Τοπικά

Με μαύρα ρούχα έκαναν πορεία στους δρόμους του Βόλου για τα θύματα του trafficking (photos,video)

Περισσότερα από 200 άτομα πήραν μέρος σήμερα στο Walk For Freedom, την πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Βόλου με στόχο την αφύπνιση και ενημέρωση του κοινού για την εμπορία ανθρώπων. Φορώντας μαύρα ρούχα, οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν στις 5 το απόγευμα από την παραλία του Βόλου και περπάτησαν ο ένας πίσω από τον άλλον, με αργά βήματα, ζητώντας βοήθεια για τα θύματα του trafficking.

H δράση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Βόλο, ενώ σήμερα οργανώθηκαν άλλες έξι πορείες σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στην Ελλάδα συμμετέχουν η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Κομοτηνή, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, ενώ φέτος πραγματοποιούνται περισσότερες από 450 πορείες σε 51 χώρες του κόσμου.
«Πρόκειται για μία δράση ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων. Θέλουμε να πούμε ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και πως ο καθένας έχει ευθύνη και μερίδιο στο να αντιδράσει. Συμβολικά περπατούμε υπέρ των θυμάτων εμπορίας που δεν μπορούν να ζητήσουν τα ίδια βοήθεια και γινόμαστε εμείς οι εκπρόσωποί τους», τόνισε η Λυτώ Καραγκούνη, υπεύθυνη προγραμμάτων ενημέρωσης στην Α21, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Η οργάνωση ξεκίνησε τη δράση της το 2008.

Πως μπορεί να καταγγελθεί ένα περιστατικό
Υπάρχει η γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων 1109, στην οποία μπορεί ο καθένας να καλέσει όλο το 24ωρο, είτε για να καταγγείλει ένα περιστατικό, είτε για να ζητήσει βοήθεια.
«Είναι σπάνιο να καλέσει κάποιος και να ζητήσει βοήθεια για τον εαυτό του. Συνήθως καλεί κάποιος τρίτος, όπως κάποιος επαγγελματίας ή πελάτης σε οίκο ανοχής που έχει αντιληφθεί ότι ένα άτομο είναι θύμα. Αναφέρει τις υποψίες του και όταν συγκεντρωθούν αρκετά στοιχεία, οι πληροφορίες προωθούνται στις αστυνομικές αρχές και έτσι καταλήγουμε στον εντοπισμό των θυμάτων» εξήγησε η κ. Καραγκούνη.
Το 2018 η γραμμή δέχθηκε 1100 κλήσεις και οι 179 αφορούσαν περιστατικά εμπορίας ανθρώπων. «Το αποτέλεσμα ήταν 39 άνθρωποι να λάβουν υποστήριξη και φροντίδα. Τα περισσότερα τηλεφωνήματα ήταν από επαγγελματίες οργανισμών ή φορέων που ζήτησαν βοήθεια για ανθρώπους που ήταν θύματα εμπορίας» πρόσθεσε.

Αλλοδαποί η πλειοψηφία των θυμάτων
Το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων εμπορίας αφορά κυρίως αλλοδαπούς που ήρθαν στη χώρα μας προερχόμενοι από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα αφορά γυναίκες από την Αφρική.

Όπως ανέφερε η κ. Καραγκούνη, είναι πιθανό να συναντήσει κάποιος θύματα εμπορίας σε ευάλωτες ομάδες όπως οι πρόσφυγες, αλλά και οίκους ανοχής, όπου πολλές από τις γυναίκες βρίσκονται παρά τη θέλησή τους στη βιομηχανία του σεξ.
Τα στάδια της εμπορίας περιλαμβάνουν πρώτα την εξαπάτηση του ατόμου, καθώς ο διακινητής υπόσχεται μια καλύτερη ζωή ή ακόμα και γάμο στη χώρα μας. Στη συνέχεια γίνεται η διακίνηση του ατόμου και τότε αρχίζει η εκμετάλλευση με βία, λεκτική ή σωματική. Τα έγγραφα του θύματος τα αποσπά ο διακινητής και οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες ενώ ο μισθός είναι ελάχιστος ή μηδαμινός. Το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει, είτε γιατί χρωστάει χρήματα στον διακινητή είτε γιατί απειλείται η ζωή του.
Η εμπορία μπορεί να πάρει τη μορφή του εξαναγκασμού στην πορνεία, το εργασιακό trafficking που συναντάται στην Ελλάδα σε γεωργικές περιοχές, τον εξαναγκασμό στην επαιτεία, τη μη οικειοθελή οικιακή εργασία.
Ερωτώμενη για τα θύματα του trafficking στην Ελλάδα, η κ. Καραγκούνη επισήμανε ότι υπάρχουν περιπτώσεις με θύματα ανήλικα κορίτσια. Μάλιστα, πρόσθεσε, πως πριν κάποια χρόνια είχαν φιλοξενηθεί στα προγράμματα αρωγής γυναίκες που είχαν αποκαλύψει ότι οι διακινητές τους είχαν περάσει και από τον Βόλο για μικρό χρονικό διάστημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το