Τοπικά

Με αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου αρχίζει το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας

Με την καθιερωμένη πλέον αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, στις 2 Ιουλίου, αρχίζει τις εργασίες του το 19ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας 2018, όπου θα μεταβούν οι σπουδαστές του σχολείου και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι με πούλμαν, το οποίο θα ξεκινήσει από το 1ο Λύκειο Βόλου (Κύπρου 48, Παγκύπριο Διδακτήριο), στις 8:30 μ.μ. και θα επιστρέψει λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Την αστροβραδιά οργανώνει το Παρατηρησιακό Τμήμα της Εταιρείας, το οποίο θα στήσει τα τηλεσκόπιά του για την παρατήρηση όλων των αστροπαρατηρητών, για την παρατήρηση του Δία, της Αφροδίτης και των άλλων ουρανίων αντικειμένων με τηλεσκόπια, ενώ παράλληλα ο κ. Κωνσταντίνος Μουτσιάρας θα ξεναγεί το πλήθος με ακτίνες λέιζερ, στους αστέρες και στους αστερισμούς του ουρανού με ην ιστορία και τη μυθολογία τους. Ύστερα κατά τις 11:00 μ.μ. θα κατευθυνθούν όλοι στο Χάνι του Ζήσης για την κοινή συνεστίαση με τη πατροπαράδοτη φασουλάδα.
Πριν από τη συνεστίαση, θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα 20λεπτη ομιλία από τον κ. Κων/νος Καμβρογιάννη, φυσικό και τακτικό Μέλος της Εταιρείας, ο οποίος θα παρουσιάσει το βιβλίο του κ. Κων/νου Μαυρομμάτη «Η Ουρανογραφία των Αγίων» με παράλληλη βιντεοπροβολή της αριστούχου Αθηναίας μαθήτριας της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεων» Αχιλλίας Γεωργακοπούλου.

Την επόμενη μέρα Δευτέρα, 3η Ιουλίου 2018 αρχίζουν τα μαθήματα του 19ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας 2018 στο Βόλο, από την τοπική Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Tα μαθήματα θα γίνονται στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Αλεξάνδρας – Ελευθερίου Βενιζέλου, πρώην Ιωλκού, κτίριο «Ματσάγκου»). Θα λειτουργήσουν δε πάλι φέτος τρία τμήματα: των Αρχαρίων, των Προχωρημένων και το Παρατηρησιακό Τμήμα. Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν το νέο αυτό τμήμα πρέπει να προσέλθουν για να εγγραφούν στις 6:30 μ.μ., διότι στις 7 μ.μ. είναι η έναρξη των μαθημάτων.
Όσοι θα παρακολουθήσουν τα τμήματα Αρχαρίων και Προχωρημένων πρέπει να προσέλθουν στις 8:30 μ.μ για να εγγραφούν, διότι στις 9 μ.μ. αρχίζουν τα μαθήματα, τα οποία θα διδάξουν 10 καθηγητές Πανεπιστημίων και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αστρονόμοι και Ερασιτέχνες Αστρονόμοι.
Στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας γίνονται δεκτοί όλοι οι ενδιαφερόμενοι, κάθε ηλικίας και μόρφωσης.
Στο τμήμα Αρχαρίων θα διδαχθούν οι στοιχειώδεις γνώσεις ολόκληρης της αστρονομίας, δηλ. το ηλιακό μας σύστημα (Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες, δορυφόροι), οι αστέρες, τα νεφελώματα, οι γαλαξίες και το Σύμπαν γενικότερα. Θα διδάξουν δε οι καθηγητές: Τομπουλίδης Χαρίτων, αστροφυσικός, Μαυρομάτης Δημήτριος, φυσικός, Μπλατσής Δημήτριος, μαθηματικός, και Βέης Νικόλαος, φυσικός.

Στο τμήμα των προχωρημένων θα διδαχθούν ειδικά θέματα, όπως: Συμπαγείς αστέρες και δίσκοι προσαύξησης, Αστρονομία βαρυτικών κυμάτων, πλανητικά συστήματα και το δικό μας πλανητικό σύστημα και Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, μελανές οπές, κοσμολογία. Θα διδάξουν δε οι καθηγητές: Ξενάκης Χρίστος, επίτιμος σύμβουλος φυσικών, Φιλοθόδωρος Αλέξανδρος υποψήφιος διδάκτωρ αστρονομίας, Βάρβογλης Χαράλαμπος, ομότιμος καθηγητής αστρονομίας και Γραμμένος Θεοφάνης επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στο Παρατηρησιακό Τμήμα θα διδαχθούν ουράνιες συντεταγμένες, τηλεσκόπια, λογισμικό “Celestia”, μέθοδοι παρατήρησης και αστροφωτογράφισης, ουράνιος θόλος και αστερισμοί. Θα διδάξουν δε οι καθηγητές: Καμβρογιάννης Κωνσταντίνος, φυσικός, Γιαννίσης Γ., πολιτικός μηχανικός, Ζαγάκος Γεώργιος, αξιωματικός αεροπορίας, Ταμβάκης Γεώργιος, ταξίαρχος ε.α.,Ζαφραντζάς Ευστάθιος οικονομολόγος και Καραΐσκος Απόστολος χημικός μηχανικός.

Την διοργάνωση της αστροβραδιάς στα Χάνια Πηλίου, την έχει αναλάβει το Παρατηρησιακό Τμήμα της Εταιρείας, που θα στήσει τα τηλεσκόπια στο 2ο παρκινγκ προς τις Αγριόλευκες, για να παρατηρήσει ο κόσμος τους πλανήτες, τα νεφελώματα, τα σμήνη αστέρων και τους γαλαξίες του ουρανού, που θα φαίνονται εκείνες τις ώρες, ενώ παράλληλα θα γίνεται ξενάγηση με λέιζερ στους αστέρες και τους αστερισμούς του ουρανού, με την ιστορία και τη μυθολογία τους. Εάν ο καιρός δεν το επιτρέψει η αστροβραδιά θα πραγματοποιηθεί στο Χάνι του Ζήση, με προβολή του προγράμματος “Stelarium”.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου και περισσότερες πληροφορίες, παρέχονται στα τηλέφωνα της Εταιρείας: 24.210 – 46.253, 24.210 – 51.061 και στην ιστοσελίδα της Εταιρείας www.astronomos.gr.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το