Τοπικά

Με λιγότερους προσκεκλημένους μέσα στους ναούς γάμοι και βαπτίσεις

Για το καλοκαίρι έχουν μετατεθεί πολλοί γάμοι και βαπτίσεις που ήταν προγραμματισμένοι να τελεστούν μετά το Πάσχα, αλλά με τις εκκλησίες κλειστές δεν κατέστη δυνατόν. Ο προγραμματισμός των μελλόνυμφων και των νέων γονέων αλλάζει άρδην και εκτός από την τέλεση του μυστηρίου θα πρέπει να υπολογίζουν με πιο αυστηρά κριτήρια πόσους θα προσκαλέσουν στο γάμο και τη βάπτιση, τόσο για την εκκλησία όσο και για το τραπέζι.
Άλλωστε το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι τα μυστήρια θα ξεκινήσουν στην καλύτερη των περιπτώσεων στο τρίτο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός, αλλά και ότι θα υπάρχουν περιορισμοί στους παρευρισκόμενους εντός ναού, καθώς και στο κέντρο διασκέδασης.
Αυτό σημαίνει ότι οι γάμοι με 400 και 500 προσκεκλημένους θα αποτελέσουν μάλλον παρελθόν, μια εξέλιξη που ίσως θα ανακουφίσει τα νέα ζευγάρια από τα πολλά έξοδα, από την άλλη, όμως προκαλεί πρόβλημα στους επαγγελματίες της εστίασης και άλλων κλάδων που σχετίζονται με τους γάμους, όπως εκτυπωτικά γραφεία, ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία και άλλους.

Για παράδειγμα άλλο είναι να παραγγείλεις σε ένα ζαχαροπλαστείο 400 γλυκά για το γάμο και άλλο 150-200.
Από την πλευρά τους ιερείς τονίζουν πως οι γάμοι και οι βαπτίσεις είχαν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε υπερπαραγωγές με πολλούς προσκεκλημένους, στολισμούς, που επέφεραν έξοδα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χανόταν και η ουσία του μυστηρίου.
Μάλιστα την λάμψη των γάμων που επέλεγαν αρκετά ζευγάρια δεν επηρέασε ούτε η οικονομική κρίση. Εξάλλου δεν ήταν μόνο οι μελλόνυμφοι που αποφάσιζαν για τους προσκεκλημένους. Σε αρκετές περιπτώσεις λόγο είχαν και οι γονείς που πρόσθεταν φίλους και συγγενείς στο τραπέζι αναλαμβάνοντας συνήθως και το αντίστοιχο κόστος.

Μερικές δεκάδες πιστών εντός ναού
Με τη υπάρχουσα απόφαση επιτρέπεται η παρουσία ενός πιστού ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα. Κατά μέσο όρο στους κεντρικούς Ναούς της πόλης θα μπορούν να παρευρεθούν 30-50 πιστοί, αριθμός πολύ μικρός για τα δεδομένα που όλοι γνωρίζουμε.
Συνεπώς οι προσκεκλημένοι σε ένα γάμο ή μια βάπτιση, που θα βρίσκονται εντός ναού δύσκολα μπορούν να ξεπεράσουν τους 50.
Ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αναλήψεως π. Δαμασκηνός Κιαμέτης υπογράμμισε πως «μεταθέσαμε για τον Ιούνιο και ευρύτερα το καλοκαίρι πέντε γάμους και δεκαπέντε βαπτίσεις που επρόκειτο να γίνουν αυτή την περίοδο. Με την πανδημία έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα»,

Ο προϊστάμενος του ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου π. Καλλίνικος ανέφερε πως «όσοι γάμοι είχαν προγραμματιστεί για την περίοδο μετά το Πάσχα, μετατέθηκαν για αργότερα το καλοκαίρι και σε ημερομηνίες που δεν έχουν ήδη κλειστεί από άλλους μελλόνυμφους. Το θέμα είναι ο αριθμός των προσκεκλημένων σε ένα μυστήριο. Υπάρχουν ζευγάρια που τους απασχολεί ιδιαίτερα αυτό το θέμα και άλλα που προβληματίζονται λιγότερο».

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου τόνισε πως «δέκα με δώδεκα γάμους και βαπτίσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν εντός του Μαΐου τις μεταθέσαμε για το καλοκαίρι. Βρέθηκαν οι ημερομηνίες και αυτό είναι θετικό. Παράλληλα ενημερώνουμε τους μελλόνυμφους ότι βάσει της υπάρχουσας υπουργικής απόφασης εντός του ναού μπορούν να παρευρίσκονται μέχρι 50 άτομα. Και μπορώ να πω ότι τουλάχιστον για τα νέα ζευγάρια νιώθουν μάλλον ανακουφισμένα από την όλη εξέλιξη».
Ο προϊστάμενος του ιερού Ναού Μεταμόρφωσης π. Σεραφείμ Κοντακτσής επισήμανε πως «με την ισχύουσα υπουργική απόφαση η αναλογία εντός του ναού είναι ένας πιστός ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα, που σημαίνει πολύ λιγότεροι παρευρισκόμενοι την ώρα του μυστηρίου στο χώρο της εκκλησίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το