Τοπικά

Με αποχή προειδοποιούν οι συμβολαιογράφοι – Κόντρα με τους δικηγόρους για την αποδοχή κληρονομίας

Με αποχή από όλες τις προς μεταγραφή πράξεις, περιλαμβανομένης και της διαδικασίας στην εφαρμογή «My Property», προειδοποιούν οι συμβολαιογράφοι και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, από την 1η Ιουνίου, εφόσον δεν ικανοποιηθούν αιτήματά τους.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να βρεθούν σε αντιπαράθεση με τους δικηγόρους, με αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων, ότι έθεσαν στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ζήτημα που αφορά στην αποδοχή κληρονομίας. Οι συμβολαιογράφοι επισημαίνουν ότι η υφαρπαγή της ύλης τους από τους δικηγόρους είναι κόκκινη γραμμή και ότι η κυβέρνηση θα τους βρει απέναντί της με πανελλαδική αποχή διαρκείας. Όπως είναι γνωστό, τις αποδοχές μέχρι σήμερα τις κάνουν οι συμβολαιογράφοι, αλλά πλέον τις διεκδικούν και οι δικηγόροι. Χαρακτηριστικά η Συντονιστική αναφερόμενη στο θέμα των αποδοχών, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, «να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα αποδοχής κληρονομιάς από δικηγόρους, κατ’ ανάλογη διαδικασία με τις ένορκες βεβαιώσεις άλλως, τη δυνατότητα αποδοχής ενώπιον του γραμματέα του αρμοδίου Ειρηνοδικείου, δυνατότητα που μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται». Κίνηση πάντως που δεν αποκλείεται να φέρει «σύγκρουση» με τους συμβολαιογράφους. Οι δικηγόροι δηλώνουν πάντως διαθεσιμότητα για να αναλάβουν «…την εκτέλεση έργου, το οποίο να αρνούνται ή αδυνατούν να επιτελέσουν σήμερα άλλοι δημόσιοι λειτουργοί».

Συνάντηση με Τσιάρα
Την απόφαση της έκτακτης γενικής τους συνέλευσης, της 8ης Μαΐου, επέδωσαν οι συμβολαιογράφοι του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας στον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, σε συνάντηση που είχαν μαζί του την Παρασκευή στην Καρδίτσα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΣΕΛ Ι. Κόνσουλας, ο γενικός γραμματέας Στ. Δημητριάδης και το μέλος του Δ.Σ. Φανή Χριστοδούλου. Ειδικότερα στην απόφαση επισημαίνονται τα εξής: «Η γενική συνέλευση των μελών του ΣΣΕΛ διαπιστώνει τη βαθμιαία επιδεινούμενη κατάσταση στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων μας. Η βίαιη και ραγδαία λόγω των περιστάσεων ψηφιοποίηση, η διαρκής ανάθεση νέων καθηκόντων, η (παρά την ψηφιοποίηση) ολοένα και πιο δύσκολη διεκπεραίωση απλών διαδικαστικών ενεργειών, η σωρεία προθεσμιών με την απειλή μάλιστα ποινών, δημιουργούν ένα ασφυκτικό και ανασφαλές περιβάλλον εργασίας, αποσπούν τον συμβολαιογράφο από το καθαρά επιστημονικό αντικείμενο, το οποίο προορίζεται να υπηρετήσει και επικεντρώνουν αναγκαστικά την προσοχή του σε ζητήματα γραφειοκρατικής διαδικασίας, παντελώς άσχετα με τον πυρήνα και την ουσία του λειτουργήματός του. Καλείται έτσι ο συμβολαιογράφος να καλύψει το κενό, που προκαλεί η αδυναμία της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να ελέγξουν μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών τους σημαντικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό και επικίνδυνα ανασφαλές περιβάλλον ο συμβολαιογράφος είναι αδύνατον να ασκήσει τα επιστημονικά του καθήκοντα. Απομακρύνεται με βίαιο τρόπο από τον πραγματικό θεσμικό και επιστημονικό του ρόλο στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι και μετατρέπεται σε εργαλείο ελέγχου όλων των συναφών με το αντικείμενό του παραμέτρων, κομμάτι του εισπρακτικού μηχανισμού και μάλιστα με τη δαμόκλεια σπάθη της ποινής σε περίπτωση λάθους να επικρέμεται. Η εικόνα του (άλλοτε) ιερού συμβολαιογραφικού εγγράφου προσομοιάζει μάλλον με πρωτόκολλο δημόσιας υπηρεσίας, παρά με έγγραφο διατύπωσης δηλώσεων, επίτευξης συμφωνιών και επίλυσης διαφορών. Και ασφαλώς ούτε λόγος πια για προσωπική ζωή των συμβολαιογράφων, καθώς όλα τα παραπάνω καταλαμβάνουν και αναλώνουν το σύνολο της ύπαρξής του. Οι συμβολαιογράφοι διακηρύσσουμε και επιθυμούμε να καταστεί πέραν πάσης αμφιβολίας σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην εξέλιξη. Αναγνωρίζουμε, ότι πλέον οι νέες διαμορφούμενες και συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας επιβάλλουν και τη διαρκή προσαρμογή και εξέλιξη και ημών των ιδίων. Επιθυμούμε, όμως, εξίσου την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή και κυρίως τη διατήρηση του επιστημονικού χαρακτήρα του κλάδου μας και της κοινωνικής, επαγγελματικής και προσωπικής μας αξιοπρέπεια».

