Τοπικά

Με κινητό ο ένας στους δύο μαθητές Δημοτικού – Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την ακτινοβολία των ηλεκτρονικών συσκευών

Μέχρι και το 50% των μαθητών Δημοτικού κάνει χρήση ή έχει δικό του κινητό τηλέφωνο σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε χθεσινή εκδήλωση της «Ακαδημίας Γονέων» στον πολυχώρο Τσαλαπάτα.
Η εκδήλωση με τίτλο «Ακτινοβολία ηλεκτρονικών συσκευών, πόσο επηρεάζουν τους έφηβους, μύθοι και αλήθειες» συνδιοργανώθηκε από τη Μαγνήτων Κιβωτό και τη «Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού» και την υποστήριξη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο παιδίατρος-αιματολόγος-ογκολόγος, δ/ντής ΕΣΥ από το Ογκολογικό Τμήμα Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) κ. Απόστολος Πουρτσίδης

Στο ερώτημα, αν υπάρχει κίνδυνος από την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ασύρματα, ρούτερ ο κ. Πουρτσίδης απάντησε πως «μέχρι στιγμής οι μελέτες δεν έχουν δείξει κάποια ιδιαίτερη επίπτωση στην υγεία μας. Βέβαια υπάρχουν μεθοδολογικά προβλήματα στο να μελετήσουμε την επίπτωσή τους, γιατί τα μοντέλα και η τεχνολογία τους αλλάζει συνεχώς. Θα έλεγα πως θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με την χρήση της νέας τεχνολογίας. Επίσης θα πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι στη σωστή χρήση των συσκευών, δηλαδή να το χρησιμοποιούμε, όταν το έχουμε ανάγκη».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «από τις συσκευές ο πιο μεγάλος κίνδυνος για την υγεία, προέρχεται από τα ασύρματα τηλέφωνα. Ειδικότερα η επίπτωση που μπορεί να έχει στην υγεία των ανθρώπων από τέτοιες συσκευές, είναι πολύ μεγαλύτερη από τα ασύρματα τηλέφωνα που τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερο σε σχέση με τα σταθερά. Ο κίνδυνος από τα ασύρματα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων ή των τάμπλετ.

Η επικινδυνότητα των ασύρματων τηλεφώνων δεν έχει προκύψει από κάποιες έρευνες. Όμως υπάρχει το εξής στοιχείο: Τα κινητά τηλέφωνα αυξάνουν τη θερμότητα στην περιοχή που είναι δίπλα στο κεφάλι, αλλά δεν προκαλούν γονιδιακή τοξικότητα, δεν επιφέρουν μεταλλάξεις. Βέβαια αυτή η ζέστη που προκαλούν στην περιοχή του κεφαλιού, δεν ξέρουμε, πού μπορεί να οδηγήσει. Στα ασύρματα τηλέφωνα το μέγεθος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας χαμηλής συχνότητας που παράγουν, όταν δεν βλέπουν τη βάση τους ή είναι μακριά, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι παράγει το κινητό τηλέφωνο. Γι’ αυτό θα πρέπει το ασύρματο τηλέφωνο να βρίσκεται όσο το δυνατό πιο κοντά στη βάση».

Παρουσιάζοντας στοιχεία από μελέτες ο γιατρός είπε ότι «το 30-50% μαθητών του Δημοτικού είτε έχει κινητό τηλέφωνο είτε κάνει χρήση του κινητού του γονέα μπαίνοντας στο διαδίκτυο και παίζοντας παιχνίδια. Επίσης το 70% των μαθητών του Γυμνασίου έχει δικό του κινητό τηλέφωνο και στο Λύκειο το 90% των μαθητών. Κατά τη γνώμη μου οι μαθητές του Δημοτικού δεν θα πρέπει να έχουν κινητό τηλέφωνο».
Αναφερόμενος σε ορισμένους τρόπους προστασίας από τα κινητά και τα ασύρματα κ. Πουρτσίδης συνέστησε να μην κρατούν τη συσκευή στο ίδιο αυτί πάνω από ένα λεπτό, να το έχουν σε απόσταση ενός ή δύο εκατοστών από το αυτί, να χρησιμοποιηθούν Bluetooth, να παραμένουν σταθεροί, όταν έχουν καλό σήμα, να μην περπατούν μιλώντας, γιατί όταν παρεμβάλλονται σπίτια και άλλα κτίρια, το σήμα ανεβοκατεβαίνει, να μιλούν με το σταθερό τηλέφωνο.
Τη χθεσινή εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί γονείς, ενώ προλόγισε ο συντονιστής περιφερειακής εκπαίδευσης Θεσσαλίας για θέματα πληροφορικής κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το