Ελλάδα

Με μέτρα ασφαλείας αρχίζουν ξανά μαθήματα και εξετάσεις οδήγησης

Πλήρη ψηφιοποιημένη διαδικασία για την απόκτηση αδειών οδήγησης με στόχο η φυσική παρουσία του εξεταζομένου να περιορίζεται μόνο στο κομμάτι των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων ώστε το νέο σύστημα να είναι όσο το δυνατό πιο αντικειμενικό και αδιάβλητο, επεξεργάζονται τα υπουργεία Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρώτο βήμα της νέας διαδικασίας είναι η ψηφιακή πλατφόρμα που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μέσω της οποίας θα κλείνονται πλέον απομακρυσμένα και απρόσωπα τα ραντεβού για θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει και την τυχαία επιλογή εξεταστών και την αντιστοίχισή τους με εξεταζόμενο και με σχολή οδηγών, θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής το συντομότερο δυνατό με στόχο να επεκταθεί στη συνέχεια και στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Σε δεύτερο χρόνο κάθε διαδικασία, η οποία σχετίζεται με την απόκτηση διπλώματος οδήγησης συμπεριλαμβανομένης της κατάθεσης δικαιολογητικών ή της έκδοσης του Δελτίου Εκπαίδευσης και Εξέτασης του υποψηφίου θα γίνεται με ψηφιακά εργαλεία χωρίς φυσική μετάβαση, κάτι που αναμένεται να περιορίσει στο μισό και τους χρόνους αναμονής. Αλλωστε ήδη μέσω του gov.gr μπορούν να διεκπεραιωθούν ψηφιακά υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις χωρίς την ανάγκη του γνησίου υπογραφής.

Στόχος είναι να αξιοποιηθούν όλα τα τεχνολογικά «εργαλεία», τα οποία είναι συμβατά τόσο με την κοινοτική νομοθεσία όσο και με τις κατευθύνσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομενων.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι ήδη έτοιμη να εφαρμοστεί η προσωρινή άδεια οδήγησης, την οποία θα λαμβάνει ο κάθε νέος οδηγός το πολύ εντός δύο ημερών από την επιτυχία του στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις που πρόκειται να ξαναξεκινήσουν σύντομα να διενεργούνται. Ετσι ο οδηγός θα μπορεί εκτυπώνοντας την προσωρινή άδεια μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του δημοσίου να κάθεται άμεσα στο τιμόνι αλλά και να ασφαλίζει το όχημά του για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να πάρει στα χέρια του το επίσημο δίπλωμα. Να σημειωθεί ότι έως τώρα η αναμονή για την έκδοση και παραλαβή διπλώματος άγγιζε έως και τους 4 μήνες σε ορισμένες Περφέρειες της χώρας. Συνολικά κάθε χρόνο εκδίδονται περί τα 1.200 – 1.300 νέα διπλώματα οδήγησης.

Στόχος του υπουργείου Μεταφορών, όπως επεσήμανε σε τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, είναι οι σχολές οδηγών, οι οποίες παραμένουν κλειστές, να ενταχθούν στο πρώτο κύμα επιχειρήσεων που θα επαναλειτουργήσουν από τις 4 Μαίου, την περίοδο της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού ώστε να επανεκκινήσουν και οι εξετάσεις οδήγησης αλλά υπό περιορισμούς. Προϋπόθεση βέβαια είναι να ανάψει το πράσινο φως ο ΕΟΔΥ και η ειδική επιστημονική επιτροπή αλλά και να μπορέσουν οι υπηρεσίες των Περιφερειών να στηρίξουν αυτή τη σταδιακή μετάβαση.

Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθηθούν αυστηρά μέτρα υγιεινής και προστασίας και συγκεκριμένα:
Τα θεωρητικά μαθήματα θα πραγματοποιούνται εντός των Κέντρων Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.)Ο με την φυσική παρουσία των εκπαιδευομένων, τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης που προβλέπει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, (μάσκα, γάντια, αντισηπτικά, κλπ) και στο 50% της δύναμης της χωρητικότητας του κέντρου, δηλαδή ουσιαστικά διπλασιάζονται τα τετραγωνικά που χρειάζεται να έχει το κέντρο ανά εκπαιδευόμενο άτομο.

Οι θεωρητικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στις αίθουσες εξετάσεων των Διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών με μείωση των εξεταζόμενων στο 50% της χωρητικότητάς τους και με τη χρήση όλων των αναγκαίων μέτρων.

Τα πρακτικά μαθήματα θα γίνονται με τα εκπαιδευτικά οχήματα των σχολών οδήγησης με την τήρηση και χρήση όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά).
Οι πρακτικές εξετάσεις θα γίνονται με τον ίδιο τρόπο τηρώντας και σε αυτές όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.

Όσον αφορά στις πρακτικές εξετάσεις για απόκτηση άδειας οδήγησης δικύκλου δεδομένου ότι αυτές γίνονται σε εξωτερικό χώρο δεν τίθεται ζήτημα υγειονομικής προστασίας ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη φάση κατά την οποία ο υποψήφιος ακολουθείται από τον εκπαιδευτή με άλλο όχημα. Ειδικά για τη θεωρητική εκπαίδευση, επί του παρόντος δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνεται εξ αποστάσεως. Ωστόσο εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Στις ανανεώσεις διπλωμάτων προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί το πρώτο διάστημα λειτουργίας των υπηρεσιών στις κατηγορίες C, D, και CE και στη συνέχεια στις άδειες οδήγησης άνω των 65 ετών.

Αλλωστε το υπουργείο Μεταφορών προσανατολίζεται στην επέκταση της παράτασης ισχύος των αδειών οδήγησης συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών έως τις 31 Αυγούστου με στόχο να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις υπηρεσίες για τη διαδικασία της ανανέωσης δεδομένου και ότι οι οδηγοί άνω των 65 ετών ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Υπενθυμίζεται ότι έχει αποφασιστεί ήδη η παράταση της ισχύος τους έως τις 30 Απριλίου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το