Ελλάδα

Με 70 επιχειρηματίες στα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας

Απόβαση ελληνικών επιχειρήσεων που επιθυµούν να δραστηριοποιηθούν οικονοµικά στη Βόρεια Μακεδονία θα σηµειωθεί κατά την πρώτη επίσηµη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια.
Το ταξίδι στη Βόρεια Μακεδονία και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα µε τον οµόλογό του Ζόραν Ζάεφ, την Τρίτη, πέραν της διπλωµατικής τους βαρύτητας, αποκτούν πρόσθετη σηµασία καθώς τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία και συγχρόνως επιχειρηµατική αποστολή αποτελούµενη από δεκάδες εκπροσώπους κορυφαίων ελληνικών οµίλων, µε πολλές συµµετοχές και από τη Βόρεια Ελλάδα.

Η σύσφιξη των οικονοµικών σχέσεων των δύο χωρών προβλέπεται εξάλλου από τα άρθρα 13, 14 και 15 της Συµφωνίας των Πρεσπών. Ειδικότερα στο άρθρο 14 τονίζεται πως «τα Μέρη θα αναπτύξουν περαιτέρω την οικονοµική συνεργασία τους σε όλους τους τοµείς. Ιδιαίτερη έµφαση θα δοθεί στην ενδυνάµωση, ενίσχυση και εµβάθυνση της διµερούς συνεργασίας στους τοµείς της γεωργίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της βιοµηχανίας, των υποδοµών, των επενδύσεων, του τουρισµού, του εµπορίου και των µεταφορών».
Προποµπός του πρωθυπουργικού ταξιδιού ήταν άλλωστε η πρόσφατη σύσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας µε εκπροσώπους επιχειρήσεων του βορειοελλαδικού χώρου στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της οποίας τους κάλεσε να αδράξουν την ευκαιρία και να κόψουν τον «γόρδιο δεσµό».

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ενδιαφέρον για να συµµετάσχουν στην αποστολή της ερχόµενης Τρίτης στα Σκόπια έχουν καταθέσει δεκάδες επιχειρηµατικοί όµιλοι (τουλάχιστον 70) υποβάλλοντας τη σχετική πρόταση στο Enterprise Greece.

Ανάµεσά τους και κορυφαία στελέχη από τους οµίλους Μυτιληναίου, Περιστέρη, Κοντοµηνά, Βαρδινογιάννη, Κοπελούζου, Στασινόπουλου, Κόκκαλη. Κάποιοι εξ αυτών δε όπως οι κ. Μυτιληναίος και Κοντοµηνάς ενδέχεται να παραστούν αυτοπροσώπως στις συνοµιλίες µε την αντίστοιχη πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας. Ενδεικτικά, µεταξύ των οµίλων που έχουν δηλώσει συµµετοχή είναι οι ΣΙ∆ΕΝΟΡ, Promitheus Gas, ∆ΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Α∆ΜΗΕ,Motor Oil,Intracom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ, ΑPIVITA.

Την Τρίτη
Σύµφωνα δε µε κυβερνητικές πηγές, στο περιθώριο του επιχειρηµατικού φόρουµ που θα πραγµατοποιηθεί το απόγευµα της Τρίτης στην πόλη των Σκοπίων θα ανακοινωθούν συµφωνίες ή προσύµφωνα µεταξύ συγκεκριµένων εταιρειών, πολλές από τις οποίες θα υλοποιηθούν το αµέσως επόµενο διάστηµα. Αυξηµένο ωστόσο είναι το επιχειρηµατικό ενδιαφέρον και από τον χώρο της Βορείου Ελλάδος. Στην επίσηµη αποστολή της Τρίτης είχαν δηλώσει πρόθεση να συµµετάσχουν οι:

