Τοπικά

Με επιτυχία το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου

 

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται το Peliogastronomy Festival, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, από την Karaiskos agritourism farm με την συνδιοργάνωση της «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Visit Greece.
Η επίσημη έναρξη του 4ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Πηλίου έγινε την Παρασκευή 28 Ιουνίου με την εναρκτήρια εκδήλωση, μια πολύ ενδιαφέρουσα εσπερίδα, με τίτλο «Διατηρώντας την αυθεντικότητα ενός τόπου μέσω του υπεύθυνου τουρισμού».
Συντονιστής της εσπερίδας ήταν ο κος Νίκος Τσούκας, Πρόεδρος Κοινότητας Μακρινίτσας Πηλίου και γ.γ του Φορέα Πολιτισμού ΙΜΔ «Μαγνήτων Κιβωτός». Ο κος Ανδρινός Μελέτιος από το Αγρόκτημα Καραΐσκου, έκανε την έναρξη της εσπερίδας και μίλησε για το θεσμό του Φεστιβάλ Πηλιογαστρονομίας και τη συμβολή του στην προβολή της πηλιορείτικης γαστρονομίας.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες και παρουσιάσεις που έγιναν από νέους ανθρώπους με όρεξη και πάθος για την δουλειά τους. Πιο συγκεκριμένα, ο κος Παλαιογιάννης, δημιουργός του Zorbabook, ο κος Παπαδόπουλος, ιδρυτής του δικτύου Open Farm, η κα Τριάντου, Βοτανολόγος, η κα Βαρδάκου, σχεδιάστρια υφασμάτων και βιώσιμης μόδας, η κα Χατζηγάκη, γ.γ Ιδρύματος Χατζηγάκη, ο κος Χελμής, Black Garlic DV, Chef Mezen και η κα Βογδάνου, συνιδιοκτήτρια Εστίας Πηλίου.
Οι ομιλίες που ακολούθησαν αφορούσαν πολλά και διαφορετικά θέματα μεταξύ τους, αλλά με κοινό παρονομαστή την βιωσιμότητα και τη διατήρηση της αυθεντικότητας των τόπων.
Πιο συγκεκριμένα, την καλλιέργεια υπεύθυνης κοινοτικής τουριστικής συνείδησης, τα ανοιχτά αγροκτήματα ως εργαλείο για την εκπαίδευση των παιδιών στη βιώσιμη διατροφή, τη θέση των βοτάνων στην τοπική κοινωνία και στην τουριστική εμπειρία, τη δύναμη διατήρησης των παραδοσιακών τεχνικών δημιουργίας υφασμάτων και τις φυτικές βαφές, τα βιωματικά περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τη νέα γενιά τοπικών προϊόντων όπως το μαύρο σκόρδο, την ελληνική φιλοξενία.
Είναι πολύ ελπιδοφόρο να βλέπεις νέους ανθρώπους να ασχολούνται με την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα των τόπων, γιατί ο κλάδος του τουρισμού αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση σε σχέση με τη βιωσιμότητα. Η διαμόρφωση ενός περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουριστικού επιχειρείν αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να προσφέρουμε μια αυθεντική ελληνική εμπειρία στους επισκέπτες μας αλλά και σε εμάς τους ίδιους.
Επιπλεόν, στο χώρο που πραγματοποιείται το φεστιβάλ, στην Karaiskos agritourism farm, υπήρχαν κιόσκια με τοπικά προϊόντα και εδέσματα από τοπικά μαγαζιά εστίασης, καθώς και μικροπαραγωγοί, που ανάδειξαν τα προϊόντα τους, όπως γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μέλι, παραδοσιακά ζυμαρικά, ελαιόλαδο, κρασί, μπύρα, τσίπουρο, χυμό και άλλα προϊόντα από ρόδι, βότανα, μαύρο σκόρδο, προϊόντα θαλασσινών κ.α.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΕΛΕΝΤΖΑ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο πανεπιστημιακός Κώστας Καρτάλης στη “Θ” για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: «Ασπίδα» για τους καύσωνες

  Το γεγονός ότι η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποδίδει τόσο στο επίπεδο…

30 Ιουνίου 2024

Οι απατεώνες του έρωτα

  Της Χαράς Ζήκα Χημικού, MSc, Δρ Φαρμακευτικής Πολλές φορές χαρακτηρίζουμε την ανθρώπινη κοινωνία ως…

30 Ιουνίου 2024

Ταξίδι με αυτοκίνητο στο κατακαλόκαιρο

  Του Βασίλη Καλλία, παιδαγωγού κυκλοφορίας – εκπαιδευτή οδηγών Ένα καλό «τσεκ απ» του οχήματός…

30 Ιουνίου 2024

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’ – Είναι Κυριακή της Συνάξεως των 12 Αποστόλων (video)

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, για την…

30 Ιουνίου 2024

Εκδηλώθηκαν 54 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – Τρεις συλλήψεις

Από χθες το απόγευμα στις 18:00 έως σήμερα στις 18:00 εκδηλώθηκαν 54 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από…

29 Ιουνίου 2024

Τροχαίο στη Λεωφόρο Αθηνών: «Έχουμε πιάσει πάτο» – Ξεσπά η μητέρα της Έμμας

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες των Αρχών τόσο για το αρχικό αυτοκίνητο που παρέσυρε τη…

29 Ιουνίου 2024