Ελλάδα

Με διαξιφισμούς η συζήτηση του ν/σ για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ

ÐÁÑÁÓÊÅÕÏÐÏÕËÏÓ Í  ÂÉÏÕÔÓÇÓ Í  ÂÏÕËÇ

Σε υψηλούς τόνους και με αντιπαραθέσεις διεξάγεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

Με αφορμή μία παρατήρηση χθες της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή του τοποθέτηση ανέφερε ότι «η εξίσωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας με τα 45άρια και τα καλάσνικωφ, είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος για να οδηγηθούμε στην ανομία και να αμφισβητήσουμε τις αρχές της αστικής δημοκρατίας».

«Στο ίδιο Σύνταγμα ορκιστήκαμε όλοι πίστη – και όταν λέμε πως “είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος”, καλό θα είναι να το θυμόμαστε σ’ αυτήν την αίθουσα», σημείωσε ο κος Μητσοτάκης, παραπέμποντας στη γνωστή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αναπτύσσοντας την αντίθεση του κόμματός του στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου, βάσει του οποίου αναμένεται να αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός (έχοντας αναπηρία που ξεπερνά το όριο του 67% )ο κος Μητσοτάκης έκανε και πάλι λόγο για διάταξη που φωτογραφίζει έναν άνθρωπο, που «δεν έχει επιδείξει καμία διάθεση μεταμέλειας και καμία αναγνώριση για τον πόνο που προκάλεσε – και δεν έχει πείσει κανένα δικαστικό συμβούλιο για το ότι δεν ήταν υπότροπος να επαναλάβει τις ίδιες πράξεις».

«Αν θέλετε να αποδείξετε πως δεν είναι φωτογραφική η διάταξη, να εισάγετε χρονοδιάγραμμα για όσους έχουν καταδικαστεί σε ισόβια περισσότερο από μία φορά», συνέχισε ο κος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.

«Αν δεν το κάνετε, θα σας συνοδεύει η κατηγορία ότι ένας διακεκριμένος νομικός, νομοθέτησε φωτογραφικά για έναν σεσημασμένο δολοφόνο. Δεν υπάρχει νομικό επιχείρημα που να λέει πως πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση κάποιος που έχει μία φορά ισόβια με κάποιον που έχει πέντε», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Σε σχέση με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως τέτοιου είδους φυλακές υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – ακόμα και στις σκανδιναυικές που επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

«Στις φυλακές τύπου Γ’, καταλήγουν στρατευμένοι εγκληματίες, σεσημασμένοι ποινικοί, τρομοκράτες, που στις άλλες φυλακές συνιστούν ένα “κράτος εν κράτει”. Πρέπει να δίνονται άδειες; Ενδεχομένως ναι. Να σας θυμίσω, όμως, πού κατέληξε η υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού;», παρατήρησε .

Τέλος, για την ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «πρέπει γίνει με εξορθολογισμό του συστήματος απόδοσης ποινών και όχι με αποφυλακίσεις».

Και «αν μας ενδιαφέρει η αποτρεπτική διάσταση του νόμου που ποινικοποιεί την κουκούλα στην περίπτωση της ληστείας, γιατί δεν μας ενδιαφέρει για τις μολότωφ; Με τόσο άνεση προσπερνάμε συμπεριφορές που έχουν περίπου παγιωθεί στην Ελλάδα ως περίπου φυσιολογικές;», αναρωτήθηκε.

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, υπερασπίστηκε το σύστημα των αδειών των κρατουμένων, που «έχει διευκολύνει πάρα πολύ τους πάντες (και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και την Πολιτεία). Σύμφωνα με την κατ’ έτος απολογιστική των υπουργών Δικαιοσύνης, είμαστε η χώρα με τις λιγότερες αποδράσεις και παραβιάσεις στην Ευρώπη», ανέφερε.

«Πού ήσασταν εσείς ως πτέρυγα, ως συγκυβερνόν κόμμα, όταν είχαν δοθεί 7 άδειες στον Χριστόδουλο Ξηρό; Δυστυχώς, μ’ αυτό που έκανε ο Ξηρός, έχουν καεί και τα ξηρά και τα χλωρά και έχουν δοθεί ελάχιστες άδειες. Πάμε να δούμε τα πραγματικά προβλήματα και να τοποθετούμαστε πάνω σ’ αυτά. Να μην δημιουργούμε αυτό το πέπλο που οδηγεί σε συντηρητική αναδίπλωση την κοινωνία», κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ ο κ.Βούτσης.

Σχετικά με την επίμαχη διάταξη που αφορά τον Σάββα Ξηρό, νωρίτερα σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την αντιπολίτευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος έκανε μια σύντομη παρέμβαση επαναλαμβάνοντας πως «η ρύθμιση δεν εισάγει απόλυση κρατουμένου, αλλά έναν διαφορετικό τρόπο έκτισης ποινής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κρατουμένου με αναπηρία».

«Σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται οποιοσδήποτε εξαγνισμός, ούτε με μειώνεται η μομφή που έχει αποταθεί στους καταδικασθέντες από το δικαστήριο», επεσήμανε ο υπουργός.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι εκφράζει τον βαθύ σεβασμό του προς τα θύματα της τρομοκρατίας σημειώνοντας: «’Ολα τα θύματα από βίαιες πράξεις είναι άξια σεβασμού».

Η διάταξη αναμένεται να τεθεί το βράδυ σε ονομαστική ψηφοφορία, έπειτα από πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το