Doc Pharma ΑΕ, ΙΣΟΜΑΤ ΑΒΕΕ-Βιοµ. ∆οµικών Χηµικών και Κονιάµατος, ΓΕΩΤΕΚ ΑΤΕ, ∆αστερίδης Νικ. ΑΒΕΕ, ∆ιεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης ΑΕ, ΕΛΒΙΑΛ ΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος-ΕΚΕ, Κ. Κουµτζής ΑΕ, ΜΕΒΓΑΛ Μακεδονική Βιοµηχανία Γάλακτος ΑΕ, Μιχαήλ Αραµπατζής ΑΒΕΕ, Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης ΑΕ, ΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ-Μονάδα Ξύλου, Selecta ΕΛΛΑΣ ΙΚΕ & ΣΙΑ ΕΕ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΟΧΟΝΟΣ ΣΝΑΚ ΑΒΕ, Κτήµα Γεροβασιλείου, Τηλεµατική, EDIL HELLAS, New Age ΑΒΕΕ-Βιοµηχανία Ενδυµάτων και Εφαρµογών, Παυλίδης ΑΕ Μάρµαρα/Γρανίτες, Αυγοδιατροφική ΑΕ, ∆οµική Π. Παυλίδης ΑΕ & Στερεά Καύσιµα, Σφαγεία Αλµωπίας ΑΕ, Εταιρεία ΝΕΦΕΛΗ fruit AE, Βουλγαράκης Γεώργιος ΙΚΕ (ΒΟΡΑΣ)-Επεξεργασία Προϊόντων, GAIA Επιχειρείν, Κτήµα Αλφα (Alpha Εstate), Γιώτας ΑΕ, ΑΦΟΙ ΠΙΤΕΝΗ ΑΒΕΕ, Ελληνικές Νοστιµιές, ELATON, Οινοποιία Μαλαµατίνας και ΥΙΟΣ, VARDAX SA, Λουφάκης Χηµικά ΑΒΕΕ, Αθανάσιος Σαββάκης. Ο πρωθυπουργός θα φθάσει στο αεροδρόµιο των Σκοπίων το πρωί της Τρίτης και στη συνέχεια θα µεταβεί στο κυβερνητικό µέγαρο, όπου θα γίνει επίσηµη τελετή υποδοχής. Ακολούθως θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση µε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, την πρώτη µετά την πρόσφατη βράβευσή τους στη Γερµανία για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή µε αφορµή τη Συµφωνία των Πρεσπών. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονοµίας, Γιάννης ∆ραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υποδοµών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Το πρόγραµµα περιλαµβάνει και σύγκληση του Ανώτατου Συµβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, κάτι που υποδηλώνει και το έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη διπλωµατικών και οικονοµικών σχέσεων µεταξύ των δύο χωρών.

Είναι κάτι ανάλογο µε το Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας της χώρας µας µε την Τουρκία αλλά και µε τον Στρατηγικό ∆ιάλογο που έχει εγκαινιάσει προσφάτως η Ελλάδα µε τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της αναβάθµισης των σχέσεών τους. Κατά το Συµβούλιο Συνεργασίας θα υπογραφούν: ■Σχέδιο δράσης για την εµβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο µερών. ■Συµφωνία αµυντικής συνεργασίας µεταξύ των δύο υπουργείων Εθνικής Αµυνας. ■Συµφωνία σχετικά µε την εγκατάσταση συνοριακού σηµείου διέλευσης µεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προµάχους στην Ελληνική ∆ηµοκρατία µε το Majden στη ∆ηµοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. ■Μνηµόνιο Συνεργασίας µεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γραµµατείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. ■Πρώτη Προσθήκη στο Μνηµόνιο Κατανόησης µεταξύ της ∆ΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016. ■Μνηµόνιο Συνεργασίας µεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της ∆ηµοκρατίας της Μακεδονίας. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών, για πρώτη φορά κοινές µετά την εφαρµογή της Συµφωνίας των Πρεσπών. Οι δύο οµόλογοι θα συµµετάσχουν ασφαλώς και στο επιχειρηµατικό φόρουµ. Προηγουµένως ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί µε τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το