναι τοξικά.

αποβ2αποβ 1

Τα ΕΑΑΜ συγκεντρώνονται σε κίτρινες σακούλες και τα ΜΕΑ σε κόκκινες σακούλες και διαχωρίζονται με τις ανάλογες προδιαγραφές με σήματα. Τα απόβλητα στις κόκκινες σακούλες τοποθετούνται σε κουτί που με τη σειρά του μπαίνει σε δεύτερη κόκκινη σακούλα για μεγαλύτερη ασφάλεια. Τις σακούλες συγκεντρώνει το προσωπικό καθαριότητας που πρέπει να φορά γάντια και τις μεταφέρει σε ειδικό ψυγείο όπου άτομο με στολή, μάσκα και γάντια τις στοιβάζει. Εκεί παραμένουν έως ότου έλθει να τις παραλάβει η εταιρεία με την οποία έχει σύμβαση το Νοσοκομείο. Αφού ζυγιστούν παρουσία και της επιτροπής ζυγίσματος του νοσοκομείου, τοποθετούνται σε ειδικό φορτηγό και οι μεν κίτρινες σακούλες που περιέχουν (ΕΑΑΜ) πηγαίνουν για αποστείρωση ενώ οι κόκκινες (ΜΕΑ) για αποτέφρωση.

Σημειώνεται ότι απόβλητο που μπορεί να ανακυκλωθεί, ανακυκλώνεται ενώ στο δεύτερο υπόγειο του Νοσοκομείου φυλάσσονται με ασφάλεια όποια τοξικά υγρά έχουν χρησιμοποιηθεί και αυτά παραλαμβάνονται από άλλη εταιρεία με την οποία υπάρχει σύμβαση για την περαιτέρω διάθεσή τους.

Τέλος όταν κάποιος επαγγελματίας υγείας εκτεθεί σε βιολογικά υγρά, βάση πρωτοκόλλου γίνεται εργαστηριακός έλεγχος τόσο σε αυτόν που εκτέθηκε όσο και στην πηγή ώστε να δοθεί λύση πριν εκπνεύσει το 24ωρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το