Τοπικά

Με εκπτώσεις έως 50% άνοιξαν μετά από 2,5 μήνες τα εμπορικά καταστήματα στον Βόλο

Με τσουχτερό κρύο και ποσοστά εκπτώσεων που κυμαίνονται μεταξύ 30-50% άνοιξαν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα στον Βόλο και πανελλαδικά μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής οι λοιμωξιολόγοι, βασιζόμενοι στους θετικούς επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων ημερών.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναθερμανθεί η ιδιωτική οικονομία και να τονωθεί κάπως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ειδικά τώρα που ευνοούν οι υγειονομικές συνθήκες.


Η λειτουργία του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων από σήμερα Δευτέρα θα γίνεται πλέον κανονικά, με μόνο περιορισμό τη συνάθροιση εντός του καταστήματος ή του mall κατά αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
Παράλληλα οι καταναλωτές θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο ωρών για τα ψώνια τους απ’ τη στιγμή που θα στείλουν με SMS στο 13033 τον κωδικό 2 λαμβάνοντας την έγκριση ή θα συντάξουν το έντυπο μετακίνησης.

Οι παραβάτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ στην περίπτωση των επιχειρήσεων που παραβαίνουν τους κανόνες θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις με προσωρινή αναστολή δραστηριότητας.

Σε τοπικό επίπεδο οι έμποροι υποδέχτηκαν με ανακούφιση την όλη εξέλιξη, καθώς έβλεπαν τις μέρες να περνούν και τα εμπορεύματά τους να μένουν απούλητα, ειδικά για τους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης που δεν ευνοήθηκαν από το click away, καθώς οι πελάτες δεν είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο κατάστημα και να δοκιμάσουν το ένδυμα ή το παπούτσι.
Τα καταστήματα ανοίγουν ξανά σήμερα σε μια περίοδο που ήδη είναι σε εξέλιξη οι χειμερινές εκπτώσεις. Βέβαια, τώρα που οι πελάτες θα μπορούν να εισέρχονται ξανά στα καταστήματα, οι προσφορές αποκτούν διαφορετικό νόημα.

Τα ποσοστά εκπτώσεων κυμαίνονται στον Βόλο τουλάχιστον μεταξύ 30-50%, με τους εμπόρους να αναζητούν τρόπους για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Μάλιστα ήδη από προχθές Σάββατο οι έμποροι της πόλης άρχισαν να κάνουν κάποιες προετοιμασίες στα καταστήματά τους για να υποδεχτούν τους πελάτες τους μετά από αρκετό καιρό.
Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος τόνισε πως «στόχος είναι να σωθεί η μικρή επιχείρηση που είναι και ο βασικός αιμοδότης του κράτους με τις οικονομικές υποχρεώσεις που εκπληρώνει. Γι’ αυτό και πέρα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις με ακόμη περισσότερα μέτρα, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να ενισχυθούν με γενναίες επιδοτήσεις όσον αφορά στους τζίρους, ενώ να μπει στο τραπέζι και η διαγραφή χρεών».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «η πτώση τζίρου για τους εμπόρους το 2020 σε σχέση με το 2019 ξεπέρασε το 60%. Και να σημειώσουμε πως το 2019 ήταν η χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας».

«Μετά από περίπου 2,5 μήνες οι καταναλωτές θα μπορούν να εισέρχονται στα καταστήματά μας και να δοκιμάζουν τα είδη που τους ενδιαφέρουν. Και αυτό συνιστά μια πολύ θετική εξέλιξη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας εμπόρων κ. Κώστας Τσέλιος, προσθέτοντας πως «το click away δεν ήταν εφαρμόσιμο για το 60% της αγοράς που αποτελούν η ένδυση και η υπόδηση, ενώ συνολικά οι κλάδοι του εμπορίου αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα».
Μάλιστα πρόσθεσε πως οι έμποροι έχουν αποδείξει και στην πράξη πως ξέρουν να τηρούν στην πράξη τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.
Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ο κ. Οντόπουλος ανέφερε πως «οι τζίροι ήταν μικρότεροι σε σχέση με την πρώτη καραντίνα, καθώς αυξήθηκαν τα μικρά καταστήματα, αλλά και τα πολυκαταστήματα που επένδυσαν στο e-shop, με αποτέλεσμα η πίτα να μοιραστεί. Παράλληλα, οι καταναλωτές λόγω των προβλημάτων με τις ταχυμεταφορές ήταν διστακτικοί στις παραγγελίες μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το