Οικονομία

Με ευρεία πλειοψηφία «πέρασε» από τη γερμανική Βουλή το ελληνικό πρόγραμμα

German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (C) addresses a session of Germany's parliament, the Bundestag, in Berlin, Germany, August 19, 2015, prior to a vote on Greece's third bailout programme.  German lawmakers broke off their holidays to debate Greece's third bailout plan, though Merkel faces a rebellion in a vote shaping up as her last chance to keep Athens in the euro zone. Up to a quarter of Merkel's conservatives could vote against the 86-billion-euro ($95 billion) package, sending the government a clear warning not to return to parliament again to ask for more aid.      REUTERS/Axel Schmidt

Με συντριπτική πλειοψηφία η γερμανική βουλή ενέκρινε, όπως αναμενόταν, το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. 454 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 113 «όχι», 18 απείχαν ενώ 73 βουλευτές έλειπαν από την έκτακτη συνεδρίαση.

Στην ομιλία του ενώπιον της γερμανικής Βουλής που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε κάλεσε τους βουλευτές να εγκρίνουν τη νέα συμφωνία. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και προς το συμφέρον της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «η απόφαση για έναν νέο πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι εύκολη». Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι υπέρ αλλά και κατά της νέας βοήθειας, τόσο από πολιτική όσο και από οικονομική σκοπιά.

Ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «εξαρχής η Ελλάδα ήταν μια δύσκολη περίπτωση». Υπενθύμισε ότι ενώ πριν ξεσπάσει η κρίση το έλλειμμα της χώρας κυμαίνονταν στο 15 %, πέρσι, το 2014, βρισκόταν πλέον σε καλό δρόμο, βάζοντας θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη αλλά και μειώνοντας αργά αλλά σταθερά την ανεργία. Στη συνέχεια όμως ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προέβη σε υποσχέσεις τις οποίες δεν μπορεί να τηρήσει. «Τώρα πρέπει να κάνει τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε».

«Φυσικά… μετά τις εμπειρίες των τελευταίων μηνών και χρόνων δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν. Οι αμφιβολίες επιτρέπονται πάντα. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ελληνική βουλή έχει αποφασίσει ήδη ένα μεγάλο μέρος των μέτρων, θα ήταν ανεύθυνο να μην αξιοποιηθεί η ευκαιρία για μια νέα αρχή στην Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα τηρήσει τις υποσχέσεις της και υλοποιήσει πλήρως και αποφασιστικά το πρόγραμμα, τότε μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία. Υπάρχουν ευκαιρίες. Εάν αυτές αξιοποιηθούν εξαρτάται αποκλειστικά από τους Έλληνες».

Πισώπλατο χτύπημα της Αριστεράς
Για πισώπλατο χτύπημα της Αριστεράς σε βάρος του αδελφού κόμματος στην Ελλάδα, του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν, σχολιάζοντας την πρόθεση της Die Linke να καταψηφίσει τη νέα συμφωνία. Οι Σοσιαλδημοκράτες, αντίθετα, όπως είπε, στηρίζουν τη συμφωνία γιατί για πρώτη φορά καθίσταται εφικτή η αναμόρφωση του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τον μέσο Έλληνα η ζωή στην Ελλάδα είναι ακριβή, εντούτοις μέσω της κατάργησης μονοπωλίων και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και αυτό είναι «κοινωνικά δίκαιο». Εάν η Ελλάδα υλοποιήσει επιτυχώς τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις τότε θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, υπογράμμισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Από την πλευρά της η Αριστερά εκτίμησε για άλλη μια φορά ότι η γερμανική πολιτική διάσωσης της Ελλάδας απέτυχε. Μέχρι στιγμής η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ούτε ευρώ για την κρίση, τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Die Linke Γκρέγκορ Γκίζι. Σε περίπτωση όμως που η Γερμανία κληθεί να πληρώσει σε μεταγενέστερο χρόνο, τότε αυτό θα οφείλεται στην αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ, όπως είπε. Ο αριστερός πολιτικός παρέπεμψε σε πρόσφατη έρευνα που θέλει τη Γερμανία να έχει εξοικονομήσει 100 δις ευρώ λόγω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού. Αυτό όμως, όπως τόνισε, γίνεται στις πλάτες των αποταμιευτών και των καταθέσεών τους. Στις χώρες της κρίσης θα πρέπει να υπάρξει οικονομική ανοικοδόμηση, με τη μείωση των συντάξεων όμως αποδυναμώνεται απλώς η εσωτερική ζήτηση, είπε ο Γκρέγκορ Γκίζι.

Κριτική από την αντιπολίτευση
Ανέφικτο χαρακτήρισε το στόχο που έχει τεθεί για τις ιδιωτικοποιήσεις ο επικεφαλής της Κ.Ο. των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ. «Γνωρίζετε και οι ίδιοι ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για έσοδα ύψους 50 δις ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι φοροελαφρύνσεις, όπως είπε. Συμπλήρωσε δε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και πάλι η οικονομία. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα σκληρές, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικές». Οι Πράσινοι ωστόσο θα ψηφίσουν υπέρ της νέας συμφωνίας για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και τους Έλληνες, υπογράμμισε ο Άντον Χοφράιτερ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το