Τοπικά

Με αντιγριπικά εμβόλια εφοδιάζονται τα φαρμακεία της Μαγνησίας – Στα μέσα Οκτωβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός

Ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες ο εφοδιασμός των φαρμακείων της Μαγνησίας με αντιγριπικά εμβόλια, ενώ ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου. Στόχος είναι όλο και περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν για να προστατευτούν από την εποχική γρίπη.
Πέρυσι στη Μαγνησία είχαν παραγγελθεί κοντά στα 25.000-30.000 αντιγριπικά εμβόλια. Πανελλαδικά τα αντιγριπικά εμβόλια που είχαν παραγγελθεί, ανέρχονταν στα 2.226.000. Εξαντλήθηκαν όλα και το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να προμηθευτεί κοντά στον Φεβρουάριο άλλα 50.000 εμβόλια για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν πως τα τελευταία τρία χρόνια όλο και αυξάνεται το ενδιαφέρον των πολιτών να εμβολιαστούν για να προστατευθούν από την εποχική γρίπη. Δεν αποκλείεται φέτος οι παραγγελίες εμβολίων να είναι αυξημένες.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως «ήδη βρισκόμαστε στην περίοδο που ξεκίνησε ο εφοδιασμός των φαρμακείων του Νομού με τα αντιγριπικά εμβόλια, ενώ ο εμβολιασμός θα αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου και θα διαρκέσει πέντε μήνες».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «τα αντιγριπικά εμβόλια συνταγογραφούνται με μηδέν κόστος συμμετοχή, δηλαδή δεν επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος και οι τιμές τους κυμαίνονται από δέκα έως δεκατρία ευρώ. Υπάρχουν πολυδύναμα εμβόλια που σημαίνει ότι έχουν πολλά στοιχεία που τα κάνουν πιο ενισχυμένα από άλλοτε. Μάλιστα είναι η δεύτερη χρονιά που εφαρμόζεται το πολυδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο».

Οι χρόνιοι πάσχοντες, οι άνω των 60 ετών αλλά και πολίτες άλλων κατηγοριών, όπως εργαζόμενοι, γιατροί στα Νοσοκομεία θα πρέπει να εμβολιαστούν.
«Πέρυσι κάναμε μια πετυχημένη καμπάνια ως φαρμακευτικός σύλλογος για να ενισχύσουμε τις φωνές υπέρ του εμβολιασμού του πληθυσμού, καθώς το εμβόλιο σώζει ζωές ενόψει του κύματος γρίπης που θα έρθει και φέτος. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που ίσως χρειαστούν επαναληπτική δόση του εμβολίου το Φεβρουάριο, γι’ αυτό και οι ασθενείς θα πρέπει έγκαιρα να το εφοδιαστούν».

Πέρυσι είχαν παρατηρηθεί ελλείψεις εμβολίων μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Ο κ. Ματσιόλης επισήμανε πως «παρατηρούνται ελλείψεις κοντά στο τέλος του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι ρισκάρουμε τα αποθέματά μας για το αν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες για όλη την περίοδο. Η κοινωνία αντιλαμβάνεται την προσφορά του φαρμακοποιού, καθώς συν τοις άλλοις ο δωρεάν εμβολιασμός πραγματοποιείται στους χώρους των φαρμακείων».
Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν και άλλες χρονιές που οι φαρμακοποιοί έμεναν με τις ποσότητες των εμβολίων που είχαν προμηθευτεί στα χέρια.
Τώρα, όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι πολίτες είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι στο να κάνουν εμβόλιο, γι’ αυτό και παρατηρήθηκε πέρυσι το φαινόμενο να χρειαστεί νέα παραγγελία για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Πέρυσι οι νεκροί από την εποχική γρίπη είχαν ανέλθει στους 120 πανελλαδικά, ενώ και στη Μαγνησία καταγράφηκαν θάνατοι λόγω της γρίπης.
Γι’ αυτό και οι γιατροί συστήνουν στον πληθυσμό να εμβολιαστεί, ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα με την υγεία του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το