Τοπικά

Με καισαρική μία στις δύο γέννες στο Νοσοκομείο Βόλου – Χαμηλότερο ποσοστό από τον πανελλαδικό μέσο όρο

Στο 47% ανήλθαν για το 2017 οι τοκετοί που πραγματοποιήθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου με καισαρική τομή, ένα ποσοστό που σε γενικές γραμμές αφήνει ικανοποιημένη τη διοίκηση, καθώς η κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η μείωση των καισαρικών.
Τα στοιχεία από τη Μαιευτική Κλινική δείχνουν πως τα τελευταία τρία χρόνια οι καισαρικές τομές ήταν σε ποσοστό μικρότερο από το 50% με τις γέννες με τον φυσιολογικό τρόπο να υπερτερούν έστω και κατά 5-10%.

Η συγκέντρωση των στοιχείων από τη διοίκηση έγινε μετά από σύσταση του υπουργείου Υγείας σε όλα τα Νοσοκομεία να υπάρχει ένας έλεγχος στις μαιευτικές κλινικές για το ζήτημα των καισαρικών και της προσπάθειας μείωσής τους, καθώς μεταξύ άλλων κοστίζουν οικονομικά, ενώ εγκυμονούν και κινδύνους, αφού δεν παύουν πέραν του ευχάριστου γεγονότος του ερχομού στη ζωή του παιδιού, να αποτελούν ένα χειρουργείο. Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός έχει δώσει εντολή στους διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων να ελέγχονται «οι ασυνήθιστες πρακτικές για τις καισαρικές».

Σημειώνεται πως στα δημόσια Νοσοκομεία της Ελλάδας με καισαρική τομή γίνονται περίπου 6 στους 10 τοκετούς στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη χώρα μας. Στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι κοντά στο 30%.
Το γεγονός ότι στην Ελλάδα περίπου το 60% των τοκετών είναι με καισαρική τομή, σημαίνει και μια επιβάρυνση στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδιοι ιατρικοί κύκλοι, η αποζημίωση για χειρουργική πράξη καισαρικής είναι κατά 66% υψηλότερη από τον φυσιολογικό τοκετό.

Το 2015 από τους 615 τοκετούς με καισαρική τομή έγινε το 48,6%, ενώ το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό στους 611 τοκετούς ήταν 42,8% και το 2017 διαμορφώθηκε στο 46,9%.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός τόνισε πως «από τον έλεγχο των στοιχείων διαπιστώνουμε πως το ποσοστό τοκετών με καισαρική τομή στο Νοσοκομείο Βόλου είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλα δημόσια νοσοκομεία που αγγίζει και το 60-70%. Σε εμάς κυμαίνεται γύρω στο 42-48% και σε γενικές γραμμές είναι καλά, αν και θα πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά. Επίσης ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως γίνονται περισσότερες προσπάθειες πλέον, ώστε οι γυναίκες που γέννησαν το πρώτο παιδί με καισαρική τομή, να γεννήσουν το δεύτερο παιδί με φυσιολογικό τρόπο».
Μάλιστα είπε πως «η καισαρική τομή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας, αφού πρόκειται για χειρουργείο, ενώ υπάρχει και μεγαλύτερη επιβάρυνση στο Νοσοκομείο. Το θετικό θα είναι να αυξηθούν οι τοκετοί με φυσιολογικό τρόπο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το