Τοπικά

Με 50 δωρεές οργάνων η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου – Βραβεύτηκαν οι “πρωταγωνίστριες”

Φωτό: Οι “πρωταγωνίστριες” της ΜΕΘ: Η γιατρός Άννα Κυριακίδου που την δημιούργησε και βραβεύτηκε σε χθεσινή εκδήλωση, η νυν διευθύντρια Αντιγόνη Καραθάνου και η προϊσταμένη των νοσηλευτριών στης μονάδας Αγγέλα Βαλωτή

Κοντά στις 50 ανέρχονται οι δωρεές οργάνων που έχουν πραγματοποιηθεί στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου στα 28 χρόνια λειτουργίας της η οποία μάλιστα έχει βραβευτεί από διάφορους φορείς, γιατί είναι από τις πιο ενεργητικές ΜΕΘ πανελλαδικά για την ενίσχυση των δωρεών.

Οι εργασίες της διημερίδας για τις δωρεές και τις μεταμοσχεύσεις ολοκληρώθηκαν χθες στο νοσοκομείο Βόλου συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πολλών γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων.
Δύο πολύ σημαντικά μηνύματα που αναδείχθηκαν από τη σπουδαία αυτή διημερίδα, ήταν πως «όλοι είμαστε ενεργητικοί λήπτες» και «όλοι είμαστε δυνητικοί δότες». Δύο μηνύματα που έχουν σχέση με την ανάγκη πρόληψης αλλά και ευαισθητοποίησης, προκειμένου οι πολίτες να είναι θετικοί στην αξία της δωρεάς οργάνων.
Αυτό άλλωστε τόνισε και ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος που ήταν χθες εκ των βασικών ομιλητών αναπτύσσοντας το θέμα «θεολογικό πλαίσιο και βιοηθική προσέγγιση».
Ο μητροπολίτης ανέφερε πως η Εκκλησία είναι υπέρ της δωρεάς οργάνων, καθώς δεν υπάρχει κάτι πιο σπουδαίο να χαρίζει κάποιος το σώμα του για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.
Στην εκδήλωση μίλησε εκπρόσωπος από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που αναφέρθηκε στον ρόλο του ΕΟΜ αλλά και στα ζητήματα που πρέπει η πολιτεία να επιλύσει, όπως είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση.
Άλλες εισηγήσεις εστίασαν σε πιο επιστημονικά και ιατρικά θέματα, όπως για τον ρόλο της ΜΕΘ και πότε διαγιγνώσκεται ο εγκεφαλικός θάνατος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν το 2018 ήταν μια πολύ άσχημη χρονιά για τις δωρεές.
Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η βράβευση από τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ματθαίο Δραμητινό της πρώτης διευθύντριας της ΜΕΘ του Βόλου της κ. Άννας Κυριακίδου αλλά και άλλων γιατρών που πορεύτηκαν μαζί της όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως των κ.κ. Βούλγαρη και Κατοίκου. Επίσης βραβεύτηκε και το νοσηλευτικό προσωπικό που συνεισφέρει τα μέγιστα και ειδικότερα η προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας στη ΜΕΘ κ. Αγγέλα Βαλωτή που βρίσκεται εκεί όλα αυτά τα χρόνια.
Για τον σημαντικό ρόλο της ΜΕΘ μίλησε η νυν διευθύντρια κ. Αντιγόνη Καραθάνου που τόνισε πως «ήταν από τις πρώτες που ιδρύθηκαν σε επαρχιακά νοσοκομεία το 1990. Στην 28χρονη πορεία της ήταν από τις λίγες ΜΕΘ που έδωσε τόσο μεγάλη έμφαση στη σημασία των δωρεών οργάνων ως ένα θείο δώρο για να γλιτώσουν από την ταλαιπωρία των παθήσεων πολλοί συνάνθρωποί μας. Συνολικά στη ΜΕΘ του «Αχιλλοπούλειου» έχουν γίνει 50 δωρεές οργάνων και για το σημαντικό της έργο έχει βραβευτεί από το Ωνάσειο μεταμοσχευτικό κέντρο, από τον ΕΟΜ, από συλλόγους νεφροπαθών και άλλους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το