Τοπικά

Με κινητοποίηση θα «υποδεχθεί» τον Υφυπουργό Στ. Πιτσιόρλα στον Βόλο η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών

Με κινητοποίηση θα απαντήσει στην ετήσια συνέλευση των βιομηχάνων Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου και καλεί όλους τους φορείς, πολίτες και συλλογικότητες, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της 5ης Μαίου, να δώσουν για άλλη μία φορά το «παρών». Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα θα συγκεντρωθούν στις 7 το απόγευμα στον κυκλικό κόμβο, στην περιοχή του ΚΤΕΛ, και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στη συνέλευση με επίσημο ομιλητή τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα και χορηγό τον όμιλο ΑΓΕΤ. Μάλιστα θα ζητήσουν να παρευρεθούν στην συνέλευση. «Πάμε εκεί για να διαμαρτυρηθούμε. Ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Λημνιός.

«Θεωρούμε ως Επιτροπή ότι είναι ευκαιρία να δείξουμε στην κυβέρνηση και στους βιομηχάνους παραγωγής τσιμέντου ότι η βολιώτικη κοινωνία ανησυχεί έντονα για την υγεία της, το περιβάλλον και την τοπική οικονομία της. Δεν εφησυχάζουμε με αποφάσεις για στημένους ελέγχους και μετρήσεις. Θέλουμε να στείλουμε ένα εκκωφαντικό μήνυμα ότι αν δεν λάβουν σοβαρά την κοινωνία και τον ιατρικό κόσμο, που πρόσφατα πήρε θέση κατά της καύσης, θα έρθουν αντιμέτωποι μαζί μας» δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Βάλμη Παπαδοπούλου.

Η κ. Ιφιγένεια Ηλιοπούλου δήλωσε πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί η καύση σε όλη την Ελλάδα. «Την ίδια στιγμή ο κ. Φάμελλος παραδέχθηκε ότι η διαλογή στην πηγή είναι στο 7% και καλεί τους δήμους να αυξήσουν το ποσοστό. Εμείς γνωρίζουμε ότι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υπάρχουν χαμηλά όρια και πως στον αέρα του Βόλου από την καύση εκλύεται υδράργυρος. Εμείς τι κάνουμε ως πολίτες; Ο Φάμελλος βαφτίζει την καύση κυκλική οικονομία».

Από την πλευρά του ο κ. Λημνιός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της Επιτροπής Αγώνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην καύση. Όπως ανέφερε στις 7 Νοεμβρίου θα συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας κατά της καύσης σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Πρόσθεσε πως η Επιτροπή Αγώνα συλλέγει στοιχεία και θα εξετάσει αν θα προχωρήσει και αυτή σε προσφυγή στο ΣτΕ. Μάλιστα ο κ. Λημνιός έκανε λόγο για συμπαιγνία εργοστασίων και συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης του Υπουργείου.

Ειδικότερα ανέφερε ότι έξι εργοστάσια στην Ελλάδα προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν φταίει η καύση απορριμμάτων για την υπέρβαση του TOC (ολικός οργανικός άνθρακας) στις μετρήσεις ρύπων, αλλά ο άργιλος που χρησιμοποιείται από αυτά ως πρώτη ύλη για την καύση. Δήλωσε πως τα εργοστάσια αυτά είναι τα δύο εργοστάσια της ΑΓΕΤ στον Βόλο και το Αλιβέρι και άλλα τέσσερα εργοστάσια σε Αχαΐα, Βοιωτία, Θεσσαλονίκη και Ασπρόπυργο.

«Ξέρουμε ότι θίγουμε ισχυρά συμφέροντα. Έχουμε απέναντί μας την Ένωση Τσιμεντοβιομηχάνων. Έχουμε ζητήσει και περιμένουμε τις περιβαλλοντικές μελέτες από τα πέντε εργοστάσια καθώς γνωρίζουμε στον Βόλο ότι το όριο του ΤΟC από 10 έγινε 40 mg/m3. Ταυτόχρονα με την άδεια που πήραν για την καύση σκουπιδιών, έγινε και η αύξηση στον συγκεκριμένο ρύπο».

Από την πλευρά του το μέλος της Επιτροπής Τάκης Κολώνιας επανέλαβε φράση του διοικητική του Νοσοκομείου Βόλου, λέγοντας «δεν θέλουμε να αποτελέσουμε νούμερα μιας στατιστικής μελέτης και να γίνουμε πειραματόζωα». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους πολίτες να απαιτήσουν την εφαρμογή της αρχής προφύλαξης ζητώντας την παύση κάθε δραστηριότητας καύσης.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή συνεχίζει τον αγώνα με ενημέρωση των πολιτών στις 27 Ιουνίου στη Νέα Δημητριάδα και στις 5 Ιουλίου στη Νέα Ιωνία. Εκεί θα παρουσιαστεί το πρόβλημα και η πρόταση της Επιτροπής για την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων.

Το Ξεκίνημα Βόλου 

Το Ξεκίνημα καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει η «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών» έξω από την ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, στην οποία είναι επίσημος ομιλητής ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας και χορηγός η «ΑΓΕΤ Ηρακλής». Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23/6 στις 7:00μμ στον κόμβο των ΚΤΕΛ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών που εκφράστηκε με πρωτοφανή μαζικότητα στο ιστορικό συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου χρειάζεται να συνεχίσει και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους του: το σταμάτημα της καύσης σκουπιδιών, την αποτροπή της κατασκευής εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου και την υλοποίηση της οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων με κύρια διαδικασία τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Παράλληλα, η συνάντηση του Υφ. Οικονομικών και των Βιομηχάνων είναι μια αφορμή για να διαδηλώσουμε ενάντια στους Βιομήχανους και ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το success story Τσίπρα – Καμμένου και η υπόσχεση της ανάπτυξης δεν αλλάζουν την πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο κόσμος: εξαιρετικά χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων και ασυδοσία των εργοδοτών, μαζική ανεργία και μετανάστευση των νέων. Μαζί με αυτά, συνεχίζεται το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου (ενέργεια, νερό, υποδομές), οι πλειστηριασμοί λαϊκής περιουσίας, η μαζική καταστροφή του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους…

Για όλους αυτούς τους λόγους, όλοι και όλες το Σάββατο 23 Ιουνίου, στις 7:00, στον κόμβο των ΚΤΕΛ!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το