Τοπικά

Με μέτρα και πρωτόκολλο οι κηδείες στη Μαγνησία – Περίπου 90 αποβιώσαντες αποτεφρώθηκαν στη Θήβα

Στους 90 ανέρχονται οι αποβιώσαντες από τη Μαγνησία που αποτεφρώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, μετά τη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου στη Θήβα. Συγγενείς επιλέγουν την αποτέφρωση μετά από επιθυμία του δικού τους προσώπου που έχει φύγει από τη ζωή, ενώ το τελευταίο διάστημα την αποτέφρωση αποφασίζουν και συγγενείς θυμάτων του κορωνοϊού κυρίως από την Αθήνα.

Ο κ. Νίκος Αγγελέτος, πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, μιλώντας στη «Θ», έβαλε τέλος στις φήμες πως άνθρωποι που έχουν αποβιώσει, δηλώνονται ότι έπασχαν από κορωνοϊό, καθώς με αυτό τον τρόπο οι συγγενείς δεν θα επιβαρυνθούν με έξοδα κηδείας.

«Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση αυτό. Αυτή η παραπληροφόρηση που υπάρχει και σε άλλα θέματα που βλέπουμε να δημοσιεύονται δεν έχει καμία ισχύ. Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που κάποιος είναι άπορος και δεν έχει συγγενείς, τότε αρωγός είναι ο Δήμος και οι λειτουργοί που με δικά τους έξοδα βοηθούν για να ταφεί ο άνθρωπος» τόνισε και σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη υπευθυνότητα σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας: «Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει και να εμπεδώσει -ακόμα και οι πιο δύσπιστοι- ότι το προσωπικό των Νοσοκομείων κάνει με υπευθυνότητα, με δύναμη και με σθένος τη δουλειά του».

Παράλληλα σημείωσε ότι το κόστος ταφής δεν αυξάνεται, αν ένας άνθρωπος έχει αποβιώσει από κορωνοϊό. Οι λειτουργοί γραφείων κηδειών τηρούν το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που είναι σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2020. Όταν συμβεί ένας θάνατος από κορωνοϊό οι διαδικασίες τηρούνται πιστά και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες. «Τηρούνται στο ακέραιο όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας. Στολές, γάντια και μάσκες. Όλα μίας χρήσεως» σημείωσε ο κ. Αγγελέτος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε οδηγίες για όλες τις χώρες. «Αν το εκάστοτε κράτος είδε ότι μπορεί να διαφοροποιήσει τις οδηγίες αυτές, αυτό έγινε σε μικρό βαθμό. Στην Ιταλία που έζησε μία κόλαση θανάτων και προσβληθέντων από τον κορωνοϊό, βλέπαμε ότι γίνονταν συνοπτικές διαδικασίες ταφής. Αυτό που έζησαν χώρες με χιλιάδες θανάτους ευελπιστούμε να μη συμβεί ποτέ ξανά ούτε στην Ελλάδα ούτε πουθενά» δήλωσε.
Σημειώνεται ότι η ταφή των θυμάτων του κορωνοϊού στα κοιμητήρια γίνεται σε συγκεκριμένους χώρους.

«Όλα τα νεκρά σώματα δυνητικά μπορεί να είναι μολυσματικά. Με στόχο την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης επιβεβαιωμένου ή όχι μεταδοτικού νοσήματος, η διαχείριση των νεκρών σωμάτων πρέπει να γίνεται πάντα με αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας», αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο κ. Αγγελέτος επισήμανε ότι το ζήτημα του κορωνοϊού είναι σοβαρό και πως η ζωή μας για τα επόμενα δύο χρόνια έχει αλλάξει ριζικά. Μάλιστα ο κ. Αγγελέτος είδε ιδίοις όμμασι την τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια των κηδειών.

Η Ένωση έχει μια εκπροσώπηση από το βορειότερο ώς το νοτιότερο άκρο της Ελλάδος, στην Κύπρο και στη Γερμανία. «Όταν συνέβησαν τα πρώτα περιστατικά θανάτων από Covid-19 από τον Μάρτιο έως και σήμερα φρόντιζα να είμαι «παρών» ως πρόεδρος της Ένωσης για να δω αν τηρείται πιστά η διαδικασία, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Όντως τηρούνταν οι διαδικασίες» τόνισε.

Μάλιστα σημείωσε ότι όλοι οι λειτουργοί έχουν φροντίσει να προμηθεύουν με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά τους συγγενείς κατά τη διάρκεια της κηδείας. «Ο άνθρωπος έχει τον πόνο και τη θλίψη του. Μπορεί να ξεχάσει τη μάσκα του» πρόσθεσε.

Για αποτέφρωση στη Θήβα
Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αύξηση της καύσης στο αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα που λειτουργεί κοντά στη Θήβα για τους ανθρώπους που απεβίωσαν και έπασχαν από Covid-19. «To 70-75% των συγγενών όσων έφυγαν από κορωνοϊό ζήτησαν να γίνει αποτέφρωση» ανέφερε ο κ. Αγγελέτος. Το αποτεφρωτήριο συμπλήρωσε τον Οκτώβριο έναν χρόνο λειτουργίας.

Εκτός όμως από τα θύματα του κορωνοϊού, περίπου 90 αποβιώσαντες από τη Μαγνησία αποτεφρώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες στη Ριτσώνα. «Η αποτέφρωση κοστίζει περίπου 2.500 ευρώ και οι συγγενείς δεν έχουν άλλα έξοδα. Η κηδεία συμπεριλαμβάνει τα μνημεία, τα τρισάγια, τις παρατάσεις στην ταφή και την εκταφή. Οι συγγενείς βιώνουν έτσι ξανά τον πόνο. Για αυτό αρκετοί μπαίνουν στη λογική να κάνουν αποτέφρωση».

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελέτο, η τέφρα είτε παραμένει σε σημείο που θα επιλέξουν οι συγγενείς είτε γίνεται διακομιδή της στη θάλασσα ή στη γη. «Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία διακομιδής της τέφρας και οι συγγενείς χρειάζονται τη βοήθειά μας» σημείωσε.

Μάλιστα τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν οι συγγενείς για την αποτέφρωση στη Θήβα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν όπου έπρεπε να γίνει μεταφορά της σορού στη Βουλγαρία, καθώς δεν υπήρχε αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα. «Υπήρχε μεγάλη γραφειοκρατία. Το κόστος στη Βουλγαρία έφτανε και τις 6.000 ευρώ» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το