Ελλάδα

Με μια χειρονομία θύμα ενδοοικογενειακής βίας ζητεί βοήθεια από φίλη σε βιντεοκλήση

Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων έλαβε τον Απρίλιο συνολικά 1.769 κλήσεις για περιστατικά που αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις το Μάρτιο ήταν 325. Φυσικά, η ενδοοικογενειακή βία ως φαινόμενο δεν προέκυψε ούτε εξαιτίας της καραντίνας λόγω κορονοϊού ούτε μέσα σε αυτή. Είναι ένα καρκίνωμα των κοινωνιών που εξακολουθεί να υπάρχει και τώρα που τα lockdowns ανά την υφήλιο αίρονται και οι άνθρωποι επιστρέφουν στους καθημερινούς τους ρυθμούς. Ακόμη και αν αυτοί οι ρυθμοί συμπεριλαμβάνουν κακοποίηση και πόνο.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο που τις τελευταίες ώρες απασχολεί το διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται μια γυναίκα, θύμα ενδοοικογενειακής βίας, να μιλά με μια φίλη της μέσω βιντεοκλήσης και ενώ υποτίθεται πως συζητούν για μια συνταγή για ψωμί μπανάνας, το θύμα κάνει ένα σήμα με το χέρι του ώστε η φίλη να αντιληφθεί πως της ζητεί βοήθεια καθώς υφίσταται κακοποίηση. Μάλιστα, ο άντρας της βρίσκεται από πίσω της, ωστόσο κάνει το σήμα διακριτικά και δεν γίνεται αντιληπτή. Η φίλη αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκειται, δείχνει σοκαρισμένη και το βίντεο ολοκληρώνεται εκεί.

Μπορεί αυτή να μην είναι μία σκηνή πραγματική, να μην πρόκειται για αληθινό θύμα ενδοοικογενειακής βίας, καθώς το βίντεο δημιουργήθηκε στα πλαίσια καμπάνιας ενημέρωσης ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών και της προώθησης του «Signal For Help» (Σήμα για βοήθεια), ώστε να φτάσει το μήνυμα σε όλο τον πλανήτη και να μπορέσουν να βοηθηθούν όσες περισσότερες γυναίκες γίνεται. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως το σενάριο της καμπάνιας δεν αντανακλά την καθημερινότητα χιλιάδων γυναικών απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου, οι οποίες ζουν με την κακοποίηση εκεί όπου θα έπρεπε να αισθάνονται πιο ασφαλείς από οπουδήποτε αλλού: στο σπίτι τους.

Το «Signal For Help» είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης «Canadian Women’s Foundation», η οποία ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας, για να βοηθήσει τα θύματα κακοποίησης να ζητήσουν βοήθεια, χωρίς να αφήσουν ψηφιακά ή άλλα ίχνη. Στην περίπτωση που δείτε κάποια γυναίκα να σχηματίζει το εν λόγω σήμα, καλέστε το 100 ή τη γραμμή 15900. Μέχρι να μην υπάρχουν πια γυναίκες και παιδιά που κακοποιούνται στα σπίτια τους, μέχρι οι βιντεοκλήσεις να γίνονται πράγματι για οτιδήποτε άλλο πέρα από το να ζητήσουν βοήθεια. Μέχρι καμία γυναίκα να μην είναι μόνη απέναντι στην κακοποίηση.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το