Τοπικά

Με 55 χρόνια κάθειρξη πήρε άδεια από τη φυλακή – Δεν επέστρεψε στην Κασσαβέτεια και διώκεται ως δραπέτης

Αλλοδαπός βαρυποινίτης των Αγροτικών Φυλακών Κασσαβέτειας, Τούρκος υπήκοος, πήρε διήμερη άδεια τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι δεν είχε μόνιμο τόπο κατοικίας, χωρίς όμως να επιστρέψει πίσω στη φυλακή, όταν έληξε η άδειά του, όντας πλέον δραπέτης.
Ο 45χρονος αλλοδαπός είχε καταδικαστεί από το Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου σε συνολική ποινή κάθειρξης 55 ετών, για μεταφορά παράνομων μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά και είχε αρχίσει να εκτίει την ποινή του στις 11 Φεβρουαρίου 2013. Τον περασμένο Νοέμβριο μεταφέρθηκε στις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου, για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, περίπου 19 χρόνια (επρόκειτο να εκτίσει 25 χρόνια συνολική ποινή φυλάκισης βάσει του νόμου 3025).
Ήδη είχε εκτίσει επτά χρόνια από την ποινή του και πριν τον Ιούνιο κατέθεσε αίτημα στο συμβούλιο της φυλακής, για την παροχή διήμερης άδειας, που θα άρχιζε στις 21 Ιουνίου, δηλώνοντας όμως ως τόπο κατοικίας, όχι κάποιο σπίτι συγγενικού του προσώπου, αλλά ξενοδοχείο του Βόλου…

Αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί σύνηθες φαινόμενο να απορρίπτονται από τα συμβούλια των φυλακών άδειες, στις οποίες οι κρατούμενοι δεν δηλώνουν κάποιον συγγενή στην περιοχή, όπου κρατούνται, ούτε κάποια μόνιμη διεύθυνση κατοικίας.
Αυτό γίνεται, προκειμένου να αποφεύγονται πιθανές αποδράσεις των κρατουμένων, αφού σε περίπτωση εξαφάνισής τους οι Αρχές δεν γνωρίζουν από πού μπορούν να ξεκινήσουν την αναζήτηση για τη σύλληψή τους.

Το αίτημα του αλλοδαπού κρατούμενου εγκρίθηκε τελικά από το συμβούλιο των φυλακών Κασσαβέτειας και ο άνδρας πήρε την άδεια που επιθυμούσε, αλλά με τη λήξη της στις 23 Ιουνίου, «ξέχασε» να επιστρέψει, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του από την Εισαγγελία του Βόλου.
Επιπλέον, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σχηματίσθηκε σε βάρος του δικογραφία, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, πλημμεληματικού χαρακτήρα και σε περίπτωση που συλληφθεί, θα καθίσει στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, κατηγορούμενος για απόδραση. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος δραπέτης πλέον, έχει καταδικαστεί και με ισόβια απέλαση στην Τουρκία.
Πηγές ανέφεραν πως δεν είναι πολύ συχνά τα αιτήματα κρατουμένων, που δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας, να ζητούν άδεια, δηλώνοντας κάποιο ξενοδοχείο του Βόλου, ενώ και όταν κατατίθενται, ένα αίτημα περίπου κάθε δίμηνο, απορρίπτονται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, που συμμετέχει στο συμβούλιο των φυλακών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης στις 16 Ιουλίου στις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου οι κρατούμενοι ήταν συνολικά 187, όταν οι διαθέσιμες θέσεις είναι 274.
Από τους κρατούμενους οι 145 ήταν ενήλικες, οι 41 νεαροί ενήλικες και ένας ανήλικος.

Γιώργος Στεργίου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το