Ελλάδα

Με «ενοικιασμένα» πτυχία λειτουργούν κέντρα διαιτολογίας

Τα πτυχία τους σε τιμή ευκαιρίας φαίνεται ότι «ενοικιάζουν» διαιτολόγοι σε κέντρα ή ιδιώτες που παρέχουν σχετικές υπηρεσίες, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας. Ο πτυχιούχος διαιτολόγος ουσιαστικά «παραχωρεί» το όνομά του στην επιχείρηση, προκειμένου να είναι σύννομη, χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να αποκτά άλλη σχέση εργασίας με αυτή. «Σε ακραίες περιπτώσεις, οι διαιτολόγοι που αναφέρονται στις άδειες βρίσκονται σε άλλη πόλη από αυτή στην οποία λειτουργεί η επιχείρηση», λέει στην «Κ» ο κ. Μανώλης Μανωλαράκης, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ). «Εχουμε συναντήσει διαιτολόγους που δηλώνονται σαν υπεύθυνοι επιχειρήσεων στην Αθήνα και ζουν στην επαρχία».

Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί πολύ μεγάλη αγορά γύρω από τη δίαιτα και τη διατροφή. Εκτός από τους σοβαρούς επαγγελματίες, στον χώρο δραστηριοποιούνται και κάθε λογής επιτήδειοι παρέχοντας αμφιλεγόμενες υπηρεσίες, συχνά εντελώς παράνομα. Σύμφωνα με τον νόμο, άδεια άσκησης επαγγέλματος μπορούν να λάβουν μόνον οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, των τμημάτων ΑΤΕΙ Διατροφής – Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης, Σητείας και Καρδίτσας και όσοι έχουν ισότιμο πτυχίο εξωτερικού (οι απόφοιτοι των ΙΕΚ είναι βοηθοί διαιτολόγοι και δεν έχουν δικαίωμα να συντάσσουν διαιτολόγια ή προγράμματα διατροφής σε ασθενείς ή υγιείς που θέλουν να χάσουν κιλά).

Προκειμένου να είναι σύννομοι έστω «στα χαρτιά», οι διάφοροι επιτήδειοι επιχειρηματίες προσλαμβάνουν τυπικά έναν πτυχιούχο διαιτολόγο, προκειμένου να τον προσθέσουν στον σχετικό φάκελο που τηρεί η αρμόδια διεύθυνση δημόσιας υγείας για να πάρουν την άδεια λειτουργίας. Ωστόσο, δεν είναι ο επαγγελματίας διαιτολόγος – διατροφολόγος αυτός που συντάσσει τα διαιτολόγια προς το κοινό, αλλά κάποιος τρίτος. Πάντως, μπροστά σε οποιοδήποτε ελεγκτικό όργανο της πολιτείας είναι νομικά καλυμμένοι.

«Μερικές φορές δεν υπάρχει καν πρόσληψη, ούτε καν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό», αναφέρει ο κ. Μανωλαράκης φέρνοντας ως παράδειγμα περίπτωση μεγαλόσχημου δήθεν διαιτολόγου που λειτουργεί στη Γλυφάδα και έχει ποινικά διωχθεί για παράνομη άσκηση του επαγγέλματος του διαιτολόγου – διατροφολόγου.
Ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις λειτουργούν αποκλειστικά online. Στο στόχαστρο της ΕΔΔΕ βρίσκεται «διαιτολόγος» που, έχοντας εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας με τη χρήση του ονόματος ενός πτυχιούχου διαιτολόγου, παρέχει υπηρεσίες «από μακριά». Στέλνει στον πελάτη του μέσω email ή Μessenger ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις όπως «πόσα κιλά είσαι σήμερα», «ποια προβλήματα υγείας έχεις», «ποιες τροφές δεν τρως», «πόσα κιλά θα ήθελες να χάσεις» κ.λπ. και, βάσει των απαντήσεων, συντάσσει και αποστέλλει το διαιτολόγιο.

«Είναι ανήκουστο να συντάσσει κάποιος ειδικό διαιτολόγιο χωρίς προσωπική επαφή με τον πελάτη» λέει ο κ. Μανωλαράκης. «Εκτός από ραντεβού, είναι απαραίτητο να γίνουν ιατρικές εξετάσεις ή γνωματεύσεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του ειδικού στον οποίο θα απευθυνθούν για την απώλεια βάρους ή τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών τους. Οι υπηρεσίες που θα πάρουν πρέπει να είναι προσωποποιημένες. Πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή δεν ξέρεις τι άλλο μπορεί να κρύβεται». Σύμφωνα με την ΕΔΔΕ, οφείλει και η πολιτεία να αυστηροποιήσει τους ελέγχους και να προβλέψει σχετικές κυρώσεις.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το