Τοπικά

Με καθυστέρηση και σε δόσεις η εξόφληση των οφειλών από την TUI στους ξενοδόχους των Βορείων Σποράδων

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται ξενοδόχοι στις Βόρειες Σποράδες. Η πτώση στον τουρισμό ήταν κατακόρυφη τη θερινή περίοδο λόγω της πανδημίας, ενώ ως «επιστέγασμα» του προβλήματος ήρθε και η ενημέρωση από την TUI ότι δεν θα εξοφλήσει τους ξενοδόχους με τους οποίους συνεργαζόταν εφάπαξ, αλλά σε δύο δόσεις.

Το καλοκαίρι που πέρασε η τουριστική κίνηση κατέγραψε μείωση που έφτασε και το 80% στα καταλύματα. Οι ξενοδόχοι ανέμεναν τα χρήματα από την TUI προκειμένου να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να ρυθμίσουν τις μετέπειτα υποχρεώσεις τους έως το τέλος της χρονιάς. Ο προγραμματισμός όμως αναγκαστικά αλλάζει μετά την ανακοίνωση της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες η TUI ενημέρωσε τους ξενοδόχους με τους οποίους συνεργάζεται ότι θα πληρώσει το 25% του ποσού που τους οφείλει μέχρι το τέλος του έτους και το υπόλοιπο 75% θα το καταβάλει τον Μάρτιο -Απρίλιο του 2021.
«Μας ενημέρωσε πριν από περίπου μία εβδομάδα. Η συμφωνία μας προέβλεπε ότι 60 ημέρες το αργότερο μετά την αναχώρηση πως θα γινόταν η πληρωμή» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέξανδρος Ευσταθίου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι τελευταίες αναχωρήσεις έγιναν στις αρχές Οκτωβρίου και οι ξενοδόχοι περίμεναν πως μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα είχαν εξοφληθεί για το σύνολο του ποσού.
Ο κ. Ευσταθίου σημείωσε πως η ΤUΙ πρόβαλε ως εξήγηση για αυτήν την καθυστέρηση στην πληρωμή, την έλλειψη ταμειακών διαθέσιμων. «Αυτές οι εταιρείες είναι συνεχούς δραστηριότητας και αυτή την περίοδο δεν υπάρχει ζήτηση για τους χειμερινούς προορισμούς λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην έχει χρήματα».
Η ΤUI συνεργάζεται στη Σκιάθο με μεγάλο τμήμα των ξενοδόχων. «Είναι μια εξέλιξη δυσάρεστη για τον τουριστικό κλάδο» πρόσθεσε.

Ο κ. Ευσταθίου σημείωσε ακόμη ότι οι ξενοδόχοι ανέμεναν αυτά τα χρήματα για να πληρώσουν διάφορες υποχρεώσεις, όπως προμηθευτές ή υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος.
Όσο για τη διασφάλιση των χρημάτων, ο κ. Ευσταθίου είπε «θέλω να πιστεύω ότι θα πληρώσουν αρκεί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον τουρισμό λόγω της πανδημίας. Είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό η TUI».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπολειπόμενο 75% θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Πάντως, η τακτική αυτή της TUI έχει επαναληφθεί και με τους Ισπανούς ξενοδόχους για το χειμερινό πρόγραμμα 2019-2020. Σύμφωνα με το money-toursm.gr, ο γερμανικός ταξιδιωτικός κολοσσός υπέβαλε στους ξενοδόχους πρόταση η οποία προέβλεπε την καταβολή των οφειλόμενων ποσών σε 4 δόσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το