Τοπικά

Με όπλο τη μάσκα και στη “μάχη” κατά των ιώσεων – Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο για την εξάπλωσή τους 

Ο ρόλος της χρήσης μάσκας στη μείωση της διάδοσης των ιώσεων επιχειρείται να αποκρυπτογραφηθεί από αρμόδιους, καθότι ήδη εισερχόμαστε στην πιο κρίσιμη περίοδο, όπου παραδοσιακά οι ασθένειες αυξάνονται με αποκορύφωμα τη γρίπη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Αν μάλιστα υπολογιστεί πως φέτος έχουμε και τον κορωνοϊό, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα.
Έχει περάσει ενάμιση μήνας από τότε που οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία φορώντας υποχρεωτικά τη μάσκα μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Και ήδη ολοκληρώνεται ο Οκτώβριος που παραδοσιακά εμφανίζονται και οι πρώτες ιώσεις λόγω του συγχρωτισμού των μαθητών.
Ποια είναι συνεπώς η εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής; Ο παιδίατρος κ. Χάρης Κατσικαδάμος εκτίμησε πως η νοσηρότητα στα παιδιά βρίσκεται αυτή τη στιγμή περίπου στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, μπορεί οι μαθητές να φορούν τη μάσκα μέσα στις αίθουσες, αλλά στα διαλείμματα, δεν τη φορούν, και έρχονται κοντά το ένα στο άλλο, με συνέπεια να εγκυμονούν οι διάφορες ιώσεις. Εκτίμησε δε πως το επόμενο δίμηνο θα είναι κρίσιμο.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας κ. Στέφανος Πίος σημείωσε πως «θα έχουμε καλύτερη εικόνα της επίδρασης της μάσκας το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, οπότε η εποχιακή γρίπη, βρίσκεται σε έξαρση. Βέβαια και τώρα έχουμε κάποιες ιώσεις και τα παιδιά απουσιάζουν από τα μαθήματα. Το θετικό είναι πως οι μαθητές έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, φορούν τη μάσκα, ενώ κάνουν και συχνή χρήση του αντισηπτικού. Μάλιστα στο σχολείο βγάλαμε και τραγούδι για να μυηθούν ακόμη περισσότερο οι μαθητές στην τήρηση των μέτρων».

Από την πλευρά της η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Αναστασία Κατσιαρδάνη υπογράμμισε πως «πλέον στο νοσοκομείο προσέρχονται τα πιο σοβαρά περιστατικά, αυτά δηλαδή που αφορούν στις μικροβιακές λοιμώξεις. Φαίνεται να έχει μειωθεί σε σχέση με άλλες εποχές η προσέλευση πιο ήπιων περιστατικών. Πάντως τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαμε αρκετές γαστρεντερίτιδες που έκαναν και πυρετό».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης σημείωσε πως η έναρξη των ιώσεων ποικίλλει από χρόνο σε χρόνο. Η μάσκα είναι η μόνη λύση που υπάρχει για τη μη διάδοση του κορωνοϊού, ενώ μπορεί να συμβάλει και στη μη εξάπλωση άλλων ιώσεων.
Τι συμβαίνει, όμως σε γενικότερο επίπεδο, εκτός δηλαδή των σχολικών δρωμένων; Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης επισήμανε πως η χρήση μάσκας φαίνεται να επιδρά θετικά στη μείωση κάποιων ιώσεων, σύμφωνα με την εικόνα που έχουν οι φαρμακοποιοί από την κίνηση στη διάθεση σκευασμάτων.

Αντιγριπικός εμβολιασμός
«Κανονικά εξελίσσεται μέχρι στιγμής ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη Μαγνησία» τόνισε ο κ. Ματσιόλης και πρόσθεσε πως «τα φαρμακεία παρέλαβαν το 50% των ποσοτήτων που αναμένεται για φέτος, ενώ εντός ημερών θα γίνει και μια δεύτερη προμήθεια εμβολίων. Εμείς βλέπουμε συνεχώς το ενδιαφέρον του κόσμου να αυξάνεται και, αν στις αρχές Σεπτεμβρίου ήθελε να εμβολιαστεί ένα στους τέσσερις, τώρα η αντίστοιχη αναλογία είναι ένας στους δύο».
Πάντως, όπως αναφέρεται από τους φαρμακοποιούς, οι ενδιαφερόμενοι που το προηγούμενο διάστημα προέβησαν σε μια συνεννόηση με το φαρμακείο της γειτονιάς για την εξασφάλιση του εμβολίου, και προχώρησαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω του γιατρού, μπορούν και εξυπηρετούνται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το