Αιτήματα
Στην απόφαση αναφέρονται επιπλέον τα εξής: «Πρέπει επιτέλους να τεθεί φραγμός στην εργαλειοποίηση του συμβολαιογράφου. Γι’ αυτό τα μέλη του ΣΣΕΛ προτείνουμε και ταυτόχρονα αξιώνουμε:
Α) Αναφορικά με την εφαρμογή «My property»: Κωδικοποίηση φορολογικής νομοθεσίας, ειδικά σε σχέση με το σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών. Να εκδοθεί η εγκύκλιος σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας πρόχειρων αγροτικών και κτηνοτροφικών κτισμάτων (κοτέτσια, αποθήκες, μαντριά κ.λπ.). Δημιουργία help desk και chat για άμεση επίλυση προβλημάτων, όπως είχε υποσχεθεί ο διοικητής ΑΑΔΕ. Υποχρέωση ανάρτησης συμβολαίων στο τέλος του επόμενου μήνα. Επιτάχυνση διεκπεραίωσης υποθέσεων στις ΔΟΥ, δεδομένου ότι σήμερα παρατηρείται υπερβολική καθυστέρηση.
Β) Αναφορικά με τις υποχρεώσεις μας προς το Κτηματολόγιο: Εκπαίδευση διά ζώσης, όπως προβλέπεται και στο υπογραφέν μνημόνιο συνεργασίας. Δυνατότητα υποβολής των πράξεων και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του ίδιου άρθρου 14 του Ν. 2664/1998. Σταδιακή υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής των πράξεων, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των συμβολαιογράφων, ήτοι από 1/7/2021 των χαριστικών δικαιοπραξιών και των πράξεων αποδοχής κληρονομίας και από 1/11/2021 των δικαιοπραξιών εξ επαχθούς αιτίας, προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος εξοικείωσης και υποβολής παρατηρήσεων. Ενημέρωση του πολίτη με sms ή με μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για την πληρωμή των δικαιωμάτων του κτηματολογίου. Να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις που έχουν υποβληθεί για το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων. Διεύρυνση ωραρίου ηλεκτρονικής υποβολής συμβολαίων. Help desk που θα βοηθά στην άμεση επίλυση των προβλημάτων».

Φορολογικές διευκολύνσεις
Και καταλήγει ο ΣΣΕΛ: «Η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει ότι η ανάθεση στον συμβολαιογράφο ολοένα και περισσότερων καθηκόντων καθαρά διοικητικού και εισπρακτικού χαρακτήρα, επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας του γραφείου, καθώς απαιτεί την προμήθεια και συντήρηση εξοπλισμού, αλλά και την απασχόληση επιπλέον προσωπικού για την εκπλήρωση των πέραν των καθαρά συμβολαιογραφικών καθηκόντων του υποχρεώσεων και οφείλει να προβεί σε ανταπόδοση από την πλευρά της με συγκεκριμένες παροχές και ειδικότερα: Επιχορήγηση για την υποδομή ηλεκτρονικού εξοπλισμού των συμβολαιογραφείων. Καθορισμό αμοιβής για τις επιπλέον εργασίες, οι οποίες έχουν ανατεθεί στους συμβολαιογράφους. Παροχή φορολογικών διευκολύνσεων. Διευκόλυνση στις περιπτώσεις απόδοσης σε ΕΦΚΑ και Δημόσιο παρακρατούμενων χρηματικών ποσών με τη δυνατότητα ανοίγματος από τους συμβολαιογράφους ακατάσχετου λογαριασμού. Κατάργηση μεγαρόσημου στις συμβολαιογραφικές πράξεις ή πάγιος συνυπολογισμός του στις συμβολαιογραφικές πράξεις ή μηνιαία/τριμηνιαία απόδοση του τέλους μεγαρόσημου με λίστα, καθώς η έκδοσή του με τον προτεινόμενο τρόπο απαιτεί υπερβολικά πολύ χρόνο, ο οποίος δεν είναι διαθέσιμος».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το