Τοπικά

Με αργούς ρυθμούς η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από ελαιοπαραγωγούς για τα 30 ευρώ ανά στρέμμα

Από την Τρίτη άρχισε η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων από τους ελαιοπαραγωγούς που παράγουν λάδι για να λάβουν την ενίσχυση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με περίπου 30 ευρώ το στρέμμα, ωστόσο το ηλεκτρονικό σύστημα δουλεύει με ρυθμούς χελώνας και οι αγρότες ζητούν παράταση της προθεσμίας, ώστε να μην μείνουν κάποιοι εκτός επιδότησης.

Το μέτρο της ενίσχυσης που ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει συνολικό προϋπολογισμό 126 εκατομμύρια ευρώ και σχετίζεται με την επούλωση των «πληγών» σε ελαιοπαραγωγούς που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Το μέτρο θα αφορά σε περίπου 145.000 κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (οικονομικό έτος 2019) και είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ (έτους 2019) καλλιέργεια ελιάς (ελαιοποιήσιμη ή και διπλής κατεύθυνσης) εξαιρούμενης της ποικιλίας καλαμών.

Σύμφωνα με ελαιοπαραγωγούς το πρόβλημα είναι πως το σύστημα λειτουργεί αργά, ουσιαστικά «σέρνεται».
Ο τέως πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων, ελαιοπαραγωγός, κ. Γιάννης Διανελλάκης επισήμανε πως στις τρεις πρώτες μέρες της διαδικασίας, ελάχιστοι αγρότες, υπέβαλαν αίτηση. Η προθεσμία ολοκληρώνεται στις 27 Νοεμβρίου και, αν συνεχιστούν αυτά τα προβλήματα με το σύστημα, τότε θα πρέπει να δοθεί παράταση, ώστε όλοι οι παραγωγοί να μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση και να λάβουν τη βοήθεια.
Μάλιστα εκτίμησε ότι οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλλουν αίτηση από το Πήλιο, ξεπερνούν τους 1.500.
Το ποσό που αναλογεί σε κάθε στρέμμα, είναι στα 30 ευρώ. Με την ελάχιστη φετινή παραγωγή ελιάς, θα είναι για τους παραγωγούς μια μικρή ανάσα. Όπως αναφέρουν ελαιοπαραγωγοί, οι περισσότεροι αγρότες έχουν μικρό κλήρο, 20-30 στρέμματα, άρα η οικονομική τους βοήθεια από το Κράτος θα κυμανθεί μεταξύ 600-1.000 ευρώ. Το μέτρο της οικονομικής ενίσχυσης είναι καλό, αλλά δεν φτάνει για τις ανάγκες των παραγωγών.

Παράλληλα οι ελαιοπαραγωγοί θέτουν ακόμη ένα ζήτημα. Πολλοί παραγωγοί του κεντρικού Πηλίου, παράγουν βρώσιμη ελιά η οποία δεν θα λάβει τη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση. Πώς θα καλύψουν τις ανάγκες του χειμώνα; Από το Νότιο Πήλιο οι περισσότεροι παραγωγοί ειδικεύονται στην ελαιοποιήσιμη ελιά και αυτοί θα λάβουν την ενίσχυση.

Γενικότερα τα πράγματα για τους ελαιοπαραγωγούς δεν είναι καλά, γιατί είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Πέρυσι και πρόπερσι είχαν καλή παραγωγή ελιών, αλλά ο δάκος αχρήστευσε σημαντικές ποσότητες. Φέτος η παραγωγή είναι έτσι και αλλιώς πολύ περιορισμένη, οπότε δεν περιμένουν τον δάκο για να τους φέρει επιπλέον προβλήματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το