Τοπικά

Με μάσκες υποδέχθηκαν τον Γ. Κεγαλογιάννη στον Βόλο μέλη της Επιτροπής Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών

Διαμαρτυρία έξω από τα κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη. Μετά από αλλαγή στο πρόγραμμα, ο κ. Κεφαλογιάννης έφθασε στην Περιφερειακή Ενότητα στις 12:30 το μεσημέρι.

Η Επιτροπή Αγώνα επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ζητώντας να σταματήσει άμεσα η καύση αποβλήτων και πετ κωκ από κάθε βιομηχανία μέσα ή κοντά στον Βόλο, επειδή τα υλικά αυτά όταν καίγονται ρυπαίνουν τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Τα μέλη της Επιτροπής δήλωσαν πως έξω από το Δημαρχείο, όπου έσπευσαν να συναντήσουν νωρίτερα τον Κεφαλογιάννη είχαν “δυστυχώς και μια ατυχή, ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Δήμαρχο Βόλου, που τους είπε ότι δεν έχει μυρίσει ποτέ τίποτε, ούτε μυρίζει και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αέριας ρύπανσης στο Βόλο αφού δεν υπάρχουν αποδείξεις…”

Στο ψήφισμα της Επιτροπής αναφέρονται συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

Με το ψήφισμα αυτό απαιτούμε εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας:
1) Να σταματήσει άμεσα η καύση αποβλήτων και πετ κωκ από κάθε βιομηχανία μέσα ή κοντά στην πολη, επειδή τα υλικά αυτά όταν καίγονται ρυπαίνουν σοβαρά τον ατμοσφαιρικό αέρα και προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες και πρόωρους θανάτους στους ανθρώπους.
2) Να ακυρωθεί ο σχεδιασμός παραγωγής RDF και SRF από τα αστικά απόβλητα της κεντρικής Ελλάδας σε μονάδα που θα δημιουργήσει στον Βόλο ο Δήμος με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
3) Να δηλώσουμε αντίθετοι σε κάθε μονάδα αποτέφρωσης αποβλήτων, που ενδέχεται να χωροθετηθεί στον ίδιο χωρο, στον Βόλο, μαζί με το εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών αποβλήτων και παρασκευής RDF/SRF εντός του ΧΥΤΑ Μαγνησίας.
4) Να εγκατασταθεί δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης που θα πληροφορεί on line και real time τους πολίτες για την ποιότητα του αέρα σε όλη την πόλη του Βόλου.
5) Nα γίνει επιτέλους πράξη η υπόσχεση μετρήσεων βαρέων μετάλλων στο έδαφος και διοξινών στο έδαφος και το φυτικό και ζωϊκό υλικό γύρω από επίμαχες βιομηχανίες στα ανατολικά αλλά και στα δυτικά της πόλης. Να επισημανθεί ότι οι μόνες μετρήσεις που έχουν γίνει είναι στο πρόσφατο παρελθόν μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, οι οποίες έδειξαν ανησυχητικές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων γύρω από τον λόφο της Γορίτσας.
4) Να δημιουργηθεί τοπική Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου με συμμετοχή των πολιτών, η οποία θα ελέγχει την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου τσιμέντου, που λειτουργεί μέσα στην πόλη. Αυτό άλλωστε αποτελεί δεσμευτική υπόσχεση του πρωθυπουργού προς την Επιτροπή Πολιτών Βόλου.

Ο αγώνας των πολιτών του Βόλου και των φορέων του δεν τελειώνει εδώ. Θα συνεχιστεί μέχρι να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά τους για την διασφάλιση της ποιότητας της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος.
Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το